به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد محدودیتهای تجاری که چین بر روی مواد معدنی استراتژیک تولیدی این کشور وضع کرده است، به شرکتهای غربی آسیب وارد کرده است. شرکت آلمانی هنکل که خط تولیدی در میشیگان آمریکا نیز دارد؛ از جمله بنگاههای تولیدی است که به دلیل محدودیت در واردات مواد اولیه از چین مجبور شده است تا از تحویل برخی سفارشهای خود سرباز بزند.
این شرکت آلمانی ماه گذشته با اعلام شرایط اضطراری به اطلاع برخی مشتریان خود رساند که محدودیت پکن در صادرات آنتیموان از ماه اوت باعث شده تا این شرکت تولید ۴ محصول خود که شامل چسب و روانکارهای مصرفی توسط خودرورسازان میشود را به حالت تعلیق درآورد.
چینیها صادرات آنتیموان به غرب را متوقف کردهاند؛ با این وجود مدیران این شرکت به دنبال توافق با دولت چین برای دریافت مجوز واردات هستند. در عین حال این شرکت و سایر شرکتهای غربی به دنبال جایگزینی برای زنجیرههای تامین وابسته به چین در تامین مواد اولیه مصرفی خود هستند.
آنتیموان عنصری کمیاب در طبیعت است؛ این عنصر برای در تولید تجهیزات نظامی مانند مهمات، موشکهای مادون قرمز، سلاحهای هستهای و عینک دید در شب ضروری است.
چین از تولیدکنندگان اصلی این عنصر کمیاب در دنیا است و حالا، محدودیت اعمالی چین در صادرات آنتیموان به کشورهای غربی در سال جاری میلادی باعث جهش قیمتی ۲۳۰ درصدی این محصول شد.
چین بزرگترین تولید کننده آنتیموان در جهان است؛ این کشور بر تولید بسیاری از مواد استراتژیک در دنیا تسلط دارد. سال گذشته، پکن صادرات گالیم و ژرمانیوم که در زمره محصولات مورد استفاده در تولید نیمههادیها، پنلهای خورشیدی و تسلحیات به شمار میروند و انواع خاصی از گرافیت با کاربرد در باتریهای الکتریکی را محدود کرد.
در عین حال هفته گذشته چین در واکنش به محدودیتی که ایالات متحده آمریکا برای صنعت تراشه چین ایجاد کرده بود؛ صادرات گالیم، ژرمانیوم و آنتیموان به ایالات متحده را ممنوع کرد. هنکل در میشیگان نیز خط تولیدی دارد و این محدودیت میتواند بر چالشهای این شرکت آلمانی بیفزاید.
کاهش وابستگی به چین
محدودیتهای پکن در صادرات مواد معدنی حیاتی باعث شده تا بازیگران غربی با فوریت بیشتری، کاهش وابستگی به مواد معدنی چین را دنبال کنند. به عنوان مثال، شرکت Miner Perpetua Resources در حال توسعه یک معدن آنتیموان در آیداهو با بودجه دولت ایالات متحده است؛ اما واقعیت آن است که توسعه این معدن جدید، احتمالا به سالها زمان نیاز دارد. در این شرایط شرکتهای تولیدکنندهای نظیر هنکل باید به دنبال تامینکنندهای جدید باشند؛ حال آنکه هر تامینکننده دیگری قطعا هزینه تولید را برای این شرکت بالا میبرد.
در این شرایط شرکتهای معدنی تولیدکننده آنتیموان به فکر افزایش ظرفیت هستند؛ شرکت آنتیموان ایالات متحده (USAC) که تنها واحد فرآوری این محصول در آمریکای شمالی است، برنامههایی برای افزایش تولید در کارخانه ذوب مونتانا، دارد.
این شرکت در سالهای اخیر با 50 درصد ظرفیت خود به فعالیت پرداخته اما با توجه به محدودیت تجاری چین به فکر افزایش تولید است. مدیران این شرکت میگویند محدودیت تجاری چین، تقاضا برای محصولات این شرکت را به شکل فزایندهای زیاد کرده است.
استخراج از معدن آنتیموان مونتانا در سال 1983 به دلیل عدم رقابتپذیری با چینیها متوقف شد؛ در شرایط کنونی محدودیت زیست محیطی مانعی در مقابل از سرگیری استخراج از این معدن است.
مدیران شرکت معدنی USAC تاکید دارند که در تولید خود به چین متکی نیستند، این شرکت در حال مذاکره برای دریافت مواد معدنی مورد نیاز خود است.