اکبر فتحی امروز (یکشنبه) در واکنش به برخی گزارشها درباره افزایش ۴۳ درصدی قیمت سیبزمینی در بازار داخلی توضیح داد که این محصول فسادپذیر است و در زمان برداشت، به دلیل عرضه گسترده در بازار سنتی، با افت شدید قیمت مواجه میشود. وی تأکید کرد که تنها راهکار جلوگیری از زیان کشاورزان، صادرات مازاد سیبزمینی است تا بازار به تعادل برسد و از ضرر تولیدکنندگان جلوگیری شود.
وی، یکی از مشکلات را سقف و زمان صادرات سیب زمینی عنوان کرد و اظهار داشت: اگر مبنا را اوج اولیه برداشت قرار دهیم در آن زمان نرخ سیب زمینی کیلویی پنج تا ۶ هزار تومان افت می کند اما با اتمام برداشت، محصول وارد انبارها می شود، تا زمانی که محصول از انبار به بازار برسد هزینه انبارداری نیز به محصول اضافه می شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی، میزان تولید سیب زمینی کشور را در واحد سطح حدود ۶ میلیون تن در سال دانست و گفت: اکنون بخش عمده این محصول در داخل مصرف میشود و بخش اندکی که مازاد بر نیاز داخلی است صادر می شود.
وی با تاکید بر اینکه کشور به لحاظ تولید هیچ مشکلی ندارد، اظهار داشت: اکنون فصل برداشت سیب زمینی تمام شده و محصولات در انبارها هستند؛ بنابراین هزینه انبارداری به قیمت کالاها می افزاید.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه محصول سیب زمینی ایران به عراق، جمهوری آذربایجان و سایر کشورهای همسایه صادر می شود، گفت: برای حفظ بازارهای صادراتی باید از یک سال قبل زمان و میزان ممنوعیت صادرات به تجار، سازمان توسعه تجارت ایران و اتاق بازرگانی اعلام شود.
وی افزود: بر اساس ماده ۲۳ قانون احکام دائمی، قانونگذار اجازه هیچ اعمال محدودیت و ممنوعیت برای صادرات را به وزارت جهاد کشاورزی نمی دهد، مگر اینکه طبق بند الف ماده ۷۳ قانون از یک سال قبل وزارتخانه متبوع برنامه خود را به سازمان های تصمیم گیر از جمله سازمان توسعه تجارت و اتاق بازرگانی اعلام کند.
فتحی با بیان اینکه از سال آینده اعمال محدودیت فصلی صادرات برای سه محصول گوجه فرنگی، سیب زمینی و پیاز اعمال می شود، اظهار داشت: بنابراین وزارت جهاد کشاورزی باید اعلام کند که چه ماه هایی به لحاظ شرایط جوی میزان تولید کاهش می یابد و باید محدودیت یا ممنوعیت در صادرات اعمال شود.
وی تصریح کرد: این اقدام برای سال آینده به تفکیک هر محصول به سازمان های مربوطه ابلاغ می شود؛ به طور مثال برای محصول گوجه فرنگی اعمال محدودیت در ماه های آبان و آذر و برای سیب زمینی در آذرماه خواهیم داشت.
این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد که با برنامه ریزی وزارت جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم برای سال آینده با مشکل کمبود عرضه محصول به بازار داخلی روبهرو نشویم.
به گفته وی، اکنون قیمت هر کیلوگرم سیب زمینی در میدان ۲۴ هزار تومان است که بهتدریج این نرخ کاهشی خواهد شد.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: اکنون در کشور تولید صادرات محور محصولاتی همچون سیب زمینی، پیاز و گوجه فرنگی را نداریم. بنابراین بر اساس مازاد بر نیاز داخلی صادرات را انجام می دهیم در حالی که باید تجار با کشاورزان قراردادهایی منعقد کنند تا علاوه بر تامین نیاز داخلی تولید صادرات محور داشته باشیم.