دکتر «یوسف نقیایی» در گفتوگو با ایسناضمن اشاره به برگزاری پویش ملی تغذیه سالم با شعار «روغن مناسب، اعضای سالم، خانواده سالم» از هفدهم تا پایان آذرماه جاری، خاطرنشان کرد: بیماریهای غیرواگیر عامل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان هستند به طوری که این بیماریها تنها در سال ۲۰۱۹ میلادی مسئول مرگ حدود ۴۱ میلیون نفر معادل ۷۱ درصد فوت شدگان بودند.
وی با بیان این که چاقی یکی از عوامل خطر برای بسیاری از بیماریهای غیرواگیر از جمله بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت نوع ۲ و انواع خاصی از سرطانهاست، عنوان کرد: اگرچه علل افزایش نرخ اضافه وزن و چاقی در کشورهای با درآمد کم و متوسط متنوع است ولی افزایش مصرف چربیها در رژیم غذایی به عنوان یک عامل بالقوه در این رابطه شناخته شده است.
به گفته دکتر نقیایی، متاسفانه بنا بر نتایج پیمایش عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر در سال ۱۴۰۰ میزان چاقی در افراد بالای ۱۸ سال استان یزد ۲۶.۶ درصد و بیشتر از میانگین کشوری یعنی ۲۴.۹ درصد بوده است.
وی میزان ابتلا به کلسترول خون بالا یعنی بیش از ۲۰۰ میلیگرم بر دسیلیتر در استان را نیز ۳۸.۸ درصد خواند و گفت: متاسفانه رتبه استان یزد در سال ۱۴۰۰ به لحاظ بالا بودن کلسترول خون در کشور سوم بوده است.
این مسئول با بیان این که یک برنامه غذایی سالم موجب سلامت جسم و روان میشود، ابراز کرد: هر فردی برای دستیابی به سلامت نیاز به مصرف روزانه تمام گروههای غذایی دارد و این در حالیست که مواد غذایی شامل شش گروه اصلی یعنی نان و غلات، میوهها، سبزیها، شیر و فرآوردههای آن، گوشتها و حبوبات و مغزها میشود و نکته حائز اهمیت این که چربیها و شیرینیها در گروه متفرقه محسوب میشوند و باید با احتیاط مصرف شوند.
وی در همین رابطه منتذکر شد: در حالی یک گرم چربی ۹ کیلو کالری دارد که هر یک گرم قندها و پروتئینها کمتر از نصف این میزان یعنی چهار کیلو کالری دارند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی استان با اشاره به وجود چربی پنهان در تمام مواد غذایی مانند شیر و گوشت و غیره، گفت: سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند که بزرگسالان مصرف کل چربی را به ۳۰ درصد از کل انرژیهای دریافتی یا کمتر محدود کنند.
وی ضمن تاکید بر پرهیز از مصرف اسیدهای چرب ترانس که عمدتاً در مارگارین، روغنهای نیمه جامد، غذاهای سرخشده و برخی محصولات پخته شده مانند بیسکویت و کیک و غذاهای خیابانی و رستورانی سرخشده وجود دارد، تصریح کرد: مصرف زیاد چربیهای ترانس، خطر مرگ به هر دلیلی را تا ۳۴ درصد، مرگ ناشی از بیماریهای عروق کرونر قلب را تا ۲۸ درصد و خود بیماریهای عروق کرونر قلب را هم تا ۲۱ درصد افزایش میدهند.
دکتر نقیایی در پایان با بیان این که سازمان جهانی بهداشت به بزرگسالان توصیه کرده که مصرف چربی ترانس را به کمتر از یک درصد کل انرژی دریافتی محدود کنند، این میزان را برای یک رژیم غذایی دو هزار کالری کمتر از دو گرم در روز خواند و تاکید کرد: مصرفکنندگان حتماً برای اطلاع از میزان چربی مواد غذایی و کالری تولیدی به برچسب راهنمای تغذیه درج شده روی مواد غذایی توجه کنند.
انتهای پیام