به گزارش رکنا، در بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی تهران-مبارک که در تاریخ 18 آذرماه 1403 برگزار شد به بررسی اهداف و برنامههای جشنواره پرداخت و نکات مختلفی در خصوص نحوه برگزاری آن مطرح شد.
حمید نیلی، مدیرکل هنرهای نمایشی، در این نشست ضمن ابراز خوشحالی از برگزاری بهموقع جشنواره، به چند نکته مهم اشاره کرد. او ابتدا بر اهمیت نگاه نوآورانه در این دوره تأکید کرد که توسط دبیر جشنواره، امیر سلطاناحمدی مورد توجه قرار گرفته است. نیلی افزود: «استفاده از ظرفیتهای مختلف، از جمله اراضی عباسآباد، برای حمایت از جشنواره از دیگر نکات مهم این دوره است.» همچنین، او به توجه ویژه به جنبه آموزشی جشنواره اشاره کرد و گفت: «در این دوره از جشنواره، ورکشاپها و آموزشهای تخصصی در اولویت قرار دارد.»
نیلی در ادامه گفت: «حضور کشورهای خارجی در جشنواره امسال نقطه قوتی است که آن را قابل دفاع میدانیم» اما او نیز به مشکلات بودجهای اشاره و تاکید کرد که با وجود این مشکلات، جشنواره همچنان با تلاش و همت تیم اجرایی به جلو پیش میرود.
امیر سلطاناحمدی، دبیر جشنواره، به تلاش برای نزدیک شدن بیشتر به نسل جوان اشاره کرد و گفت: «در این دوره، ما به دانشجویان امتیازاتی دادهایم و بخش ویژهای به تولید محتواهای کوتاه اختصاص دادهایم.» او همچنین به ایجاد بخش «صد ثانیه» برای دانشجویان و جوانان اشاره کرد و افزود: «هدف این است که شرکتکنندگان بتوانند محتوای کوتاه و تاثیرگذاری تولید کنند.»
سلطان احمدی همچنین از بخش جدید «بابیستا» سخن گفت که یک تاکشو با موضوعات مرتبط با نمایش عروسکی است و در تلاش است جای برنامههای گفتوگومحور در این حوزه را در تلویزیون پر کند. وی افزود که این بخش با حمایت اداره کل هنرهای نمایشی تولید شده و به زودی در پلتفرمها پخش خواهد شد.
سلطاناحمدی همچنین تاکید کرد که جشنواره عروسکی باید «دروازهای برای کشف استعدادها» باشد و از صداوسیما و پلتفرمها خواست تا این رویداد را پوشش دهند تا تئاتر عروسکی به جایگاه مناسبی در فرهنگ عمومی برسد.
امیر سلطان احمدی در بخش دیگری از صحبت هایش عنوان کرد: بعد از رایزنیهای زیاد با گروههای بینالمللی و اولویت قرار دادن کیفیت و تنوع تکنیکی آثار در جشنواره امسال 4 گروه از 3 کشور روسیه، فرانسه و قرقیزستان حضور خواهند داشت.
سولماز عسگری، مدیر اجرایی جشنواره نیز به بیان آمار این جشنواره پرداخت. سولماز عسگری اظهار کرد: «بعد از اعلام نخستین فراخوان 378 فرد و گروه در بخشهای مختلف در سایت جشنواره ثبت نام کردند. در مرحله بعدی 212 گروه آثار خود را در بخشهای صحنهای ویژه مخاطب نوجوان و بزرگسال، صحنهای ویژه مخاطب خردسال و کودک، و فضای باز ارسال کردند. هیات انتخاب پس از بررسی آثار رسیده در مجموع 43 اثر را در این 3 بخش برای اجرا در جشنواره برگزید.»
سولماز عسگری با اشاره به حجم بالای فعالیتها و هماهنگیها عنوان کرد: «در طول جشنواره 1200 نفر/شب اسکان برای گروههای نمایشی در نظر گرفتهایم. همچنین برای راحتی خیال گروههای نمایشی صحنهای، سالنها یک روز زودتر در اختیار آنها قرار میگیرد تا دکور خود را نصب کنند و تمرین کنند.»
نادره رضایی، معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست گفت که معاونت هنری باید بیشتر به سیاستگذاری و حمایت از جشنوارهها پرداخته و در سالهای آینده برونسپاری بیشتری انجام دهد. او همچنین به کمبود بودجه برای برگزاری چنین رویدادهایی اشاره کرد و از ضرورت جلب حمایت بخش خصوصی خبر داد.
نادره رضایی اظهار امیدواری کرد که بتوانیم با در نظر گرفتن سلایق نسل جدید و یاری گرفتن از آنها، تولیدات با کیفیت، اثرگذار و مطابق با ذائقه آنها طراحی و تولید کنیم. معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه صحبت هایش تاکید کرد: «باید تلاش کنیم که جشنوارههای هنری را به صورت پیوسته و با استفاده از میراث گذشته و کمک برگزارکنندگان دورههای گذشته برگزار کنیم.»
نادره رضایی همچنین با توجه به مشکلات پیش روی تولیدات فرهنگی و هنری افزود: «دولت به تنهایی نمیتواند در امور هنری گرهگشایی کند و برای این امر به کمک بخش خصوصی نیاز است.»
برای نخستین بار، جشنواره بیستم شامل بخش «اختراعات و دستاوردهای تکنیکی» خواهد بود که به اختراعات جدید در زمینه عروسکی و تکنیکهای آن توجه خواهد داشت. همچنین در این دوره، آثار در بخشهای مختلف صحنهای، فضای باز و فضای مجازی به نمایش گذاشته خواهند شد.
مژگان وکیلی، مدیر بخش بینالملل اداره کل هنرهای نمایشی، در این خصوص توضیح داد: «در بخش بینالملل، تمرکز ما بر کیفیت آثار بوده است نه کمیت آنها. در ابتدا پیشبینی کرده بودیم که ۱۲ اثر بینالمللی به جشنواره بیایند، اما تعداد آثار خارجی الزاما نمیتواند باعث افزایش رنکینگ جشنواره شود، بهویژه با توجه به محدودیتهای بودجهای.»
او همچنین در پاسخ به سوالی درباره تأثیر تحولات منطقه بر تصمیم گروههای خارجی برای شرکت در جشنواره گفت: «تا به امروز، حضور این گروهها قطعی بوده است.»
مریم سعادت، بازیگر و نمایشگر عروسکی، در پایان نشست تاکید کرد که جشنوارهها نقش بزرگی در شناساندن تئاتر عروسکی به عموم مردم دارند و باید این نمایشها از صرفاً مخصوص کودکان فراتر رفته و برای بزرگترها هم معرفی شوند.
در پایان نشست، پوستر بیستمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران-مبارک رونمایی شد. این پوستر با طراحی ویژه و مرتبط با مضمون جشنواره، به معرفی این رویداد هنری مهم پرداخته و بخشی از هویت بصری جشنواره را به نمایش گذاشت. رونمایی از پوستر، به عنوان یکی از آخرین اقدامات این نشست، نمادی از آغاز رسمی تبلیغات و معرفی جشنواره به عموم مردم و مخاطبان مختلف بود.
بیستمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران-مبارک 26 آذر تا 3 دی 1403 در تهران برگزار خواهد شد. این دوره از جشنواره شامل بخشهای مختلف نمایشی، کارگاههای آموزشی و نشستهای تخصصی خواهد بود و با شعار «#رویای_سفید_دوستی» برگزار میشود.
بیستمین دوره جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران-مبارک در بخشهای نمایشهای صحنهای (مخاطب نوجوان و بزرگسال)، نمایشهای صحنهای (مخاطب خردسال و کودک)، نمایشهای فضای باز، تئاتر ملل، فراگیر، نمایشنامهنویسی، بخش صد ثانیهای (فضای مجازی)، اختراعات و دستاوردهای تکنیکی برگزار میشود. جشنواره بیستم همچنین میزبان نشستهای تخصصی و کارگاههای آموزشی و انتقال تجربه، جلسات گفتوگو با محوریت نقد و بررسی و... برای علاقهمندان به نمایش عروسکی است.