به گزارش خبرآنلاین، بنابر اعلام ناسا، کمپ سنچری (Camp Century) که یک پایگاه نظامی متروکه بجا مانده از دوران جنگ سرد است در ماه آوریل توسط یک هواپیمای گلفاستریم ۳ این سازمان شناسایی شد.
هواپیمای تحقیقاتی ناسا با خود ابزارهایی راداری را حمل میکرد تا بتواند عمق ورقه یخی گرینلند و لایههای سنگی زیرین آن را ترسیم کند.
به نقل از یورونیوز، این پایگاه موشکی که در عمق ۳۰ متری زیر یخهای گرینلند دفن شده است، زمانی به عنوان بخشی از برنامه نظامی جاهطلبانه و پنهان ایالات متحده طراحی شده بود.
الکس گاردنر، محقق یخشناس در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا، در این باره گفت: «ما در حال مطالعه لایههای داخلی یخ بودیم که ناگهان کمپ سنچری را پیدا کردیم. در حالی که در ابتدا نمیدانستیم این چه چیزی است.»
کمپ سنچری به عنوان یک «شهر زیر یخ» طراحی شده بود و قرار بود شامل بیش از ۴۸۰۰ کیلومتر تونل برای مقابله تاکتیکی در جنگ هستهای با اتحاد جماهیر شوروی باشد.
این پروژه توسط مهندسان ارتش آمریکا و به دستور رئیسجمهور وقت، دوایت آیزنهاور، در سال ۱۹۵۹ اجرا شد. هدف از این پروژه، حفظ توانایی استفاده از موشکهای هستهای زمینی به عنوان بخشی از استراتژی بازدارندگی هستهای ایالات متحده بود.
تصاویر راداری که در پرواز ماه آوریل گرفته شد، ساختارهای این پایگاه عظیم را در زیر یخهای گرینلند نشان میدهد. این پایگاه قرار بود سه برابر مساحت دانمارک (کشور مالک گرینلند) باشد و شامل ۸۳ هزار کیلومتر مربع مساحت بشود.
پروژهای که به نام «کرم یخی» (Iceworm) شناخته میشود، شامل طراحی تونلهایی در عمق ۲۸ متری زمین برای پرتاب ۶۰۰ موشک توسعهیافته موسوم به «آیسمن»(Iceman) در صورت وقوع جنگ هستهای میشد.
این موشکها توانایی پرتاب از سطح یخی و تخریب ۸۰ درصد اهداف ایالات متحده در اتحاد جماهیر شوروی و اروپای شرقی را داشتند. این برنامه به طور کامل از حکومت دانمارک مخفی نگه داشته شد و مقامات آمریکایی این پروژه را به عنوان تحقیق علمی معرفی کردند. انگیزههای واقعی این پروژه سرانجام در سال ۱۹۹۷ به صورت عمومی فاش شد.
کمپ سنچری و پروژه کرم یخی در سال ۱۹۶۷ رها شدند. مشکلات ساختوساز در زیر یخهای متغیر گرینلند، خطر فروریختن تونلهای یخی و هزینههای هنگفت، که معادل بیش از ۲۵ میلیارد دلار امروز تخمین زده میشود، منجر به توقف آن شد.
پس از کنار رفتن پروژه سلاحها و سایر تجهیزات این مکان به حال خود رها شدند، اما آب شدن یخهای گرینلند در سالهای اخیر باعث آشکار شدن این ادوات شده است.
در سالهای اخیر این پایگاه بار دیگر در کانون توجه قرار گرفت و آن زمانی بود که رئیسجمهور سابق آمریکا، دونالد ترامپ، ایده خرید گرینلند از دانمارک را برای بهرهبرداری از منابع نادر و استراتژیک آن مطرح کرد.