نقوی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص گواهی صرفه جویی گاز اظهار کرد: معاملات گواهی صرفه جویی گاز از تیر امسال آغاز شد و تاکنون بالغ بر ۴۵ میلیون متر مکعب گاز صرفه جویی شده در بورس مورد معامله قرار گرفته. صنایع مختلف از جمله صنایع معدنی کشور این گاز را برای دوره تحویل از آذر ماه تا اسفند ماه سال جاری خریداری کردند. این گواهی صرفه جویی ناشی از صرفه جویی در بهینه سازی موتورخانههای کشور بود که انجام شد و در گام اول ۱۲۵ میلیون متر مکعب گواهی صادر شد که ۱۰۰ میلیون متر مکعب گواهی اوج و ۲۵ میلیون متر مکعب گواهی غیر اوج است.
مدیر عامل بورس انرژی در ادامه بیان کرد: گواهی اوج به دلیل ویژگی عدم قطعی گاز توسط صنایع تا حدودی مورد استقبال قرار گرفت. اگر صرفه جویی در پیک مصرف اتفاق بیفتد گواهی اوج و اگر در غیر پیک مصرف باشد، گواهی غیر اوج تخصیص پیدا میکند.
نقوی افزود: دارندگان گواهی اوج بنابر مصوبه شورای عالی انرژی دچار قطعی برق یا گاز نخواهند شد.
نقوی در خصوص فرایند صدور گواهی صرفه جویی گاز گفت: فرایند صدور گواهی به این صورت است که یک سرمایه گذاری در پروژه حوزه انرژی که منجر به کاهش مصرف میشود، سرمایه گذاری میکند. به عنوان مثال یک سرمایه گذار در حوزه موتور خانهها سرمایه گذاری کرده با تکنولوژی و بهینه سازیهایی که اتفاق افتاده میزان مشخصی گاز صرفه جویی شده، این صحت سنجی میشود و متناسب با آن به سرمایه گذار گواهی تعلق میگیرد.
مدیر عامل بورس انرژی در ادامه بیان کرد: در برق هم به همین صورت هست سرمایه گذار یک پروژه تعریف میکند و مجوز میگیرد، بعد از پیاده سازی و اجرای آن پروژه هر سه ماه یکبار گواهی به او تعلق میگیرد که میتواند این گواهیها را در بورس عرضه کند.
نقوی در خصوص شیوه قیمت گذاری گواهیها گفت: قیمت براساس عرضه و تقاضا در بورس شکل میگیرد و صنایع مختلف براساس عدم النفعی که دارند، قیمت پیشنهادی خود را در بورس اعلام میکنند. گواهی صرفه جویی گاز در استان تهران، اصفهان معامله میشود.
مدیر عامل بورس انرژی در ادامه بیان کرد: تاکنون برای مدیریت ناترازی انرژی، رویکردهای مختلفی را در کشور تجربه کردیم که به نظرمی رسد برخی از آنها موفق نبوده، عمدهی رویکردها اینگونه بوده که ما قیمت آن حامل انرژی را افزایش دهیم و به واسطه آن افزایش قیمت مصرف کاهش یابد یا برای مازاد الگوی مصرف جرایم بالایی را اخذ کنیم که آمار گواه بر این است که، اینها نتوانسته کمک بکند.
او در ادامه افزود: تجربه جهانی میگوید، شما کسی که مصرف خود را کم میکند در کاهش مصرف شریک کن و منافع حاصل از آن کاهش مصرف را به خود او واگذار کن، که گواهی صرفه جویی دقیقا این ساز و کار را تهیه میکند. سمت مقابل کسی که دارد بیش از استاندارد و الگوی مصرف میکند، مکلف است از شخصی که مصرف خود را کم کرده برق، گاز یا حامل انرژی خریداری کند.