سرمایهگذاری با ریسک کم و بازدهی بیشتر از بانک، از خواستههایی است که بسیاری از سرمایهگذاران در مسیر سرمایهگذاری در نظر دارند. بهرهمندی از ابزارهای مالی نوین مانند صندوق درآمد ثابت میتواند چنین خواستهای را برآورده کند.
صندوقهای درآمد ثابت با توجه به ویژگیها و ساختار متفاوت و پویا، بازدهی بهتر از بانک را برای سرمایهگذاران به ارمغان میآورند. پویایی صندوق درآمد ثابت و همچنین ریسک بسیار کمی که دارد، برگرفته از نوع ساختار و سبد دارایی آن است.
همانطور که اشاره شد، صندوق درآمد ثابت میتواند گزینه مناسبی برا ی سرمایهگذاری کم ریسک با بازدهی بهتر از بانک به حساب بیاید. ممکن است این سوال برای سرمایهگذاران به وجود بیاید که چطور یک ابزار مالی نوین مانند صندوق درآمد ثابت – در حالی که کم ریسک هم هست – میتواند بازدهی مطمئن و بیشتر از بانک را ارائه دهد ؟ پاسخ این سوال به ساختار صندوق درآمد ثابت مربوط میشود.
صندوق درآمد ثابت با داشتن سبد دارایی متشکل از اوراق بادرآمد ثابت، سپرده بانکی و مقدار بسیار کمی سهام، امکان بازدهی بیشتر از بانک را به همراه دارد. نمونه مشخصی که میتوان از متفاوت بودن این ابزار مالی نوین در برابر بانک آورد، صندوق درآمد ثابت کیان است. صندوق درآمد ثابت کیان، توانایی ارائه سود مؤثر سالانه 33 درصد را به سرمایهگذاران دارد. این در حالی است که بانک، تنها 20.5 درصد سود سالانه ارائه میدهد.
بنابراین انتخاب این ابزار مالی نوین میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاران ریسک گریزی باشد که تمایل به دریافت سود بیشتر از بانک دارند. اما گفتنی است که صندوق درآمد ثابت از مزایا و ویژگیهایی برخوردار است که باعث متمایز شدن آن از دیگر گزینههای سرمایهگذاری کم ریسک میشود.
سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت برای چند دسته از سرمایهگذاران مناسب است که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
برای انتخاب بهترین صندوق درآمد ثابت باید به معیارهایی مانند حجم صندوق، سابقه صندوق و بازدهی آن توجه کرد.
حجم صندوق به میزان دارایی صندوق اشاره دارد. هر چه دارایی صندوق بیشتر باشد، نشان از اعتبار و جذابیت آن در میان سرمایهگذاران دارد. سابقه صندوق به بازه زمانی شروع فعالیت صندوق تا حال حاضر اشاره دارد. سابقه صندوق، نشاندهنده این نکته است که صندوق درآمد ثابت موردنظر در چه موقعیتهایی توانسته از نوسانات و تنشهای اقتصادی موجود، خروج موفقیت آمیز داشته باشد.
در حال حاضر، از اول سال 1403 تا به امروز ، تورم به رشد 31.6 درصدی رسیده است. بانکها در بهترین حالت و بدون در نظر گرفتن نرخ جریمه شکست، تنها 20.5 درصد سود به سرمایهگذاران خود ارائه میدهند. در این میان بعضی از صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت به بازدهی 33 درصدی دست پیدا کردهاند. این درصدها نشان میدهد که سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت میتواند باعث رشد سرمایه فرد سرمایهگذار، بیشتر از میزان تورم شود.
صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت به طور مستقیم تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار هستند. از طرفی دیگر، مرکز نظارت بر امنیت اطلاعات بازار سرمایه (مکنا) هم به صورت لحظهای بر فعالیت ابزارهای مالی نوینی مانند صندوقهای سرمایهگذاری نظارت دارد.
علاوه بر نظارت این دو نهاد رسمی، صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت موظف به ارائه گزارشهای مالی دورهای در سامانههای آنلاین مانند فیپیران و tsetmc هستند.
صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت از نظر معامله به دو نوع قابل معامله و صدور و ابطالی دستهبندی میشوند. صندوقهای درآمد ثابت قابل معامله (ETF) را میتوان با جستجوی نماد بورسی آنها در بورس خریداری کرد. واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای درآمد ثابت صدور و ابطالی را تنها میتوان از خود صندوق سرمایهگذاری یا اپلیکیشن مربوط به صندوق موردنظر خرید.