به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس، «ادامه توسعه برنامه هستهای ایران در سطوح فعلی، فاقد هرگونه توجیه معتبر است.» این ادعا را جیمز کاریوکی نماینده انگلیس مطرح کرد.
او در نشست شورای امنیت سازمان ملل مدعی شد: «ایران نه تنها در پایبندی به تعهدات برجامی خود ناکام است، بلکه لفاظیهای خطرناک و تنشزایی را در مورد توانمندی و دکترین هستهای خود مطرح میکند و ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در حال حاضر بیش از ۳۲ برابر محدودیتهای برجام است.»
این سخنان در شرایطی مطرح شده که انگلیس، فرانسه و آلمان پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، خواستار ادامه پایبندی ایران شدند و «اینستکس» را راه انداختند؛ سازو کاری که پس از ۱۴ ماه و انجام یک تراکنش مالی، ژانویه سال ۲۰۱۹ منحل شد.
نماینده لندن در نشست شورای امنیت گفت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی ششم دسامبر گزارش داد که ایران میزان تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است که اکنون حدود پنج برابر بیشتر از یک ماه پیش است.»
به ادعای او، «هیچ توجیهی برای انباشت اورانیوم با غنای بالا توسط ایران وجود ندارد که به ایران توانایی تولید سریع مواد شکافتپذیر کافی برای چند سلاح اتمی را میدهد. ایران تنها کشوری است که سلاح اتمی ندارد و اورانیوم را در این سطح غنیسازی میکند.»
کاریوکی همچنین مدعی شد: «ما نباید در مورد تواناییهای رو به رشد ایران دچار توهم باشیم. برنامه هستهای ایران هرگز به این اندازه پیشرفت نکرده است و آژانس دیگر نمیتواند به ما اطمینان دهد که اهدافش صرفا صلحآمیز است. همه ما باید نگران این باشیم که این برای عدم اشاعه جهانی به چه معناست.»
این مقام ارشد انگلیسی در نشست شورای امنیت، برای ایران خط و نشان کشید و گفت: «ایران یک انتخاب دارد: میتواند در ماههای آینده به تشدید (تنش) ادامه دهد یا دیپلماسی را انتخاب کند.باید دومی را انتخاب کند.»
کاریوکی اضافه کرد: «بریتانیا و شرکای ما در تروئیکای اروپایی (E۳) مصمم به دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک هستند. ما به تعامل با ایران برای یافتن راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»
نماینده انگلیس در پایان سخنرانی در نشست شورای امنیت سازمان ملل به پایان محدودیتهای برجام (موسوم به بندهای غروب برجام) در اکتبر ۲۰۲۵ اشاره و ایران را به چکاندن مکانیسم ماشه یا سازوکار اسنپبک تهدید کرد.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در این نشست گفت: «سازوکار موسوم به اسنپبک، ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید.»
سخنان ایروانی در شرایطی مطرح شد که طلبکاری برجامی رابرت وود نماینده آمریکا در نشست شورای امنیت خبرساز شده بود. وود بدون اشاره به خروج غیرقانونی واشنگتن از برجام، گفت که «ایران باید به تعهداتش پایبند باشد.»
نماینده انگلیس در نشست شورای امنیت گفت: «اجازه دهید واضح بگوییم. با توجه به اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در اکتبر آینده منقضی میشود، ما در حال رسیدن به یک مقطع حساس هستیم. ما برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، هر گام دیپلماتیکی از جمله در صورت لزوم، فعال کردن اسنپبک را انجام خواهیم داد.»