به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سویا یا لوبیای روغنی، محصولی راهبردی است که در صنایع غذایی، تولید روغن و کنجاله مصرفی دام و طیور استفاده میشود و به گفته مسئولان دفتر دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی با پایان برداشت سویا، پیش بینی میشود امسال ۳۶ هزار تن سویا خریداری شود.
سعدالله منصوری، مدیرکل دفتر دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی: سطح زیر کشت سویا در کشور در سه استان مازندران، گلستان و اردبیل ۱۸ تا ۲۰ هزار هکتار برآورد میشود و تاکنون نیز ۱۶ هزار تن سویا خریداری شده است.
در یک دهه گذشته سطح زیر کشت سویا حدود ۷۰ هزار هکتار بوده که به دلایل مختلفی هر ساله حدود ۴ هزار هکتار از سطح اراضی زیر کشت این محصول کم شده است.
به گفته مدیرکل دفتر دانههای روغنی وزارت جهاد کشاورزی، رقابت کشت برنج با سویا سبب شده که هر ساله شاهد کاهش سطح کشت سویا باشیم، درآمد یک هکتار کشت سویا از یک هکتار کشت برنج، ۵۰ درصد کمتر است.
محمد جعفری، دبیر انجمن صنایع روغنکشی: طی ۲۰ سال اخیر به دنبال آن بودیم که وابستگی ۹۵ درصدی به واردات دانههای روغنی را کاهش دهیم، اما اکنون تنها ۱۰ درصد از منابع روغن و کنجاله از تولید داخل تأمین میشود.
در قانون برنامه ششم میزان تولید سویا ۳۳۱ هزار تن هدف گذاری شده بود که تنها ۱۱ درصد یعنی حدود ۳۳ تا ۳۴ هزار تن آن محقق شده است.
جعفری: برای افزایش ضریب خوداتکایی، استمرار سیاستهای حمایتی بسیار مهم است تا بخش خصوصی بتواند برنامهریزی کرده و خود را برای اجرای سیاستهایی که دولت تعیین میکند آماده کند.
آتنا کشوری، مدیر گروه کشاورزی سازمان بهرهوری ایران: باید برای کشاورزان سویاکار مزیت اقتصادی ایجاد کنیم، دولت باید سیاستهایی را اتخاذ بکند که تولید سویا با کمترین قیمت تمام شده باشد اگر چنین شد، کشاورز سود میکند و به دنبال کشت آن میرود.
منصوری: موانع اقلیمی و محیطی داریم و نمیتوانیم در همه مناطق کشور سویا کشت کنیم، برای توسعه سطح کشت سویا از نظر فنی و تکنیکی مشکلی نداریم، سیاستهای حمایتی و نهادههای تولید مانند کود، بذر را داریم.
به گفته کارشناسان در صورت کاهش واردات، اولویت دادن به تولید داخلی و ایجاد انگیزه و توجیه اقتصادی برای سویاکاران میتوان امیدوار به افزایش کاشت و تولید این دانه روغنی بود.