راه «ناسالم» مهار آلودگی‌هوا؛ آیا تهران با «تعطیلی اضطراری» سالم شد؟

دنیای اقتصاد شنبه 01 دی 1403 - 13:43
دنیای‌اقتصاد: تهران در هفته‌ای که گذشته، از روز یک‌شنبه به مدت 5 روز تحت مصوبه «تعطیلی اضطراری مرتبط با آلودگی‌هوا» قرار گرفت، اما سه نتیجه مشخص این تصمیم از «شکست» حکایت دارد.

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، پایتخت از هفته سوم آذر ماه با «آلودگی شدید هوا» و همزمان «کمبود برق به دلیل محدودیت گازرسانی به نیروگاه‌ها» روبرو شد و این دو معضل که به سایر شهرهای کشور نیز سرایت کرد، از هفته سوم آذر، تشدید شد به طوری‌که، استانداری تهران عصر شنبه هفته گذشته، در کمیته اضطرار آلودگی‌هوا، مصوب کرد «فعالیت مراکز تحصیلی و دستگاه‌ها برای یک شنبه تعطیل شود».

تعطیلی اضطراری یکشنبه اما به صورت دومینویی تا پایان روز پنج‌شنبه گذشته ادامه پیدا کرد؛ با این هدف که «آلاینده‌ها در هوای تهران کاهش پیدا کند و همچنین مصرف گاز و برق نیز تعدیل شود».

امروز نتایج آنچه در هفته گذشته بر تهرانی‌ها و فعالیت‌های اقتصادی پایتخت گذشت، نشان می‌دهد: «تعطیلی اضطراری» پاسخ نداده و راه «ناسالم» برای نجات تهران از هوای آلوده بوده است.

نتیجه نظرسنجی از تهرانی‌ها

اولین شاهد این «شکست»، نتایج نظرسنجی گروه آنلاین روزنامه «دنیای‌اقتصاد» است که از طریق کانال تلگرامی روزنامه صورت گرفت.

در این نظرسنجی از شهروندان ساکن تهران پرسش شد که «آیا تعطیلات اخیر مرتبط با آلودگی‌هوای تهران برای کاهش آلودگی موثر بود؟».

نتایج حکایت از آن دارد که صرف‌نظر از «آمار افرادی که به دو گزینه بله یا خیر پاسخ ندادند»، 80 درصد شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی، اعلام کردند: تعطیلی‌ها تاثیری در کاهش آلودگی نداشته است.

تهرانی‌ها طی این مدت هم با مراجعه لحظه‌ای به «سایت اعلام شاخص آلودگی‌هوا» و هم با مشاهده «وضعیت سطح شهر» بخصوص «برج میلاد»، از حجم بالای انباشت ذرات و گازهای آلاینده در هوای شهر با خبر بودند و بنابراین، اعلام نظر آنها در این باره، «پیام معنادار» از فرجام تصمیمات است.

برج میلاد چندین سال است که به «شاخص آلودگی‌هوا» نزد تهرانی‌ها تبدیل شده است. این برج از هر نقطه‌ای از بیرون محدوده پایتخت به صورت 360 درجه قابل مشاهده است و در داخل شهر نیز از اکثر محله‌ها در صورت نبود مانع ساختمانی، پیداست. در نیمه دوم سال که هوای شهر آلوده می‌شود، «میزان کدر بودن یا شفاف بودن افق دید شهروندان نسبت به برج میلاد» برای آنها معلوم می‌کند که آسمان پایتخت تا چه میزان درگیر هوای سمی است.

نظرسنجی1

نظر استاندار تهران درباره «اثر تعطیلات آلودگی»

بی‌اثر یا کم‌اثر بودن تعطیلی‌های هفته گذشته تهران بر «آلودگی‌هوا» را استاندار تهران نیز تایید کرده است.

محمدصادق معتمدیان، آخرهفته گذشته با حضور در یکی از برنامه‌های رسانه ملی، تحلیل خودش از تاثیر تعطیلی‌های اضطراری را «پرتاب مشکلات از جایی به جای دیگر» دانست به این معنا که با تعطیل‌شدن بخشی از فعالیت‌ها در تهران طی هفته گذشته، «حجم ترافیک در سطح شهر کاهش پیدا نکرد و حتی ورود محدوده طرح ترافیک نیز بیشتر شد».

استاندار البته معتقد است تعطیلی‌های هفته اخیر بخاطر مدیریت مصرف انرژی بوده است. اما در برخی روزها طی هفته گذشته، کمیته اضطرار آلودگی‌هوا، تعطیلی‌ها را در شرایطی اعلام کرده بود که شاخص آلودگی‌هوا در وضعیت قرمز قرار داشت.

رئیس کمیته اضطرار: طول ترافیک کم شد

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، در روزهای هفته گذشته، بار تردد خودروها در بزرگراه‌ها و معابر اصلی به قدری بود که نشان می‌داد، «شهر تعطیل نشده است».

بار ترافیک در ساعات پیک صبحگاهی و شبانگاهی در هفته گذشته، بالا بود. با این حال، میرمحمد غراوی رئیس کمیته اضطرار آلودگی‌هوا در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اعلام کرد، اگر چه بار تردد خودروها کاهش پیدا نکرد اما «طول ترافیک به معنای طول توقف خودروها پشت‌هم» در بزرگراه‌ها و معابر کم شد و این به معنای «کاهش درجاسوزی» خودروها و تولید کمتر ذرات آلاینده است.

اثر تعطیلی اضطراری از روی «شاخص آلودگی»

بررسی‌های گروه مسکن و شهری روزنامه «دنیای‌اقتصاد» از تاثیر واقعی تعطیلات اضطراری هفته گذشته تهران نشان می‌دهد، این مدل سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری برای هوای آلوده پایتخت نتوانسته «آلودگی» را کم کند.

این نتیجه‌گیری را می‌توان از روی میانگین شاخص آلودگی‌هوا در هفته گذشته مشاهده کرد.

میانگین عدد شاخص روزانه آلودگی‌هوا در فاصله یک‌شنبه گذشته تا جمعه، 126 بوده است که به معنای «ناسالم‌ بودن» شرایط آسمان تهران است.

با این حال، عدد میانگین نمی‌‌تواند «کیفیت هوایی که تهرانی‌ها طی روزهای گذشته آن را نفس کشیدند» معلوم کند. برای اطلاع از واقعیت کیفیت هوا، لازم است شاخص 24 ساعته مورد بررسی قرار بگیرد.

روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته گذشته شاخص آلودگی به ترتیب اعداد 161 و 171 را ثبت کرد که حکایت از «وضعیت قرمز» داشته است.

همچنین طی ساعات مختلف شبانه‌روز در هفته گذشته، وضعیت آلودگی تا مرز «بنفش» هم پیش رفت اما وضعیت جوی (وزش باد) به کمک آمد و احتمالاً به میزانی هم «کاهش نسبی طول ترافیک» تاثیر داشت.

شاخص دی‌اکسید گوگرد «بحرانی» شد

در هفته گذشته، در برخی روزها به ویژه روز سه شنبه،‌ شاخص گاز دی‌اکسید گوگرد به عدد بالای 50 رسید. روز سه شنبه 70 شد و روز قبل از آن نیز 60.

شاخص SO2 وقتی از 30 تجاوز می‌کند به معنای «مازوت‌سوزی یا استفاده حجیم از گازوئیل غیراستاندارد یا بنزین بی‌کیفیت» است.

این مدل آلودگی، ماندگاری بیشتری در آسمان شهر دارد و تبعات آن برای سلامتی نیز حادتر از ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون است.

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.