به گزارش مشرق، وبگاه امریکن کانسروتیو در گزارشی خبر داد که ارتش روسیه کمتر از دو مایل (تقریباً ۳ کیلومتر) با شهر کلیدی پوکروفسک فاصله دارد.به گزارش این وبگاه آمریکایی، تسلط روسیه به این شهر سه پیامد اساسی برای اوکراین خواهد داشت. اول این که پوکروفسک یک شهر لجستیکی کلیدی برای منطقه است و از دست دادن آن توانایی ارتش اوکراین را برای تأمین آماد منطقه دونباس (دونتسک و لوهانسک) کاهش میدهد.
ثانیاً در صورت سقوط پوکروفسک روسیه با مناطق وسیع بیدفاعی مواجه خواهد بود و میتواند به سرعت پیشرویهای خود در کل دونباس بیافزاید.مسئله سوم نیز معدن ذغالسنگ موجود در این شهر است که تنها معدن زغال کُک اوکراین است، زغالی که یکی از اصلیترین نهادهها برای تولید فولاد بوده و جایگزین جدی برای آن وجود ندارد.
به همین دلیل از دست دادن شهر پوکروفسک نه تنها بر اقتصاد این کشور اثر خواهد گذاشت، بلکه توانایی اوکراین برای تولید فولاد مورد نیاز برای صنایع نظامی کشور را نیز کاهش خواهد داد. در پی افزایش حملات روسیه به این منطقه، معدن زغال سنگ به اجبار فعالیت خود را به ۵۰ درصد ظرفیت کاهش داد و اگر این معدن از دسترس کییف خارج شود، تولید فولاد اوکراین ۶۰ الی ۷۵ درصد کاهش مییابد.وضعیت میدانهای جنگ به سرعت در حال تغییر است.
ارتش روسیه در ادامه پیشرویهای خود بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر مربع از خاک اوکراین را تنها در دو ماه اکتبر و نوامبر به کنترل خود در آورده و سرعت پیشرویهای روسیه در ماه دسامبر نیز افزایش یافته است.
به نوشته امریکن کانسروتیو، اکنون مسئله تنها از دست دادن سرزمینها نیست، نکته مهم سقوط شهرهای کلیدی لجستیکی و مستحکم است و از آن مهمتر این که آمار کشتهشدگان، مجروحین و فرار از سربازی در اوکراین «به طرز وحشتناکی» بالا بوده و روحیه نظامیان نیز به شدت پایین است.
در ۱۸ دسامبر ولودومیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین تلویحاً اشاره کرد که این کشور جزیره کریمه و منطقه دونباس را از دست داده است. وی در مصاحبهای گفت: «این مناطق هماکنون تحت کنترل روسها است. ما قدرت بازپسگیری آن را نداریم.»وی در این باره افزود که برای بازپسگیری مناطق مذکور به جای توانایی نظامی باید از «فشار دیپلماتیک از طرف جامعه بینالمللی» استفاده کرد.
علاوه بر این، تغییرات جبهههای جنگ منجر به تغییر نظرات سیاسی مردم اوکراین نیز شده است. ولودیمیر ایشچنکو، جامعهشناس اوکراینی و محقق مؤسسه مطالعات شرق اروپا در دانشگاه آزاد برلین در این باره اظهار داشت که شور و شوق میان مردم اوکراین در قبال جنگ از بین رفته و یا بسیار کمتر از ابتدای درگیریها شده است.
وی در این باره گفت: «وقتی اوضاع بدتر شد و امید به پیروزی کاهش یافت، حمایتها از مذاکرات افزایش پیدا کرد و در همین حال حمایت و اعتماد به زلنسکی کم شد.»
حمایت اوکراینیها از ادامه جنگ متأثر از شکستها کاهش یافته و تمایلشان به مذاکرات بیشتر شده است. نظرسنجی گالوپ در ماههای آگوست و اکتبر ۲۰۲۴ نشان میدهد که در ابتدای درگیریها ۷۳ درصد از اوکراینیها معتقد بودند که باید تا پیروزی به جنگ ادامه داد، اما این عدد به ۳۸ درصد کاهش پیدا کرد.
همچنین در اوایل درگیریها در فوریه ۲۰۲۲ تنها ۲۲ درصد از مردم اوکراین خواستار پایان هر چه سریعتر جنگ به وسیله مذاکرات بودند. این آمار در ۲۰۲۳ به ۲۷ درصد افزایش پیدا کرد و هماکنون برای اولین بار بیشتر مردم اوکراین خواستار پایان درگیریها هستند و این آمار به ۵۲ درصد رسیده است. با توجه به این که نظرسنجی مذکور مناطق اوکراینی تحت کنترل روسیه را شامل نمیشود، به احتمال زیاد آمار دقیق میان اوکراینیها بیشتر از این نیز باشد.
جدای از این، حمایت مردم اوکراین از ولودومیر زلنسکی، رئیسجمهور این کشور نیز کاهش جدیتری داشته است. اقدامات او از جمله عدم حلوفصل زودتر درگیریها به وسیله مذاکره متأثر از فشار کشورهای غربی و همچنین عقبنشینی از تعهدات خود به پیروزی در جنگ و بازپسگیری تمام سرزمینهای اوکراینی از جمله جزیره کریمه، منجر شد که اقبال مردم اوکراین به دولتشان کاهش جدی داشته باشد.
محبوبیت زلنسکی که در ابتدا به عنوان رهبر جنگی شناخته شده بود، در اکتبر ۲۰۲۳ از ۵۸ درصد به ۴۲ درصد کاهش یافت و از آن زمان تا کنون شرایط برای رئیسجمهور بدتر شده است.
اکونومیست در گزارشی اعلام کرد: «اگر انتخابات فردا برگزار شود، آقای زلنسکی برای تکرار موفقیت خود در پیروزی قاطع سال ۲۰۱۹ با مشکل مواجه خواهد بود» و افراد مختلفی از جمله فرماندهان جنگی شانش پیروزی در انتخابات را خواهند داشت.
علاوه بر این نگاه مردم اوکراین به ایالات متحده آمریکا نیز دستخوش تغییر شده است، مسئلهای که بر خلاف نکات بالا به ندرت در رسانههای اصلی به آن اشاره شده است.نظرسنجیها نشاندهنده کاهش اعتماد اوکراینیها به آمریکا است.
در حالی که ۷۰ درصد از مردمِ متمایل به مذاکره خواستار نقشآفرینی جدی اتحادیه اروپا در روند صلح با روسیه هستند، ۶۳ درصد مردم میخواهند انگلستان در این مذاکرات حضور داشته باشد و تنها ۵۴ درصد خواستار نقش داشتن دولت کنونی آمریکا (بایدن-هریس) و ۴۹ درصد خواهان حضور دولت آینده ایالات متحده (ترامپ-ونس) در روند مذاکرات صلح هستند.علاوه بر این، نظرسنجی گالوپ نشان میدهد که تأیید «عملکرد رهبری ایالات متحده» که در آغاز جنگ ۶۶ درصد بود، هماکنون به ۴۰ درصد کاهش یافته است.
سطح اعتماد مردم به جو بایدن، رئیسجمهور کنونی آمریکا نیز از ۷۸ درصد در سال گذشته به ۵۵ درصد کاهش یافته و اعتماد اوکراینیها به دونالد ترامپ، رئیسجمهور آینده ایالات متحده آمریکا به ۴۴.۶ درصد رسیده است.
تمام این نظرسنجیها نشان میدهد که اوکراینیها از جنگ با روسیه و رهبرانی که آن را مدیریت میکنند خسته شدهاند. علاوه بر این آمار نشان میدهد که مردم این کشور نسبت به اقدامات رهبران ایالات متحده و نقش آنها در جنگ نیز محتاطتر شدهاند.
شاید دولت آمریکا همچنان امیدوار باشد که ادامه جنگ با روسیه میتواند منجر به پیشبرد اهدافشان شود، اما امید مردم اوکراین برای رسیدن به اهداف این کشور در ادامه جنگ کاهش یافته است.