نامهنیوز - ارتباط ایران و ترکیه به ویژه بعد از سقوط ترکیه در هالهای از ابهام قرار دارد. اینکه مشخص نیست با توجه به زیادهخواهیها و دخالتهای ترکیه در کشورهای منطقه ایران با این کشور و شخص اردوغان چه برخوردی خواهد داشت؟ به ویژه حالا که شبکه TRT فارسی هم راه افتاده است و بسیاری باور دارند قرار است این شبکه نفوذ فرهنگی-قومیتی در ایران داشته باشد.
منصور حقیقتپور، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «نامهنیوز» گفت: «آقای اردوغان یک اپورتونیست به تمام معناست. او با پوشش اسلامی سر کار آمد اما رفتارهای او بویی از اسلامیت ندارد و حتما در موضوعات منطقهای و مشخصا در ارتباط با ما صادق نبوده است. تا شب قبل از فروپاشی دولت سوریه وزیر خارجه ما با چند کشور عربی نشسته بودند تا چارهسازی کنند، همان حین ترکیه کار خود را در سوریه پیش میبرد و البه که ما هم غفلت کردیم. رفتار اردوغان در ارتباط با ایران کاملا منافقانه است. علی رغم اینکه ترکیه بیشترین سود را از وضعیت منطقهای برده و البته این کشور در جنگ هشت ساله سود واسطهگری را میبرد اما هم در قفقاز و هم در خاورمیانه به ما نارو زد. ما هم ناشیانه روی مسائل ارزشی خود مانور میدهیم و تصور میکنیم اردوغان هم این مسائل ارزشی ما را میفهمد؛ در صورتی که عرصه دیپلماسی بسیار پیچیدهتر از این حرفهاست».
او ادامه داد: «ما باید حساب خودمان را با اردوغان مشخص کنیم و نباید در قبال او مماشات کنیم. او در داخل ایران هم به قومگرایی دامن میزند و در حال ایجاد تنش است. ترکیه در دوران اردوغان با همه همسایگان خود هم درگیر است. اردوغان در فکر احیای عثمانی است؛ در حالی که دوره عثمانیگری تمام شده است».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «ما باید محکم با ترکیه برخورد کنیم و اجازه ندهیم ترکیه از ما بهرهبرداری کند و دیگر هم اجازه نارو زدن به این کشور ندهیم و به هیچ وجه نباید بیش از این به ترکیه امتیاز بدهیم».
او درباره نوع مواجهه پزشکیان با اردوغان در حاشیه نشست دی8 مطرح کرد: «حتما آقای پزشکیان، اردوغان را به عنوان یک رهبر سیاسی منطقه به رسمیت نمیشناسد و حتما نوع نگاه سیاسی اردوغان را قبول ندارد و به حسب عادت شخصی با اردوغان مواجه شد اما در عین حال من در توئیتی هم نوشتم که اگر پروتکلها را بلد نیازی، یاد بگیرد. آقای پزشکیان باید پروتکلهای دیدارهای دیپلماتیک را یاد بگیرد و در چارچوبهای دیپلماتیک حرکت کند نه بر اساس عادات و رفتارهای شخصی».
حقیقتپور در پایان گفت: «ترکیه دنبال دامنزدن به قومگرایی در بخشهای متفاوت ایران است؛ از مناطق آذربایجان ما گرفته تا تأثیر بر قشقاییها و تأثیر بر بخشهایی از خراسان شمالی. حتی در یک بازی یک تیم فوتبال هم میبینیم برخی عناصر به تحریک ترکیه پرچم این کشور را بالا میبرند. راهاندازی شبکه TRT فارسی هم در همین چارچوب است و ترکیه میخواهد بر قومیتگرایی در ایران دامن بزند. من نمیدانم مسئولان کجا هستند که این شبکه آمده و در میدان تجریش ما هم گزایش تهیه کرده است؛ در حالی که هیچ مجوزی برای این کار نداشته است. به هر حال اگر اردوغان بخواهد به مسائل قومیتگرایی در ایران دامن بزند، نیروهایی در ترکیه هستند که بخواهند اذیتش کنند؛ نیروهایی مانند چهار-پنج میلیون آذری، چند میلیون شیعه، چند میلیون علوی و کردها که این چهار گروه قرابتهای زیادی با ایران دارند. مقصود اینکه ایران هم میتواند مقابله به مثل کند و اردوغان باید از این منظر حواسش جمع باشد».