افزایش قیمت آیفون ۱۳ به عوامل متعددی نسبت داده میشود؛ از جمله نوسانات نرخ ارز، تغییرات در تعرفههای واردات، و محدودیت عرضه محصولات اپل در بازار داخلی. به علاوه، تقاضای بالای این گوشی که همچنان یکی از محبوبترین مدلهای آیفون است، به داغتر شدن بازار آن کمک کرده است.
دلار نیمایی که بیشتر از مردم عادی برای واردکننده و صادرکننده اهمیت دارد، آرامآرام سازوکار جدیدی پیدا میکند. باکنار رفتن سامانه نیما و راهاندازی سامانه ارز تجاری قیمت دلار برای تجار ظرف تقریبا ۱۰ روز حدود ۱۰ هزار تومان ارتقا پیدا کرد و زودتر از هر بازار دیگری، تاثیر این اتفاق در بازار موبایل خودنمایی کرد.
معمولا آیفون را شاخصی حیاتی برای بازار موبایل میدانند. کف قیمت آیفون ۱۳ معمولی با رشد ۱۵، ۱۶ درصدی نرخ ارز، در یکی، دو هفته اخیر حدود سه، چهار میلیون جلو رفت. گلکسی S۲۴ اولترا مثل خیلی از پرچمداران بازار موبایل دست به دست آیفون گران شد و همین وضعیت با شدت کمتری در مدلهای میانرده و اقتصادی بهچشم میخورد.
قیمت دلار نیمایی که تا روز پنجشنبه ۲۲ آذر خبری از سامانه ارز توافقی نبود، در محدوده ۵۵ هزار تومان قرار داشت. ظهر آن روز روابط عمومی بانک مرکزی اطلاعیه شماره یک درباره شکلگیری و تعمیق بازار یکپارچه ارز در کشور را روی خروجی گذاشت. طبق اعلام بانک مرکزی از روز شنبه ۲۴ آذر عرضهکنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی یا همان نیما باید نسبت به انجام معاملات بر اساس نرخهای توافقی اقدام کنند.
قیمت دلار نیمایی که آرامآرام به اسم دلار توافقی تغییر نام پیدا میکرد، صبح شنبه تا مرز ۵۶ هزار تومان جلو رفت. اما وقتی تعطیلیها هفته آخر آذر تمام شد، قیمت دلار توافقی یا همان نیمایی بهیکباره از کانال ۶۳ هزار تومان سردرآورد.
قیمت دلار آن روز از سوی بانک مرکزی برمبنای معاملات توافقی بهشکل متوسط ۶۳ هزار و ۷۸۳ تومان بهثبت رسید. صبح شنبه اول دی، قیمت دلار از نیمه کانال ۶۴ هزار تومان نیز جلو زد و نهایتا صبح یکشنبه بااعلام بانک مرکزی نرخ دلار توافقی تا ۶۵ هزار و ۱۲۸ تومان اوج گرفت.
قیمت دلار نیمایی یا همان چیزی که قرار است از الان به اسم ارز توافقی برای واردکننده و صادرکننده اهمیت داشته باشد، در حدفاصل ۲۲ آذر تا دوم دیماه امسال ۹ هزار و ۱۶۰ تومان ارتقا پیدا کرده که معادل رشد تقریبا ۱۶ درصدی است.
قیمت دلار آزاد لزوما نمیتواند از فعلوانفعالات نرخ بازارهای موازی تبعیت کند. مثلا در همین مدتی که حدود ۱۶ درصد به قیمت دلار نیما اضافه شده، در بازار آزاد ارز فقط شاهد افزایش ۳.۵ درصدی قیمت دلار آمریکا بودیم. طوریکه بخشی از پیشرویهای دلار آزاد میتواند پشتوانه دیگری داشته باشد و سیگنالهای گاه و بیگاه سیاسی و اقتصادی هم در این چند روز بیتاثیر نبوده.
دلار آزاد پنجشنبه ۲۲ آذر یعنی همزمان با اعلام ماجرای جدید ارز نیمایی، کارش را با ایستادن در جایگاه ۷۲ هزار و ۶۹۰ تومان به پایان رساند. عصر شنبه که تقریبا همه فعالان بازار از تصمیم جدید بانک مرکزی باخبر بودند، هر دلار آمریکا از نیمه کانال ۷۴ هزار تومان نیز جلو زد.
قیمت دلار تا خود چهارشنبه ۲۸ آذر بدون توقف جلو رفت و با فتح قلههای جدید ۷۷ هزار و ۳۶۵ تومان قیمت خورد. صبح شنبه دلار آزاد رضایت داد به کانال ۷۶ هزار تومان برگردد و روز یکشنبه تا نیمه محدوده ۷۵ هزار تومان نیز عقب رفت.
قیمت دلار آزاد بهاین ترتیب در این مدت از ۷۲ هزار و ۹۶۰ تومان به ۷۵ هزار و ۵۵۰ تومان رسید که نشان رشد ۳.۵ درصدی دارد.
قیمت آیفون در ایران شاخص بدون انکاری برای بازار موبایل حساب میشود و با بالاوپایین شدنش، قیمت گوشیهای میانرده و اقتصادی هم تحتتاثیر قرار میگیرد.
کف قیمت آیفون ۱۳ در ۱۰ روز اخیر حدود سه، چهار میلیون بالا آمده است. آیفون هندی که با پارتنامبر HN در فروشگاههای اینترنتی و پاساژ علاءالدین به مردم فروخته میشود، روز یکشنبه دوم دی حدود ۴۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان ارزش داشت، اما همین گوشی را ۴۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میفروختند.
گلکسی S۲۴ اولترا که پرچمدار سامسونگ است، الان با ۲۵۶ گیگ فضای ذخیرهسازی دستکم ۶۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت دارد ولی اگر کسی در هفته منتهی به پنجشنبه ۲۲ آذر راهی بازار میشد، با بازهای بین ۶۱ تا ۶۲ میلیون تومان روبهرو میشد.
افزایش قیمت موبایل فقط مختص آیفون و گوشیهای پرچمدار نیست و با شدت دیگری در مدلهای میانرده و اقتصادی بهچشم میآید.
گلکسی A۵۵ را یکی از بهترین میانردههای سامسونگ و بازار موبایل میدانیم. تا قبل تغییر و تحولی که در قیمت دلار نیمایی بهوجود آمد گلکسی A۵۵ نسخه ۲۵۶ گیگ را بین ۲۲ تا ۲۳ میلیون میفروختند، اما این مدل را الان تا ۲۵ میلیون هم قیمت گذاشتهاند.
گلکسی A۱۵ که یک مدل مثلا اقتصادی در بازار موبایل است، تا ۱۰ روز قبل با حدود ۱۰ میلیون قابل خریداری بود ولی الان این عدد به ۱۱ میلیون و ۲۰۰، ۳۰۰ هزار تومان برسد تا تاثیر افزایش نرخ دلار نیمایی در بازار موبایل کاملا مشهود باشد.