به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از آنکارا، "ماه نور اوزدمیر گوکتاش" وزیر خانواده ترکیه با انتشار گزارش شاخصهای جمعیتی و با اشاره به کاهش نرخ فرزندآوری و تغییرات جمعیتی عمیق اعلام کرد این کشور وارد وضعیت نگران کننده جمعیتی شده است.
وی گفت نرخ فرزندآوری در ترکیه به رقم بی سابقه ۱.۵۱ درصد کاهش یافته و این در مقایسه با میانگین ۲.۳۲ درصدی نرخ جهانی، رکورد محسوب میشود.
وی افزود جمعیت سالمندان بالای ۶۵ سال کشور با عبور از ۱۰.۲ درصد بسیار نگران کننده بوده و این به معنی افزایش بودجه مورد نیاز برای مراقبت از سالمندان است.
وزیر خانواده ترکیه گفت در حالیکه شمار فرزندآوری در سال ۲۰۱۴ میلادی به یک میلیون و ۳۵۰ هزار مورد میرسید، این رقم در سال گذشته میلادی (۲۰۲۳) به ۹۵۸ هزار مورد کاهش یافته یعنی است.
به گفته وزیر خانواده ترکیه قدرت جمعیت به عنوان شاخص پویایی اساسی ترکیه، آسیب جدی دیده و اعداد و ارقام نشان میدهد علاوه بر افزایش آمار طلاق، کاهش نرخ فرزندآوری و تعداد فرزندان، سن اولین ازدواج و اولین تولد نیز به سطوح وخیمی رسیده است.
نرخ زاد و ولد ترکیه در چهار دهه اخیر روند کاهشی داشته به طوریکه بنا به اعلام سازمان آمار ترکیه (Tuik)، بالاترین نرخ زاد و ولد در دهه ۱۹۵۰میلادی ۶.۷۲ درصد ثبت شده ولی روند کاهش جمعیت از همان سال به تدریج ادامه یافته بطوریکه این شاخص در سال ۱۹۸۰، ۴.۵۶ درصد، در سال ۱۹۹۰،۳.۱۲ و در سال ۲۰۲۲ به ۱.۶۲ درصد کاهش یافته است.
مشکل پیر سِنی جمعیت ترکیه به حدی جدی است که رجب طیب اردوغان رئیسجمهور این کشور در هر فرصتی جامعه ترکیه را به فرزندآوری بیشتر ترغیب و تشویق میکند.
وی که ده سال قبل میگفت هر خانواده دستکم باید سه فرزند بیاورد الان معتقد است سه فرزند کم است باید پنج فرزند داشت.
کارشناسان معتقدند در صورت ادامه این روند، قدرت جمعیتی و ساختار خانواده ترکیه به عنوان شاخص پویایی این کشور دچار چالش جدی خواهد شد.