استراتژی بزرگان بورسی

دنیای اقتصاد پنج شنبه 06 دی 1403 - 00:04
بزرگان بورسی در صدر تقاضای معامله‌گران قرار دارند. بررسی‌های آماری نشان می‌دهد صندوق‌های اهرمی با ارزش معاملاتی بیش از 5هزار میلیارد تومان، 25درصد از ارزش بازار را تشکیل می‏دهند. این صندوق‌ها از کف قیمتی آبان‏ماه بازدهی 2برابری نسبت به نماگر اصلی را به ثبت رساندند.

4 copy

علی قاسمی: شاخص‌کل بورس پس از نزدیکی به مرز 2.9میلیون ‌واحدی قدری عقب نشینی کرد تا شاید با جذب نقدینگی جدید، بتواند با قدرت به کانال3 نفوذ کند. این درحالی است که شاخص‌کل هموزن همچنان پایین‌تر از سقف تاریخی قرار دارد. بازی بزرگان بازار نشان می‌دهد؛ با رشد بیش از دوبرابری صندوق‌های اهرمی نسبت به شاخص‌کل، استقبال از بازار سهام افزایش ‌یافته و کل بازار حاضر است تا با اهرم در بازار فعالیت کند. بررسی‌‌‌‌‌ها نشان می‌دهد؛ این صندوق‌ها از کف آبان بازدهی‌‌‌‌‌های قابل‌توجهی را ثبت کرده‌اند. صندوق موج، با رشد 130درصدی در صدر بازدهی این نوع از صندوق‌ها قرار دارد، ضمن آنکه ارزش معاملات این صندوق‌ها طی روز چهارشنبه به 5هزار‌ میلیارد‌تومان رسید ‌که رکورد تاریخی محسوب می‌شود. این درحالی است که ارزش معاملات خرد سهام و صندوق‌ها نیز تا 21هزار ‌میلیارد‌تومان پیشروی کرده‌است. به‌نظر می‌رسد طی هفته‌های آینده در یک سناریوی بدبینانه شاخص‌کل بورس روندی اصلاحی را دنبال کند تا بازار به جولانگاه سهام کوچک‌‌‌‌‌تر بدل شود.

واکنش هموزن به سقف تاریخی

شاخص‌کل هموزن با برخورد به سقف تاریخی خود، روندی کاهشی را طی روز چهارشنبه دنبال کرد، به‌طوری‌که انتظار می‌رود، این اصلاح موقتی باشد تا تقاضای جدیدی وارد سهام کوچک و متوسط بازار شود. احتمالا شاخص هموزن نیز به تبعیت از شاخص‌کل بورس به قله‌‌‌‌‌زنی احتیاج خواهدداشت تا بتوان حال عمومی بازار را یک وضعیت با عنوان رونق پایدار توصیف کرد. همان‌طور که در پاییز 1401 نیز پس از طی یک دوره افزایشی در شاخص‌کل و شتاب این نماگر، دوره جدیدی از تقاضا وارد نماگر هموزن شد تا حال عمومی بازار بهتر بماند. سهام کوچک بازار که عمدتا منتظر افزایش نرخ‌های فروش برای جبران رشد بهای تمام‌‌‌‌‌شده خود هستند، این قابلیت را دارند که حتی رشدی بیش از شاخص‌‌‌‌‌سازان بازار داشته باشند، چراکه ریسک عملیاتی این شرکت‌ها به‌مراتب کمتر از شاخص‌‌‌‌‌سازانی است که دولت برای جبران ناترازی‌‌‌‌‌های خود به آنها روی می‌آورد.

اهرمی‌‌‌‌‌ها روی موج صعود

از ابتدای آبان روند ورود پول حقیقی و ارزش معاملات صندوق‌های اهرمی نشان‌داد که این اهالی بازار برای حضور در بازار از اطمینان بالایی برخوردارند، چراکه حاضر هستند با فضای اهرمی، روند صعودی را دنبال کنند، به‌عبارتی بهتر از قبل، روند صعودی پرهیجان توسط اهالی بازار پیش‌بینی‌شده بود. از کف آبان که شاخص‌کل تا پایان روز معاملاتی قبل رشد حدود 40درصدی را رقم‌زده است، صندوق‌های اهرمی بازدهی بیش از دو برابری را در این مدت تجربه کردند، به‌طوری‌که صندوق شتاب به‌عنوان ضعیف‌‌‌‌‌ترین صندوق اهرمی بازار به لحاظ بازدهی حداقل 80درصد افزایش قیمت را ثبت کرده‌است. صندوق موج نیز با رشد 130درصدی قیمت در تیررس بازار قرار دارد. صندوقی که رشد 3برابری را نسبت به نماگر اصلی رقم‌زده است. بررسی‌‌‌‌‌ها حکایت از آن دارد که ارزش معاملات این صندوق‌ها طی روز چهارشنبه از 4هزار و 900میلیارد‌تومان عبور‌کرده که یک رکورد تاریخی محسوب می‌شود. این رقم درحالی به‌ثبت رسیده که ارزش معاملات خرد سهام و صندوق‌ها مجموعا 21هزار ‌میلیارد‌تومان بوده‌است.

 بیش از 20درصد ارزش معاملات خرد به صندوق‌های اهرمی تعلق دارد. این میزان از رونق حکایت از آن دارد که تقاضای بازار برای سهام تمام نشده و احتمالا با اصلاح قیمتی شاخص‌‌‌‌‌سازان و ورود پول به سهام کوچک، رونق پایدارتری نصیب بازار شود.

رکورد ارزش معاملات خرد

ارزش معاملات بازار طی روز چهارشنبه بالاخره از مرز 20هزار ‌میلیارد‌تومان عبور کرد. این رقم با احتساب صندوق‌های سهامی است که بخش قابل‌توجهی از آن به صندوق‌های اهرمی تعلق دارد. همچنان ارزش دلاری معاملات به شکل روزانه بالای 200میلیون دلار است و این تثبیت احتمالا نشان می‌دهد؛ بازار تمایل دارد که به سقف ارزش دلاری معاملات نزدیک شود. به‌نظر می‌رسد اگر تقاضا در بازار پایدار بماند که به لطف عوامل بنیادی می‌تواند سبزی بازار ثبات داشته‌باشد، ارزش معاملات تا 500میلیون دلار هم پیشروی می‌کند. با وجود صندوق‌های اهرمی این ارزش معاملات، اعداد بالایی را خواهد دید.

 به‌نظر می‌رسد زمانی می‌توان خوش‌بینی بالا را به بازار نسبت داد که ارزش دادوستدهای بازار به‌طور‌ریالی از 35هزار‌میلیارد‌تومان عبور کند. میانگین‌‌‌‌‌های متحرک بازار نیز در کوتاه‌مدت و بلندت روند افزایشی را دنبال می‌کنند و برخلاف ماه‌های گذشته در سطوح بالاتری قرار دارند.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.