به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، از پاییز، مردم تهران و کلانشهرهای دیگر بهجای هوا، سمومی را تنفس میکنند که سلامتشان را تهدید میکند. این بحران، که در کنار آن تولیدکنندگان نیز با کمبود سوخت و برق دستوپنجه نرم میکنند، پیامد سوءمدیریت در حوزه انرژی است. خاموشیهای مکرر، تعطیلی واحدهای تولیدی، و فشار اقتصادی که بر دوش بخش خصوصی و جامعه سنگینی میکند، نشان میدهد که این بحران نهتنها یک مسئله زیستمحیطی، بلکه مسئلهای عمیقاً اجتماعی و اقتصادی است.
با اینحال، بهجای ارائه راهحلهای فوری و جامع، مردم باز هم شاهد بهانهگیریها و اتهامزنی میان مسئولان کنونی و پیشین هستند.
یک مدیر ارشد شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در گفتگو با انتخاب اظهار کرده که دولت پیشین مسئول عدم تأمین سوخت مناسب بوده است.
این مقام ارشد گفته است: "وزارت نیرو دولت رئیسی به تکالیف ابلاغی در «فصل گرم سال» مبنی بر مصرف روزانه ۴۰میلیون مازوت در نیروگاهها عمل نکرد؛ اگر رعایت میکرد، چنین وضعیتی پیش نمیآمد.میزان ذخایر گازوییل و نفت کوره در ابتدای شهریور ۱۴۰۳، یعنی ابتدای تحویل دولت به پزشکیان، در مقایسه با ۱۴۰۲ در مجموع ۲.۶ میلیارد لیتر کاهش داشته است.وزارت نیرو دولت رئیسی به تکالیف ابلاغی در «فصل گرم سال» مبنی بر مصرف روزانه ۴۰میلیون مازوت در نیروگاهها عمل نکرد؛ اگر رعایت میکرد، چنین وضعیتی پیش نمیآمد.عدم عمل به تکالیف ابلاغی از سوی مراجع ذیربط در مصرف حداکثری نفت کوره در فصل گرما، این شرایط به وجود آمده است. در اصل به جای مازوت، گازوییل مصرف کردهاند.گازوئیل تحویلی به نیروگاهها از شهریور تا کنون، نزدیک ۴۵ درصد افزایش یافته است."
و اما مدیرعامل سابق شرکت مادر تخصصی برق حرارتی در گفتوگو با رکنا اینگونه در واکنش به یکی از مدیران ارشد شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی مدعی شد:بلافاصله پس از ابلاغ مصوبه دبیرخانه شعام در 10 مرداد، مبنی بر مصرف مازوت، این مصوبه در دولت سیزدهم بهطور کامل اجرا شد و میزان مصرف مازوت چندین برابر سالهای گذشته بود.
عبدالرسول پیشاهنگ در واکنش به ادعای وزارت نفت دولت چهاردهم مبنی بر عدم مصرف مازوت در تابستان و ارتباط آن با قطعی برق در پاییز، به خبرنگار اجتماعی رکنا توضیح داد: "ارجاع مصوبه شعام به کل فصل گرم اشتباه است. این مصوبه در 10 مرداد از سوی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ابلاغ شد و فقط شامل 20 روز از فعالیت دولت سیزدهم بود، درحالیکه فصل گرم از خرداد تا شهریور ادامه دارد."
وی تصریح کرد: "مصوبه اجازه مصرف تا سقف 40 میلیون لیتر مازوت در روز را میداد. علاوه بر این، هیچ حکمی از سوی مراجع قضایی برای رفع پلمب مخازن نیروگاههایی که مازوتسوز بودند، صادر نشد."
پیشاهنگ افزود: "بلافاصله پس از ابلاغ، این مصوبه به اجرا درآمد. در طول دولت سیزدهم، منطبق بر مصوبه شورای عالی امنیت ملی عمل شد و میزان مصرف مازوت چندین برابر دورههای مشابه در سالهای قبل بود."
وی تأکید کرد که همه نیروگاههایی که توان مصرف مازوت را داشتند (به جز 3 نیروگاه با مخازن پلمبشده به دستور مراجع قضایی)، با حداکثر ظرفیت از مازوت استفاده کردند.
پیشاهنگ ادعا کرد: "استناد قطعی برق پاییز به این مصوبه آدرس غلط است. از حداکثر ظرفیت مصوبه شورای عالی امنیت ملی در طول دولت سیزدهم استفاده شد."
او همچنین افزود: "مصرف مازوت در فصل تابستان امری معمول نیست و حتی میتواند بخشی از توان تولید برق را بهویژه در واحدهای بخاری کاهش دهد. با این حال، به دستور مقامات بالادستی، حداکثر استفاده از مازوت علیرغم مشکلات فنی در دستور کار قرار گرفت."
اما سؤال اینجاست: مردم چه سهمی در این اختلافات و ناکارآمدیها دارند که باید تاوان سنگین آن را بدهند؟مردم، در میانه این بازی اتهامزنی بین مسئولان دولتهای مختلف، گرفتار شرایطی ناگوار شدهاند. از یک سو، با بحران آلودگی هوا که نفسکشیدن را دشوار کرده دستوپنجه نرم میکنند و از سوی دیگر، در اثر کمبود سوخت و انرژی، صنایع در حال تعطیلی و اقتصاد خانوارها در فشار شدید قرار گرفته است. در حالی که انرژی یکی از زیربناهای حیاتی کشور است، بهجای ارائه راهکارهای عملی، شاهد تکرار روایتهای متناقض و انتقال مسئولیت هستیم. این وضعیت نشاندهنده سردرگمی، بیبرنامگی و پیامدهای سنگین آن برای مردم و اقتصاد است. وقت آن رسیده است که مسئولان بهجای سرزنش یکدیگر، پاسخگویی و عمل را در اولویت قرار دهند تا از این چرخه باطل رها شویم.