قلب سبز ایران در محاصره فاضلاب شناسایی ۱۰۵ ورودی فاضلاب به تالاب انزلی | خشکیدگی تالاب بین المللی ایران را تهدید می‌کند

همشهری آنلاین شنبه 08 دی 1403 - 21:03
تالاب انزلی که تا همین دو دهه قبل از تنوع زیستی بالایی برخوردار بودو در حوزه گردشگری و کسب و کار محلی رونق ویژه‌ای داشت، حالا به محل تجمع فاضلاب و شیرابه تبدیل شده است.

همشهری آنلاین - مجید جباری: تالاب انزلی، یکی از مهم‌ترین تالاب‌های بین‌المللی ایران، با چالش‌های زیست‌محیطی متعددی مواجه است. این زیستگاه ارزشمند شمال کشور که روزگاری تنوع زیستی آن سرآمد بود و در حوزه گردشگری رونق ویژه‌ای داشت، حالا به محل تجمع شیرابه‌ها و فاضلاب‌های صنعتی، خانگی، بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی و سموم کشاورزی تبدیل شده است. علاوه بر فاضلاب، ورود میلیون‌ها تن رسوب از طریق رودخانه‌ها به تالاب انزلی یکی دیگر از معضلات این تالاب است که بر لزوم اجرای پروژه‌های آبخیزداری در حوضه آبریز این تالاب تأکید می‌کند. با وجود بهره‌برداری از تصفیه‌خانه‌هایی مانند تصفیه‌خانه غرب شهرستان بندرانزلی، همچنان در چند نقطه شاهد ورود فاضلاب به تالاب بین‌المللی انزلی و دریا هستیم که نیازمند توجه و اقدام جدی است.

شناسایی ۱۰۵ ورودی فاضلاب

مدیرکل محیط زیست گیلان با بیان اینکه ۱۰۵ نقطه ورودی فاضلاب از رودخانه‌های زرجوب و گوهررود شناسایی شده است، گفت: ۱۷ نقطه از ورودی فاضلاب به تالاب ساماندهی و وارد شبکه جمع آوری فاضلاب شده است. همچنین ساماندهی ۲۱ نقطه دیگر نیز توسط آبفا در دستور کار قرار دارد.

حمزه عشوری با بیان اینکه وضعیت تالاب بندرانزلی یکی از چالش‌های موجود در استان است، اضافه کرد: تالاب انزلی آخرین نقطه‌ای است که به عنوان معضل شناخته می‌شود و سلسله اقداماتی باید در بالادست این تالاب اتفاق بیفتد تا شاهد بهبود وضعیت در تالاب باشیم.

او با تشریح اقدامات صورت گرفته برای جلوگیری از ورود فاضلاب به تالاب انزلی بیان کرد: آبفا نقطه‌هایی که امکان ورود و اتصال به شبکه جمع آوری فاضلاب داشت را متصل و مسیر ورود فاضلاب به رودخانه که به تالاب منتهی می‌شد را مسدود کرد که در نهایت به تصفیه خانه فخب می‌رسد.

۵۰ درصد فاضلاب خانگی رشت به تالاب می‌ریزد

مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان با بیان اینکه آلودگی‌های محیط زیستی در انهار و رودخانه‌ها به دلیل پایین آمدن سطح آب در زمان خشک سال بیشتر نمایان می‌شود، گفت: حدود ۵۰ درصد فاضلابی که وارد رودخانه‌های زرجوب و گوهررود می‌شود مربوط به فاضلاب‌های بهداشتی و خانگی شهر رشت است که میزان آلودگی رودخانه را زیاد می‌کند.

طبق اعلام آب منطقه‌ای مساحت تالاب انزلی ۲۳ هزار و ۷۳۰ هکتار است اما بر اساس آخرین بررسی که درخصوص مرز اکولوژیک تالاب انزلی صورت گرفته و در کنوانسیون رامسر ثبت شده مساحت این تالاب ۱۹ هزار و ۴۸۵ هکتار اعلام شده است.

به گزارش همشهری آنلاین، ادامه وضعیت کنونی تالاب بین المللی انزلی می‌تواند به خشک شدن بخش‌های وسیعی از تالاب در سال‌های آینده منجر شود. به گفته کارشناسان محیط زیست، در صورت تداوم شرایط فعلی، تالاب انزلی در ۵ سال آینده به حوضچه‌های جداافتاده و کم‌عمق تبدیل خواهد شد. بنابراین، تسریع در اجرای پروژه‌های تصفیه فاضلاب، مدیریت منابع آلاینده و اجرای طرح‌های آبخیزداری برای جلوگیری از ورود رسوبات و فاضلاب به تالاب انزلی ضروری است تا از تخریب بیشتر این اکوسیستم ارزشمند جلوگیری شود.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.