اخیرا اما «ضدقهرمان» در جشنواره سینما حقیقت رنگ پرده را دید و توانست واکنشهای متفاوتی را به وجود بیاورد و نامزد دریافت جایزه بهترین فیلم شود.
حضور جنجالی صادق خلخالی به عنوان نخستین حاکم شرع دادگاه انقلاب در سالهای پس از انقلاب اسلامی از آن موضوعاتی است که دربارهاش بحثهای بسیاری انجام شده است.
انتقادها نسبت به تصمیمات او و همچنین تقابل فکریاش با شهید بهشتی در نهایت باعث کنار رفتن حاکم شرع شد و عارف افشار، کارگردان این مستند، میگوید پس از ۴۶ سال هنوز کسی دوست ندارد درباره صادق خلخالی صحبت کند.
به گزارش خبرگزاری مهر، عارف افشار میگوید اوج درگیری این دو جریان فکری که در بالاترین سطح حاکمیت قرار دارند، مربوط به سالهای ۵۹ - ۵۸ است اما از سال ۶۰ تقابل علنی میشود. نفر دومی که همواره کنار آقای بهشتی حضور داشت شهید علی قدوسی بود که کمتر به آن توجه شد، اما در این مستند به او پرداخته شده است.
کارگردان این فیلم مستند گفته خلخالی با تمام مسائل و بحثهایی که داشت در وقوع و اوایل انقلاب برای خیلیها قهرمان بود و در این فیلم این موضوع نشان داده میشود که قهرمان چه کسانی بوده و سپس بعد دیگرش به نمایش درمیآید که طبیعتا یک ضدقهرمان است.
عارف افشار در پاسخ به اینکه چرا سراغ ساخت چنین مستند پرچالشی رفته، گفته هرکاری که انجام میدهم مساله خودم است. ما دهههفتادیها همواره این سوال را داریم که چرا بازیگری مانند فردین ممنوعازکار شد با اینکه تا پایان عمر در ایران بود و فعالیت سیاسی هم انجام نمیداد. این سوال منجر به ساخت مستند «برزخیها» شد. سوال دوم هم پدیدهای به نام آقای خلخالی و خلخالیسم است.
این کارگردان با اشاره به اینکه هنوز کسی دوست ندارد درباره صادق خلخالی صحبت کند، گفت: برای من عجیب است که چرا کسی به صورت شفاف، مستند و صریح درباره صادق خلخالی صحبت نمیکند؛ با وجود اینکه همه اسناد و روایتهای تاریخی از آن زمان موجود هستند. به طور مثال کتاب زندگینامه خودنوشت آقای خلخالی در دو جلد هنوز وجود دارد و او تمام زندگی خودش را بدون روتوش در این کتاب روایت کرده است، اما کسی نمیخواهد به او بپردازد. در این کتاب درباره اعدام ۴ نفر از امرای ارتش در شب پس از پیروزی انقلاب، اعدام افرادی که پیش از انقلاب در کارهای دولتی مشغول به فعالیت بودند و … صحبت شده است که همه آنها جنبه تاریخی دارند.
افشار درباره مصاحبه با افراد مختلف در این مستند توضیح داد: برای این مستند سراغ کسی رفتم که از سال ۵۵ مخالف خلخالی بود اما بااینحال جلوی دوربین نیامد. همچنین آقای هادی غفاری پس از ۴ ماه پیگیری حاضر نشد جلوی دوربین بیاید. متاسفانه افراد موافق و مخالفی بودند که حاضر به مصاحبه نبودند و بهتر است که اسامی آنها را نگویم.
این مستندساز گفت: آقای علیاکبر ناطق نوری اولین کسی بود که من را برای پرداختن به این موضوع تشویق کرد و یکی از بهترین مصاحبههای فیلم مربوط به اوست. همه کسانی که جلوی دوربین آمدند، چه موافق و چه مخالف، صادقانه و شرافتمندانه صحبت کردند.
کارگردان «ضدقهرمان» درباره روند تولید این فیلم توضیح داد: پژوهش این مستند سال ۱۳۹۹و ۱۴۰۰ انجام شد اما تولید این کار تقریبا زمستان ۱۴۰۱ شروع شد و ما در ۳ استان اردبیل، قم و تهران فیلمبرداری داشتیم. در اردبیل خانه و خانواده آقای خلخالی را پیدا و با آنها صحبت کردیم. در قم دفتر او را پیدا کردیم و بر سر مزارش رفتیم البته عمده مصاحبهها را در تهران گرفتیم.
افشار پیشتر گفته بود که قطعا تلویزیون این فیلم را پخش نمیکند و در بهترین حالت پخش در پلتفرم و بسترهایی مانند یوتیوب را در نظر گرفته است.
حالا همین اتفاق افتاده و مستند «ضدقهرمان» قرار است از فردا دوشنبه ۱۰دیماه در پلتفرم هاشور اکران میشود.
علاقهمندان میتوانند با خرید بلیت اکران آنلاین، این مستند را تماشا کنند.