بیش از ۳۰ سال است که ارتباط بین مصرف سیگار و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق شناخته شده است و قطع سیگار به عنوان یکی از فاکتورهای پیشگیری از مرگ محسوب میشود.
مصرف سیگار به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای خطرزا برای بیماری تنگی کرونر قلبی، سالانه سبب بیشتر از ۴۰۰ هزار مرگ میشود، حتی در میان افرادی که سیگار نمیکشند، ولی دود سیگار استنشاق میکنند، افزایش خطر ابتلا به تنگی کرنور قلبی وجود دارد.
مطالعات نشان میدهد افرادی که روزانه ۲۰ یا بیشتر نخ سیگار مصرف میکنند، ۲ تا ۳ برابر در مقایسه با افراد غیرسیگاری در برابر خطر ابتلا به تنگی کرونر قلبی قرار دارند.
میزان خطر در ارتباط با تعداد نخ سیگار مصرفی است. حتی کشیدن یک تا ۴ نخ سیگار در روز باز سبب افزایش خطر ابتلا میشود.
مصرف همزمان سیگار با داروهای ضدبارداری، اثرات افزاینده داشته و احتمال ابتلا به تنگی کرونر قلبی را در زنان جوان، ۱۰ برابر در مقایسه با زنانی که سیگار نمیکشند و داروهای ضد بارداری هم مصرف نمیکنند، افزایش میدهد.
عوارض مصرف سیگار
از مهمترین عوارض مصرف سیگار افزایش احتمال سکته قلبی، افزایش احتمال مرگ ناگهانی، گشاد شدن آئورت، افزایش احتمال نارسایی عروق، افزایش احتمال سکته مغزی، افزایش احتمال تجمع خود به خود پلاکتها و افزایش سطح گلوکز خون است.
یکی از فاکتورهای مهم از نظر پیشگیری، قطع مصرف سیگار است. با قطع سیگار به تنهایی مرگ بیماران با تنگی سرخرگهای کرونر قلبی به میزان ۳۶ درصد کاهش پیدا میکند.
اگر چه خطرات بالای قلب و عروق در ارتباط با مصرف سیگار به طور قابل توجهی کاهش مییابد، اما خطر سرطانهای ریه، پانکراس، معده و بروز برونشیت مزمن حتی تا مدتها باقی میماند. بنابراین پیشگیری اولیه، به عنوان مهمترین روش در این زمینه مطرح است.
انتهای پیام