2024؛ سال خوش یمن برای ثروتمندان/ از ایلان ماسک تا برنارد آرنو؛ برندگان و بازندگان ثروت‌اندوزی را بشناسید

اقتصادنیوز پنج شنبه 13 دی 1403 - 12:10
اقتصادنیوز: ثروتمندترین افراد جهان از بازارهای سهام که در سال 2024 از انتظارات فراتر رفتند، بهره بردند. شاخص اس‌اندپی 500 تا روز دوشنبه (10 دی) با رشد 24 درصدی همراه شد و عمده این رشد به گروه کوچکی از سهام‌ها موسوم به «هفت دلاور» مربوط می‌شود.

به گزارش اقتصادنیوز، 500 فرد نخست در فهرست متمول‌ترین افراد جهان توانستند در سال 2024 به‌شکل قابل توجهی به ثروت خود بیفزایند. در این میان، ایلان ماسک، مارک زاکربرگ و جن‌سون هوآنگ پیشتاز ثروت‌اندوزی بودند و آن‌ها گروه میلیاردرها را به یک سطح جدید هدایت کردند؛ رسیدن به مجموع ثروت 10 تریلیون دلار.

به نوشته بلومبرگ، رالی چشمگیر سهام‌های تکنولو‌ژی آمریکا یک نقش چشمگیر در جهش ثروت ماسک، زاکربرگ و هوآنگ ایفا کرد و در این میان افرادی نظیر لری الیسون‌، جف بزوس، مایکل دِل و هم‌بنیان‌گذاران گوگل یعنی لری پیج و سرگی برین نیز با رشد ثروت قابل توجهی روبه‌رو شدند.

این هشت فرد که به‌عنوان غول‌های فناوری جهان شناخته می‌شوند در سال 2024 به‌تنهایی بیش از 600 میلیارد دلار ثروت به دست آوردند. طبق داده‌های شاخص میلیاردرهای بلومبرگ، این رقم معادل 43 درصد از رشد 1.5 تریلیون دلاری ثروت 500 ابرثروتمند جهان در سال 2024 است.

اما ایلان ماسک که به «رفیق اول» دونالد ترامپ - رئیس‌جمهور منتخب آمریکا - معروف شده است و در جریان کمپین انتخاباتی ترامپ، حمایت بی‌سابقه‌ای از او انجام داد، توانست در زمینه رشد ثروت در سال 2024 به یک سلطه مطلق و بی‌نظیر دست پیدا کند.

ارتباط نزدیک ماسک با ترامپ باعث شد ارزش شرکت‌های ثروتمندترین فرد جهان شامل تسلا، اسپیس‌ایکس و ایکس‌اِی‌آی با افزایش همراه شود. این اتفاق باعث شد ثروت ایلان ماسک به سطح بی‌سابقه 442.1 میلیارد دلار افزایش پیدا کند، در حالیکه ثروت او در اوایل سال 2024 در سطح 213 میلیارد دلار قرار داشت. همچنین شکاف ثروت میان نفرات اول و دوم فهرست ثروتمندترین افراد جهان هیچ‌گاه به این اندازه چشمگیر نبوده است؛ تا تاریخ 17 دسامبر (27 آذر) ایلان ماسک که در رتبه نخست این فهرست قرار دارد، 237 میلیارد دلار ثروت بیشتری نسبت به نفر دوم یعنی جف بزوس داشته است.

به‌شکل کلی، ثروتمندترین افراد جهان از بازارهای سهام که در سال 2024 از انتظارات فراتر رفتند، بهره بردند. شاخص اس‌اندپی 500 تا روز دوشنبه (10 دی) با رشد 24 درصدی همراه شد و عمده این رشد به گروه کوچکی از سهام‌ها موسوم به «هفت دلاور» مربوط می‌شود. این گروه شامل شرکت تسلا به ریاست ایلان ماسک، متا پلتفرمز به ریاست مارک زاکربرگ و انویدیا به ریاست جن‌سون هوآنگ است که بیش از نیمی از عملکرد عالی اس‌اندپی 500 را به خود اختصاص دادند.  

به گزارش اکوایران، پیروزی ترامپ نیز باعث شدت گرفتن این رشد شد: شاخص اس‌اندپی 500 در 6 نوامبر (16 آبان) به بالاترین سطح خود رسید و بهترین عملکرد تاریخ خود پس از انتخابات آمریکا را ثبت کرد. میلیاردرهایی که در این شاخص حضور داشتند، پنج هفته پس از انتخابات در مجموع 505 میلیارد دلار به دست آوردند که 34 درصد از مجموع سالانه را شامل می‌شد.

جن سون هوانگ انویدیا

پیروزی ترامپ همچنین باعث آغاز یک رالی قیمتی تاریخی در دارایی‌های دیجیتال شد و برای نخستین‌بار، بیت‌کوین را به بالای سطح 100 هزار دلار سوق داد. این رالی قیمتی به‌طور ویژه باعث افزایش سرمایه میلیاردرهای کریپتو شد: ثروت چانگ‌پنگ ژائو از شرکت بایننس با رشد چشمگیر 60 درصدی به 55 میلیارد دلار رسید. همچینن ثروت خالص برایان آرمسترانگ، هم‌بنیان‌گذار شرکت کوین‌بیس گلوبال، بیش از 50 درصد رشد داشت و به 11.1 میلیارد دلار رسید.  

داده‌های مربوط به شاخص میلیاردرهای بلومبرگ نشان می‌دهد ارزش کلی ثروت متمول‌ترین افراد جهان تا پایان روز دوشنبه (10 دی) در سطح 9.8 تریلیون دلار قرار داشت که کمی پایین‌تر از اوج 10.1 تریلیون دلاری 11 دسامبر (21 آذر) است و علت این افت به کاهش‌ ارزش پس از کریسمس مربوط می‌شود. طبق داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط بانک جهانی، ثروت متمول‌ترین افراد جهان در فهرست یادشده به اندازه مجموع تولید ناخالص داخلی آلمان، ژاپن و استرالیا در سال 2023 بوده است.

در ادامه به بررسی بزرگ‌ترین برندگان و بازندگان ثروت‌اندوزی در سال 2024 می‌پردازیم:

برندگان

دونالد ترامپ:  ثروت رئیس‌جمهور منتخب آمریکا در سال 2024 به رکوردهای جدید دست پیدا کرد و با عملکرد سهام عمده او در شرکت «گروه رسانه و فناوری ترامپ» تقویت شد. با وجود گزارش زیان 19.2 میلیارد دلاری در سه‌ماهه سوم 2024، این شرکت با رشد ارزش 95 درصدی روبه‌رو شد و ارزش بازار کنونی آن به بیش از 7 میلیارد دلار رسیده است.

جن‌سون هوآنگ:  آقای هوآنگ به‌عنوان مدیرعامل انویدیا یکی از بزرگ‌ترین برندگان رونق هوش مصنوعی تاکنون بوده و این اتفاق باعث اضافه شدن 76 میلیارد دلار به ثروت خالص او در سال 2024 شده است. ارزش سهام انویدیا در سال 2024 تقریبا سه برابر شد و این شرکت برای نخستین‌بار توانست در ماه ژوئن عنوان ارزشمندترین شرکت‌ جهان را از آن خود کند.

مارک زاکربرگ:  علی‌رغم جریمه 841 میلیون دلاری ضد انحصار اتحادیه اروپا و تردید سرمایه‌گذاران در مورد تلاش چند میلیارد دلاری این شرکت در حوزه هوش‌مصنوعی، مدیرعامل متا توانست در سال گذشته میلادی، 81 میلیارد دلار به ثروت خالص خود اضافه کند، آن هم در زمانی که سهام متا با رشد حدود 70 درصدی همراه شد.

میلیاردرهای چینی:  میلیاردرهای چینی، از جمله پونی ما، مدیرعامل شرکت تنسنت هولدینگز، لی جون، رئیس هیئت مدیره شرکت شیائومی و چن تیانشی، یکی از بنیان‌گذاران شرکت Cambricon Technologies Corp، 14 درصد به ثروت خود در سال 2024 اضافه کردند. رشد ثروت آن‌ها باعث معکوس شدن زیان ثروتمندان چین طی سه سال متوالی شد که ناشی از بحران ادامه‌دار مسکن در این کشور و سرکوب دولتی علیه شرکت‌های فناوری قدرتمند بوده است.

ایلان+ماسک

میلیاردرهای زیر 60 سال:  میلیاردرهای جوان‌تر در فهرست 2024، ثروت خود را بیش از دو برابر نسبت به همتایان مسن‌ترشان افزایش دادند. میلیاردرهای زیر 60 سال 27 درصد از این شاخص را تشکیل می‌دهند.

بازندگان

میلیاردرهای فرانسوی صنعت کالای لوکس:  ثروت برنارد آرنو، فرانسوا بتانکور می‌یر و فرانسوا پینو که از سهامشان در بخش کالاهای لوکس به دست می‌آید، در سال 2024 به‌شدت کاهش یافت. پس از سال‌ها افزایش درآمد ناشی از همه‌گیری کووید-19، زمانی که خرید کالاهای لوکس جایگزین هزینه‌های صرف غذا و تفریح شده بود، کاهش فروش به‌ویژه در بازار کلیدی چین باعث شد این سه میلیاردر در مجموع 71 میلیارد دلار از دست بدهند.

کالین هوآنگ:  هوآنگ بیشترین کاهش ثروت را در میان میلیاردرهای چینی تجربه کرد. این غول تجارت الکترونیک و بنیان‌گذار شرکت «تِمو» (Temu) در ماه آگوست به‌طور موقت به ثروتمندترین فرد چین تبدیل شد، اما سال را با کاهش 18 میلیارد دلاری ثروت به پایان رساند. این افت پس از انتشار یک گزارش مالی ضعیف بود که باعث شد سهام شرکت او در یک روز 29 درصد سقوط کند.

ریکاردو سالیناس:  رئیس گروه  Grupo Elektra SABبه‌عنوان یک شرکت مکزیکی فعال در زمینه خرده‌فروشی و بانکداری، بیش از نیمی از ثروت خود را در یک روز از دست داد. این کاهش پس از افت شدید سهام شرکت به دنبال ادعاهای سالیناس مبنی بر کلاهبرداری یک مشاور مالی سابق از او رخ داد. سالیناس هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد شرکت را خصوصی کند.

کارلوس اسلیم:  اسلیم که سهام عمده‌ای در کسب‌وکارهای آمریکای لاتین در بخش‌های مخابرات، بانکداری، ساخت‌وساز و انرژی دارد، در سال 2024 با کاهش 26 میلیارد دلاری ثروت مواجه شد. ثروت او تحت تأثیر نرخ ارز - کاهش حدود 20 درصدی ارزش پزو پس از سال‌ها قدرت نسبی - و رکود بازارها پس از پیروزی کلودیا شینبائوم، نامزد چپ‌گرا در انتخابات ریاست‌جمهوری مکزیک در ماه ژوئن، قرار گرفت.

فام نات ووآنگ:  این غول ویتنامی که سهام‌هایی در توسعه املاک، خرده‌فروشی و مراقبت‌های بهداشتی دارد، شاهد افت حدود 70 درصدی در سهام شرکت خودروهای الکتریکی خود یعنی «وین‌فست» در اوایل سال گذشته میلادی بود. این کاهش به دلیل افزایش زیان‌ها و دیدگاه منفی بازار نسبت به برنامه‌های توسعه تهاجمی شرکت رخ داد. هرچند سهام تا حدی بهبود یافت، اما این افت نزدیک به نیمی از ثروت ووآنگ را از بین برد.

منبع خبر "اقتصادنیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.