نقشه «فرونشست» در شهرهای «شمال»

دنیای اقتصاد جمعه 14 دی 1403 - 14:43
دنیای‌اقتصاد: زمین‌شناس ایرانی با انتشار نقشه ریسک «فرونشست زمین در استان شمالی»، جغرافیای خطر ناشی از این پدیده «انسان‌ساز» را تصویر کرد.

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه «دنیای‌اقتصاد»، علی بیت‌الهی، زمین‌شناس ایرانی و صاحب‌نظر مخاطرات زمین، ضمن هشدار نسبت به «تبعات برداشت نامتعارف آب از چاه‌ها و سفره‌های زیرزمینی در استان مازندران» طی سال‌های اخیر، از فرونشست زمین به میزان قابل توجه در شرق این استان خبر داد.

وی در آسیب‌شناسی جدید از وضعیت خطرناک فرونشست زمین، در کانال تلگرامی‌اش نوشته: «فرهاد خلردی، مدیر وقت مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای مازندران در ۲۵ مرداد ۱۴۰۳ اعلام کرده که در پایان تیرماه سال ۱۴۰۳ سطح آب‌های زیرزمینی مازندران نسبت به پایان تیر ۳۰ سال پیش، ۹۴ سانتیمتر پایین‌تر رفته است. از نظر حجم آبخوان نیز کاهش ۱۶۶ میلیون متر مکعبی نسبت به دوره درازمدت رخ داده است.»

به گفته این زمین‌شناس، پیش‌تر و در سال ۹۸، سیدمهدی میرعمادی، مدیر وقت اداره حفاظت از منابع آب شرکت آب منطقه‌ای مازندران نیز از کاهش تا مرز ۱.۵۷ متری سطح آب‌های زیر زمینی طی ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر در شرق استان و ممنوعه اعلام شدن دشت بهشهر _بندرگز خبر داده بود.

این سخنان در شرایطی است که برداشت یک میلیارد و ۱۴۰ میلیون متر مکعبی آب از چاه‌های استان مازندران در سال ۱۴۰۲ برای آبیاری و برداشت آب از ۷۲۰ حلقه چاه برای تامین آب شرب مردم استان (۸۵ درصد آب مورد نیاز ساکنان استان از طریق منابع آب زیرزمینی تامین می شود)، مصرف ۹۰ درصد آب در حوزه کشاورزی و ۸ درصد برای تامین آب شرب و وجود ۱۴۸ هزار حلقه چاه (چاه های مجوزدار و فاقد مجوز)  از دیگر موارد اعلامی مسوولان آب استان مازندران است. 

بر این اساس با توجه به افت سطح آب زیرزمینی بویژه در محدوده های شرقی استان مازندران( بنا به تاکید مسوولان آب استان) و آمارهای اعلامی و با توجه به نوع نهشته های آبرفتی در نوار بین کوهستان(جنوب)-ساحل(شمال) مازندران، وقوع و توسعه پدیده «فرونشست زمین»، به‌عنوان فرجام این پروسه در محدوده های شرقی استان، قابل انتظار است. 

بر اساس آخرین پردازش‌‌های انجام شده توسط «سازمان نقشه برداری کشور» در استان مازندران ، مناطقی به وسعت تقریبی ۴۱۰۰ کیلومتر مربع در شرق استان مازندران و در نواحی شهری و اطراف  «گلوگاه، بهشهر، نکا، سورک، ساری، جویبار ،بابلسر، کیاکلا، قائم شهر، بابل، فریدونکنار، محمودآباد و آمل» دچار فرونشست زمین است.

در تصویر، نقشه فرونشست زمین در استان مازندران براساس داده‌های سازمان نقشه‌برداری کشور در سال ۱۴۰۲، آمده است.

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.