به گزارش خبرگزاری صداوسیما، برنامه «شیرین بیان»، یکشنبه ۱۶ دی ساعت ۱۳، با روایت داستانی جذاب از کتاب «گاو از بزرگان است» اثر اسماعیل امینی، از رادیو صبا پخش میشود.
این برنامه ادبی و طنز، با هدف معرفی آثار برجسته ادبیات فارسی و ایجاد فضایی شاداب و مفرح برای شنوندگان، به روایت داستانهای واقعی و طنزآمیز میپردازد.
کتاب «گاو از بزرگان است» داستانی عمیق و تأثیرگذار است که به بررسی موضوعات اجتماعی و انسانی میپردازد. اسماعیل امینی با نثر خاص و توانایی در خلق شخصیتهای جذاب، داستانی را روایت میکند که هم سرگرمکننده و هم آموزنده است. این اثر به خوبی توانسته است با استفاده از موقعیتهای تأملبرانگیز، مخاطب را به تفکر درباره مسائل اجتماعی و فرهنگی وادار کند.
اسماعیل امینی، نویسنده این اثر، به خاطر نثر روان و تواناییاش در بیان داستانهای عمیق و انسانی شناخته شده است. او با استفاده از زبان ساده و قابل فهم، ارتباط نزدیکی با مخاطبان برقرار کرده و آثارش را به محبوبیت رسانده است.
«شیرین بیان» شنبه تا چهارشنبه، به تهیهکنندگی مژگان فرزین و با اجرای امیرحسین مدرس، پخش میشود.
برنامه «چسب زخم» رادیو صبا، یکشنبه ۱۶ دی، با اجرای یک نمایش طنز، به بررسی چالشهای چاپ کتابهای زرد و فروش کتابهای کمارزش میپردازد.
برنامه «چسب زخم» با موضوع جلوگیری از چاپ کتابهای زرد و فروش کتابهای کمارزش به روی آنتن میرود. این برنامه به صورت یک نمایش طنز اجرا میشود و در آن، یک شخصیت به عنوان مسئول فرهنگی به بررسی چالشهای موجود در صنعت نشر میپردازد.
در این نمایش، شخصیت مسئول فرهنگی با زبانی طنزآمیز و جذاب، دلایل افزایش چاپ کتابهای زرد و تأثیرات منفی آنها بر فرهنگ عمومی را نقد و بررسی میکند. او با استفاده از شوخی و طنز، مخاطبان را به تفکر درباره کیفیت کتابها و محتوای آنها ترغیب میکند و به چالشهای ناشران و نویسندگان در تولید آثار با کیفیت اشاره خواهد کرد.
چاپ کتابهای زرد و فروش کتابهای کمارزش به مسألهای جدی در صنعت نشر تبدیل شده که تأثیرات منفی زیادی بر فرهنگ و ادبیات جامعه دارد. این کتابها معمولاً محتوای سطحی و غیرمفید دارند و به دلیل سودآوری سریع و کمبود نظارت، در بازار منتشر میشوند. افزایش تقاضا برای محتوای زودگذر و تغییر ذائقه مخاطب نیز به این روند دامن میزند.
این برنامه با هدف ایجاد فضایی شاد و مفرح، سعی دارد تا به مخاطبان یادآوری کند که انتخاب کتابهای با محتوای ارزشمند میتواند تأثیر مثبتی بر فرهنگ و ادبیات جامعه داشته باشد.
در بررسی تاریخ اجتماعی مردم ایران، برنامه «کتاب فرهنگ»، شنبه ۱۵ دی با نگاهی به کتاب «گود مقدس» (نگاهی به ورزش زورخانهای تهران) از رادیو فرهنگ پخش میشود.
در این برنامه که کاری از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ است، راضیه گردکاهد، گوینده با احمد ابوحمزه، عضو هیئت علمی دانشگاه درباره تاریخ اجتماعی ایران گفتوگو میکند.
زورخانههای شهر تهران از جلال و جبروت ویژهای برخوردارند، چرا که در حافظهی تاریخی مردمان این دیار، انباشتی از خاطرات جوانمردان، به ثبت رسیده است. ثبت این گستره از زیبایی، معرفت و معنا در مجموعهای از عکسهای جذاب و دیدنی تبدیل به کتابی شده که در برنامه امروز معرفی میشود. کتاب «گود مقدس» (نگاهی به ورزش زورخانهای تهران) اثر بابک بیاتی مجموعهای از عکسهای زورخانههای تهران است که در برنامه درباره آن صحبت میشود.
در ادامه برنامه در گفتوگو با محمود منیعی، تهران پژوه با موضوع زورخانههای تهران اطلاعاتی برای شنوندگان ارائه خواهد شد.
پیشخوان کتاب با معرفی تازههای نشر و اخبار کتاب، یک نویسنده یک کتاب با معرفی ثریا رستمی، گزارش هادی اسدی با موضوع برنامه، پخش بخش طنز به همت حمید پارسا و تدارک بخش گزارشی توسط حمیرا فراتی از دیگر بخشهای برنامه است.
برنامه «کتاب فرهنگ» ساعت ۱۸ تا ۱۹ به تهیهکنندگی معصومه سادات علوی نکو و هماهنگی ثریا رستمی روی موج افام ردیف ۱۰۶ مگاهرتز پخش میشود.
برنامه «هفت اقلیم»، شنبه ۱۵ دیساعت ۱۶، به بررسی جایگاه میراث فرهنگی و صنایع دستی کشور میپردازد.
در برنامه امروز با اسکندر مختاری، عضو انجمن مفاخر معماری درباره تاسیس دارالفنون و همچنین با رضا دبیری نژاد، مدیر موزه و کتابخانه ملک درباره موزه و نگهداری آثار در موزه گفتوگو میشود.
در بخش دیگر برنامه شنوندگان میتوانند از صحبتهای معمارزاده، پژوهشگر درباره آثار تاریخی بافت منطقه ۱۲ تهران بهرهمند شوند.
«هفت اقلیم» به تهیهکنندگی امیرحسین محمودی، گویندگی نگین خواجه نصیر و کارشناسی محمدعلی مومنی از رادیو فرهنگ روی موج افام ردیف۱۰۶ مگاهرتز و موجایام ردیف۵۸۵ کیلوهرتز پخش میشود.
مستند «سالهای سیاه» از ۱۵ تا ۱۸ دی ساعت ۲۲:۰۰، با حضور پژوهشگران تاریخ معاصر مروری بر تصویب قانون کشف حجاب رضاخان در ۱۷ دی ۱۳۱۴ خواهد داشت.
رضاخان با صدور دستوری زنان و دختران ایرانی را از داشتن حجاب اسلامی منع کرد. این اقدام با واکنش شدید بانوان متعهد و علما مواجه شد، چرا که بسیاری از زنان معتقد حاضر به کنار گذاشتن حجاب اسلامی خود نشدند.
این تهاجم فرهنگی ابتدا با طرح تغییر لباس ملی و اجرای قانون لباس متحدالشکل آغاز شد. اما پس از سفر چهلروزه رضاخان به ترکیه در خرداد ۱۳۱۳، این سیاستها با الگوبرداری از مصطفی کمال آتاتورک، رهبر ترکیه، شدت بیشتری یافت.
در این مستند با حضور پژوهشگران تاریخ معاصر از جمله مجید متقیفر، رضا مختاری اصفهانی، جواد منصوری و قاسم تبریزی، به بررسی این دوره تاریخی پرداخته میشود.
مستند «سالهای سیاه» به تهیه کنندگی فریدون ماهر و با اجرای فریبا کرمی از رادیو ایران پخش میشود.