مدار زمین به دور خورشید دایرهای نیست، بلکه بیضی است. نقطهای در این مدار بیضوی که سیاره ما نزدیکترین فاصله را از خورشید دارد، «حضیض خورشیدی» نامیده میشود. امسال زمین 15 دی (4 ژانویه)، ساعت 16:58 به وقت ایران (13:28 به وقت جهانی)، در حضیض خورشیدی خود قرار گرفت و فاصله آن از خورشید حدود 147 میلیون کیلومتر بود.
برای مقایسه، در «اوج خورشیدی» که 3 ژوئیه (13 تیر) سال گذشته رخ داد، زمین در دورترین فاصله خود از خورشید، حدود 152 میلیون کیلومتر، قرار گرفت.
فاصله زمین از خورشید تعیینکننده فصلها نیست! آغاز تابستان در نیمکره جنوبی و زمستان در نیمکره شمالی (انقلاب 21 دسامبر)، حدود 14 روز پیش از حضیض خورشیدی رخ میدهد. تغییر فصلها بهدلیل زاویه محور چرخش زمین نسبت به مدار آن (23.4 درجه) رخ میدهد.
تصویر روز ناسا را کاوشگر پارکر در زمان انقلاب زمستانی و هنگام فعالیتهای شدید خورشید ثبت کرده است. 11 روز پیش، این کاوشگر در مأموریت تاریخی خود به نزدیکترین فاصله خود از خورشید رسید و توانست این تصویر H-alpha را ثبت کند.
کاوشگر پارکر سال 2018 با هدف مطالعه باد خورشیدی و تاج آن به فضا پرتاب شد. این کاوشگر در 24 دسامبر 2024 توانست به فاصله شگفتانگیز 6 میلیون و 100 هزار کیلومتری از سطح خورشید برسد و رکورد نزدیکترین فاصله جسم ساخت بشر به خورشید را ثبت کند.
این عبور از آغاز مأموریت پارکر، بیستودومین ملاقات نزدیک آن با خورشید بود. پارکر اولین بار سال 2021 وارد تاج خورشیدی شد و بهاصطلاح «خورشید را لمس کرد!»
در نزدیکترین فاصله با خورشید، پارکر با سرعت باورنکردنی 692 هزار کیلومتربرساعت حرکت کرد و رکورد سریعترین جسم ساختشده توسط بشر را ثبت کرد. این سرعت فوقالعاده به پارکر اجازه داد در کمترین زمان ممکن، به اطلاعات بینظیری از محیط اطراف خورشید دست یابد.