به گزارش تابناک، بررسی نمودارهای جمعیت شناسی ایران در طی ۵۰ سال اخیر نشان از تاثیر زیاد گروه سنی ۱۸ تا ۲۳ سالهها در بسیاری از اتفاقات سیاسی و اقتصادی کشور دارد، گروه سنیای که در سالهای بعد از ۱۳۶۹ تا ۱۳۸۹ به مدت حدود ۲۰ سال یکی از پر جمعیتترین گروه سنی کشور را تشکیل میداده و روند ازدواج در این دوره تا حد قابل توجهی صعودی بوده است.
احتمالا همین مسئله موجب شد تا سال ۱۳۸۶ ایران درگیر مسئلهای جدی با عنوان کمبود مسکن باشد، در پی این مسئله دولتها تلاش کردند تا راهکارهای حمایتی برای تامین مسکن این تعداد از جوانان تدوین کنند و احتمالا «مسکن مهر» بزرگترین پروژه در این حوزه بوده است.
پروژهای که مقدمات آن از سال ۱۳۸۶ در کشور آغاز و در نهایت در سال ۱۳۸۸ به صورت عملیاتی کلید خورد، مسکن مهر پروژهای بود که با همه، اما و اگرها در کیفیت ساخت، بار سنگین مالی بر دوش دولت و تاثیر اقتصادی بزرگ آن در صنعت ساختمان به گفته علی نیکزاد وزیر مسکن و شهرسازی دولت احمدی نژاد که طرح مسکن مهر در دوران او اجرایی شده بود بیش از ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در سراسر کشور ساخته شد، اما نتوانست درمانی قطعی برای التهابات مسکن در ایران باشد.
دولت ها، اما در دوران پس از احمدی نژاد نیز همچنان با مسئله مسکن در کشور مواجه بودند، تا جائی که نهضت ملی مسکن و بعد هم پروژههای مسکن ملی اجرایی شد.
ساخت مسکن ملی در قزوین از سال ۹۹ آغاز شد/۱۱۵ هزار نفر متقاضی در سامانه ثبت نام کردند
تا جائی که به گفته وهاب میزانی سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین، اجرای پروژه مسکن ملی در قزوین از سال ۹۹ آغاز و در استان حدود ۱۱۵ هزار و ۵۵۰ نفر در سامانه ثبت نام کردند که از این افراد ۲۵ هزار و ۵۰۰ نفر واجد شرایط شناخته شدند.
میزانی اظهار داشت: بر همین اساس در این مدت حدود ۲۵ هزار پروژه در استان آغاز به کار کرد و همچنان فرآیند اجرای پروژهها در استان ادامه داد.
چرا اجرای پروژه «مسکن ملی» بازار را ملتهبتر کرد
اگرچه روی کاغذ و با حساب و کار سر انگشتی انتظار میرفت اجرای پروژه عظیم مسکن ملی در کشور بتواند بازار مسکن را در کشور آرام کند، اما به نظر میرسد افزایش قیمت تمام شده واحدها از یک سو و کاهش نقدینگی مستاجرین به دلیل واریزیهای پروژه از سوی دیگر دست صاحبخانهها را برای افزایش قیمت بازتر از گذشته کرده است.
مشکلی که نصرتی از مشاوران املاک استان سهم آن را در افزایش اجاره بهای قزوین چشم گیر میداند، وی در این خصوص گفت: وقتی بخش قابل توجهی از مستاجرین شهر برای دریافت مسکن ملی ثبت نام و واریز وجه داشتهاند یعنی توان مالی مناسب برای اجاره بها را ندارند از این رو هم صاحبخانهها و هم مستاجرین برای یافتن واحد مناسب درگیر هستند.
وی ادامه داد: امروز مستاجرین دیگر ودیعه زیادی برای ارائه به صاحبخانه ندارند، چرا که همه پول موجود در این بخش به پروژههای مسکن واریز شده است ولی هنوز واحدها آماده تحویل نیست به علاوه این که این مستاجران پیش بینی میکردند حداکثر طی دو سال صاحبخانه بشوند که خب این اتفاق نیفتاده است.
خانم نسرین مغربی از مستاجرین استان است که در این باره میگوید: مستاجرین دیگر پولی برای پرداخت ودیعه ندارند و هرچه داشتند برای دریافت مسکن ملی واریز کردهاند و در این شرایط ناچارند اجارههای حداقل ماهی ۷ تا ۱۰ میلیونی را پرداخت کنند.
پروژههایی که قرار بود با آورده مردم و بانکها تکمیل شود/ مسکن ملی اعتبار دولتی ندارد
شاید نداشتن اعتبارات دولتی را در روند اجرای پروژههای مسکن ملی بتوان یکی از تفاوتهای اساسی اجرای این طرح با سایر طرحهای مسکن در کشور دانست، پروژهای که به گفته محمد تقی زاجکانیها معاون راه و شهرسازی استان قزوین از ابتدا قرار بوده تنها با آورده مردم و تسهیلات بانکی اجرا شود.
وی در این باره به خبرنگار تابناک گفت: این پروژهها طوری تعریف شده که دولت صرفا مکلف به تامین زمین به صورت اجاره ۹۹ ساله است و هیچ منبع اعتباری برای ساخت در نظر گرفته نشده است و هزینههای ساخت از محل آورده مردم و تسهیلات بانکی تامین میشود.
وی افزود: در این شرایط کم کاری و یا عدم پرداخت به موقع سهم هر کدام از طرفین میتواند تاثیر زیادی بر سرعت اجرای پروژهها داشته باشد.
این مسئول بیان کرد: گذر زمان در پروژههای این چنینی میتواند تاثیر تورم را دو چندان کند و از این رو قیمت تمام شده واحدها از چیزی که در ابتدا تخمین زده میشد بیشتر باشد و اگرچه تخمین زده میشد تسهیلات حدود ۵۵۰ میلیون تومان برای ساخت این واحدها مورد نیاز است، اما امروز با تصویب شورای عالی مسکن مقرر شده تسهیلات تا حدود ۸۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند که تاکنون از سوی بانکها اجرایی نشده است.
وی افزود: همان تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی نیز هنوز به پروژهها تزریق نشده است و بانکها حدود ۴۰۰ میلیارد تومان بدهی به پروژهها دارند که همین تاخیر در پرداخت روند اجرای پروژه را کند میکند.
وی اظهار داشت: مشکل دیگری که در زمینه بانکها وجود دارد، مسئله پروژههای فاقد قرار داد با بانک هاست تا جائیکه هم اکنون ۴ هزار و ۸۱۸ واحد از پروژهها همچنان فاقد قرارداد مدنی هستند و پروژههایی که در سال گذشته با بانکها قرار داد امضا شده است متاسفانه دچار چالش و عقب افتادگی شد که سرعت پیشرفت پروژه را در استان در ۶ ماه نخست امسال کند کرد البته با رایزنیهای انجام شده میتوان گفت تا حد زیادی این موضوعات رفع شده است.
پازل خدمات زیرساختی مسکن ملی در حال تکمیل است
با وجود همه نارضایتیها، افزایش قیمت تمام شده و حتی کند شدن روند اجرای کار حدود ۲۵ هزار قزوینی چشم انتظار تکمیل پازل خدمات زیرساختی مسکن ملی در قزوین هستند، پازلی که هر روز تکهای از آن تکمیل و تکمیلتر میشود، زاجکانی معاون راه و شهرسازی قزوین در این مورد بیان کرد: در مورد مسائل زیرساختی تفاهم نامهای امضا شده ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبارات زیرساختی است که یک سوم بر عهده راه و شهرسازی از محل صندوق ملی مسکن و یک سوم از محل وزارت نیرو و یک سوم از محل اعتبارات استانی باید تامین شود.
وی عنوان داشت: اداره کل راه و شهرسازی در استان قزوین از ۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان سهم خودش چیزی حدود ۲۹۰ میلیارد تومان تامین کرده و مابقی تا خرداد ۱۴۰۴ پرداخت میشود و وزارت نیرو نیز در این زمینه عملکرد خوبی داشته است و خیلی مشکل منابع اعتباری نداریم و کار در حال اجراست و در خصوص مهرگان نیز عملیات اجرایی آغاز شده به خاطر فصل سرما سرعت اجرای پروژهها کاهش پیدا کرده است.
جیب پر پول سوداگران مسکن در آب گل آلود تحویل دیر موقع
با وجود اینکه بارها از سوی دولت اعلام شده خرید و فروش حواله و حتی واحدهای مسکن ملی قبل از تحویل آن ممنوع و غیر قابل اعتبار است، اما تحویل دیر موقع، افزایش قیمت واحدها و احتمالا پیش بینی افزایش قیمت آن موجب شده است تا سوداگران مسکن به دنبال کسب سود از این آب گل آلود باشند.
در این زمینه نیز زاجکانیها هشدار داد: تمامی معاملات حواله مسکن ملی فاقد اعتبار است و پیگرد قانونی خواهد داشت.
۵ هزار مستاجر قزوینی تا پایان امسال خانه دار میشوند
زاجکانیها در این خصوص اظهار اشت: از ابتدای طرح تا ۶ ماه اول امسال ۲ هزار و ۴۷۵ واحد به طور دقیق افتتاح و به بهره برداری رسیده است
وی تصریح کرد: ۴ هزار و ۹۶۴ واحد هم در مراحل پایانی کار است که امیدواریم در صورت تامین زیرساخت تا انتهای سال جاری این پروژهها به متقاضیان تحویل شود.
معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی ادامه داد: از این تعداد واحد ۳۴۸ واحد در تاکستان ۱۰۲۰ واحد در اقبالیه، ۵۴۴ واحد در بوئین زهرا، ۲۴۰ واحد در آبیک و ۲ هزار و ۸۱۲ واحد در مهرگان به زودی به متقاضیان تحویل میشود.
مُسکنی که دیگر اثر ندارد
اگرچه به زودی بیش از ۵ هزار خانوار مستاجر قزوینی صاحب خانه میشوند و احتمالا ۵ هزار واحد مسکونی دیگر مستاجران خود را نخواهند داشت، اما به نظر میرسد پیش بینی در مورد تاثیر مُسکّن گونه بودن اجرای پروژههای مسکن ملی تحقق یافته است.
مسکنی که احتمالا به دلیل دوز زیاد مصرف دیگر اثر ندارد از این رو به نظر میرسد زمان ساخت پروژههای مسکن برای کنترل التهابات به پایان رسیده است و دولتها باید به دنبال راهکارهایی برای خارج کردن صنعت ساختمان از لیست کالاهای سرمایهای و وارد کردن آن به لیست کالاهای مصرفی باشند.