دسترسی رایگان پژوهشگران به ۶۳ هزار عنوان کتاب در «نورلایب»

خبرگزاری ایسنا یکشنبه 16 دی 1403 - 13:08
رئیس پژوهشکده علم اطّلاعات و دانش‌شناسی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی(نور) گفت: ۸۵ هزار عنوان کتاب در ۱۲۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه دیجیتال «نورلایب» وجود دارد که هزینه استفاده از ۷۰ درصد منابع این پایگاه عظیم رایگان است.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید علیرضا رضوی در نشست خبری که امروز ۱۶ دی‌ماه در سالن جلسات مرکز تحقیقات علوم کامپیوتری علوم اسلامی (نور) برگزار شد، باتوجه‌به محدودیت‌های نرم‌افزارها که ممکن بود بعد از گذشت مدتی منابع  پروژه‌ها به‌روز نباشد کتابخانه دیجیتال «نورلایب» راه‌اندازی شده که محدودیت‌ها حل شود و به‌صورت به‌روز و آنلاین منابع ارائه شود.

وی تصریح کرد: ۸۵ هزار عنوان کتاب در ۱۲۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه دیجیتال «نورلایب» وجود دارد که هزینه استفاده از ۷۰ درصد منابع این پایگاه عظیم رایگان است یعنی ۶۳ هزار عنوان کتاب در ۸۸ هزار جلد کتاب در انواع موضوعات علوم اسلامی و انسانی به‌صورت رایگان در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

رئیس پژوهشکده علم اطلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور، امکان اتصال به لغت نامه نور را از دیگر امکانات این کتابخانه دانست و گفت: در حال حاضر روزانه ۱۱ هزار کاربر به این کتابخانه مراجعه می کنند که ۳۹ درصد از مراجعه کنندگان به نورلایب غیر ایرانی هستند؛ ما توانسته‌ایم معارف اسلامی با رویکرد شیعی را به جهان صادر کنیم؛ با پایگاه نورلایب مرزها در هم شکسته شده است.

وی افزود: با توجه به رایگان شدن بیش از ۷۰ درصد کتابخانه نورلایب حجم کاربر خارجی بیش از این خواهد شد، زیرا به دلیل تحریم و عدم امکان واریز حق عضویت کاربران خارجی نمی توانسته‌اند عضو نورلایب شوند، اما امروز این محدودیت برداشته شده است.

رضوی گفت: با کاربران متعددی مواجه بودیم که درخواست‌ کپی متن را داشتند لذا این امکان را فراهم کردیم که پژوهشگران به طور متعارف اطلاعات را کپی کنند، البته امکان کپی کردن کل کتاب وجود ندارد و این امکان برای پژوهشگرانی است که قصد استفاده از بخشی از این متون را در آثار خود دارند.

رئیس پژوهشکده علم اطّلاعات و دانش‌شناسی مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، ضمن تشکر از صاحبان آثار در این کتابخانه، افزود: ناشران درآمدشان واسطه به فروش کتاب است در عین حال اجازه دادند منابع آن ها در این پایگاه عرضه کنیم.

رضوی یادآور شد: کتاب‌خانه‌های تخصصی شهر قم ظرفیت عظیمی دارد که طی سالیان با زحمات متخصصین فراهم شده است؛ ما با بیش از ۱۲ کتاب‌خانه‌ تخصصی شهر قم وارد مذاکره شدیم و اجازه دادند که مرکز نور کل آثار کتابخانه را اسکن کند.

وی با بیان اینکه توسعه این کتابخانه تا پوشش کل کتاب‌خانه‌های تخصصی ادامه خواهد داشت، اضافه‌ کرد: پوشش کتابخانه‌های تهران و سایر شهرها در دستور کار است لذا با کتابخانه ملی مذاکراتی انجام شده است؛ هدف گذاری کردیم سالیانه ۲۰ هزار جلد به این کتابخانه بیفزاییم.

 رئیس پژوهشکده علم اطّلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور، یادآور شد: سایت سه زبانه است امکان عربی و انگلیسی کردن سایت وجود دارد و به دنبال افزودن سایر زبان‌ها نیز هستیم.

وی با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد کتابخانه نورلایب را رایگان کردیم، افزود: مرکز به هیچ عنوان قصد درآمدزایی از این کتابخانه‌ها را ندارد اما در برخی منابع دارای شریک هستیم و لذا امکان ارائه رایگان نداریم و باید حق السهم شریک را پرداخت کنیم.

رضوی اعلام کرد: در کتابخانه نورلایب امکان مطالعه و دانلود اثر وجود دارد؛ مطالعه آن رایگان شد اما برای دانلود کل کتاب که پژوهشگر امکان ذخیره آن را داشته باشد باید هزینه‌ای را پرداخت کند.

 رئیس پژوهشکده علم اطّلاعات و دانش‌شناسی مرکز نور تأکید کرد: بسیاری از کتاب‌های ارزشمند در سنوات گذشته با چاپ سنگی عرضه شده است، لذا این برنامه را داریم که مجموعه چاپ سنگی را با همکاری کتابخانه مجلس و آستان قدس به این مجموعه اضافه کنیم.

وی استفاده از هوش مصنوعی در پایگاه را مورد توجه قرار داد و گفت: درصدد ترجمه کتاب‌ها با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی هستیم که به چند زبانه شدن کتابخانه کمک خواهد کرد؛ همچنین مرتبط کردن منابع، تحلیل کتاب‌ها، چکیده سازی با استفاده از هوش مصنوعی را هم مدنظر داریم.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.