محمدرضا قاسمی، دبیر ستاد راهبری فناوریهای هوشمند حوزه علمیه در نشست خبری نخستین دوره تربیت مربی «ابزارهای هوش مصنوعی» که امروز یکشنبه، ۱۶ دیماه در پژوهشگاه فضای مجازی (پردیس قم) برگزار شد، بیان کرد: اهمیت مسئله هوش مصنوعی امروز بر کسی پوشیده نیست و حوزههای علمیه باتوجه به مأموریت ویژهشان از سالها قبل به مسئله فناوریهای هوشمند و هوش مصنوعی وارد شدند.
وی با بیان اینکه ستاد فناوریهای هوشمند حوزه علمیه با حکم ریاست حوزههای علمیه تشکیل شده است، افزود: حجم اندکی از دادههای هوش مصنوعی متعلق به جمهوری اسلامی ایران و ناظر به ارزشهای دینی است و این امر ضرورت امر تولیدمحتوا در این فضا توسط حوزویان را آشکار میکند.
قاسمی با اشاره به اینکه امروز با پدیده سواد هوش مصنوعی مواجه هستیم، اظهار کرد: در حوزه سواد فضای مجازی چندان موفق عمل نکردیم، زیرا اول اینکه با مسئله فضای مجازی دیر مواجه شدیم و دوم اینکه ابعاد آن را بهدرستی درک نکردیم و لذا تمام تلاش حوزه علمیه تجربه نکردن تجربه شکست سابق در هوش مصنوعی است.
وی اظهار کرد: ایران در حوزه هوش مصنوعی رتبه خوبی در جهان دارد اما در حوزه کاربستها با رتبه خوبی مواجه نیستیم و ارتقای رتبه در این عرصه نیازمند فراهم آوردن بسترها و زیرساختها است.
قاسمی با اشاره به اینکه بررسی ابعاد فقهی، اخلاقی و علمی مسئله هوش مصنوعی در دستور کار حوزههای علمیه قرار دارد، گفت: سند اخلاقی هوش مصنوعی یونسکو توسط حوزویان مطالعه، بررسی و نقد شد و واکنش بههنگام نسبت به یونسکو نشان دادند.
وی با بیان اینکه نسبت به مسئله هوش مصنوعی، ۲ نوع رویکرد وجود دارد، ادامه داد: رویکرد ابزارگرایانه برای هوش مصنوعی لازم است اما کافی نیست، رویکرد تهدیدگرایانه برای هوش مصنوعی نیز وجود دارد که بیانگر عقب ماندن ایران در حوزه هوش مصنوعی است اما باید نگاه متوازن از دو رویکرد نسبت به هوش مصنوعی داشته باشیم.
قاسمی با اشاره به اینکه اگر در مسئله هوش مصنوعی غفلت کنیم، توان مقابله با طراحیهای کلان دشمن را که به میدان مبارزه آمده نداریم، گفت: بهرهمندی و بهکارگیری ابزارهای هوش مصنوعی باید در راستای بهبود کیفیت تولیدمحتوا و وارد کردن دادههای دیجیتالی علوم انسانی بومی در این ابزارها باشد.
وی با اشاره به اینکه بهدنبال روایت پیشرفت و جریانسازی در حوزه هوش مصنوعی هستیم، افزود: جنس فناوریهای هوش مصنوعی مانند فناوریهای سابق نیست و در هندسه تمدنی کشورمان باید جایگاه خود را پیدا کند لذا با یک رویکرد تمدنی بهدنبال بررسی لایههای عمیق و ابعاد مختلف آن هستیم.
همچنین، مجتبی نیازی، معاون پژوهش پژوهشگاه فضای مجازی (پردیس قم) در این نشست بیان کرد: ۱۰۹ شورای عالی در کشورمان که نهادهای بالادستی اجرایی هستند، وجود دارد و ۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی، فضای مجازی و امنیت ملی مصوباتی در حکم قانون ارائه میدهند.
وی با اشاره به اینکه پژوهشگاه فضای مجازی ماهیت پژوهشی و اندیشمندانه دارد، افزود: در روند تدوین سیاستهای بالادستی و تولیدمحتوای پژوهشی وظایفی برعهده دارد و این پژوهشگاه در تهران مستقر است و در حوزههای مختلف فضای مجازی با ۲۱ میزتخصصی بهویژه میز هوش مصنوعی مشغول فعالیت است.
نیازی با بیان اینکه پردیس پژوهشگاه فضای مجازی در قم ناظر به بهرهمندی از ظرفیت زیستبوم حوزوی و انقلابی بودن در قم تشکیل شد، اظهار کرد: بخشی از توان پژوهشی پژوهشگاه در قم تأمین خواهد شد و چالش جدی وجود اختلافات میان استان قم و تهران با حضور یک ریاست در هر دو مرکز مرتفع شده است.
وی با اشاره به وجود بخش پژوهش، آموزش و رسانه در پردیس پژوهشگاه فضای مجازی، تصریح کرد: تولیدمحتوا در فضای مجازی دچار چالش شده است و بیشتر تأکیدات مقام معظم رهبری در حوزه فضای مجازی ناظر به بخش تولیدمحتواست و بنابراین در این پژوهشگاه، کمپهای هوش مصنوعی تشکیل شده است.
نیازی با اشاره به اینکه جریان اخبار جنگ و تولیدمحتوا در فضای مجازی مرتبط با موضوع صهیونیست و فلسطین، مطابق میل جریان مقاومت نیست، بیان کرد: ناظر به پیوند بین هوش مصنوعی و فضای مجازی اقدام به برگزاری دوره تربیت مربی ویژه دانشآموزان کردیم.
دبیر اجرایی دوره تربیت مربی ابزارهای هوش مصنوعی گفت: برگزاری ۱۲ دوره آموزشی ویژه ۴۵۰ دانشآموز، ۸ دوره آموزشی ویژه طلاب حوزه علمیه قم با موضوعات ابزارهای هوش مصنوعی و تولیدمحتوا و ۱ دوره ویژه کارکنان شهرداری ازجمله اقدامات این پژوهشگاه است.
وی در پایان گفت: دوره تربیت مربی «ابزارهای هوش مصنوعی» در قالب ۳۰ ساعت آموزشی هرهفته پنجشنبهها با حضور ۱۰۰ نفر برای عموم دانشگاهیان و حوزویان با مدرکی مرتبط برگزار خواهد شد و گواهی پایان دوره کارگاهی به شرکتکنندگان اعطا میشود.
یادآور میشود، افتتاحیه دوره تربیت مربی «ابزارهای هوش مصنوعی» روز پنجشنبه، ۲۰ دیماه با حضور استاندار قم برگزار میشود و اختتامیه آن نیز در تاریخ دوم اسفندماه با حضور آیتالله اعرافی و آقامیری رئیس مرکز ملی فضای مجازی برگزار خواهد شد.
انتهای پیام