دوگانه ترامپ برای صنایع صادرات‌محور چین

دنیای اقتصاد یکشنبه 16 دی 1403 - 18:36
دنیای اقتصاد: صنایع صادرات‌محور چین در 2024 از رکود در امان ماندند؛ این در حالی بود که صنایع تامین‌کننده نیاز داخلی این کشور با چالش‌های متعددی در این سال مواجه بودند؛ با این وجود با توجه به احتمال افزایش تنش تجاری میان چین و غرب، این احتمال وجود دارد که رویه در سال آینده میلادی تغییر کند و درحالی که وضع تعرفه‌های تجاری کار صنایع صادرات‌محور را دشوار می‌کند، افزایش حمایت‌های دولتی چین از رشد مصرف داخلی زمینه‌ساز بهبود وضعیت صنایع داخلی این کشور شود که در این شرایط صعود شاخص دلار آمریکا مزیتی مهم برای صنایع صادرات‌محور چین باقی می‌ماند.

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد صنایع صادرات‌محور چین در سال ۲۰۲۴ نسبت به صنایع تامین‌کننده نیاز داخل وضعیت به مراتب بهتری داشتند. شاخص مدیران خرید Caixin چین که بیانگر وضعیت رونق و رکود صنایع صادرات‌محور این کشور است، به مدت  ۱۰ ماه از سال گذشته میلادی در فاز رونق قرار داشت و تنها طی  ۲ ماه در فاز رکود یعنی سطح کمتر از ۵۰ واحدی قرار گرفت؛ این در حالی بود که صنایع داخلی این کشور در سال ۲۰۲۴ به مدت  هفت ماه با رکود مواجه بودند و شاخص مدیران خرید بخش تولید این کشور کمتر از ۵۰ واحد اعلام شد.

 چینی‌ها در سال ۲۰۲۴ کمتر از سال‌های قبل خرید  و بیش از قبل در بازارهای خارجی سرمایه‌گذاری کردند؛ در عین حال در این سال از تمایل بخشی از مصرف‌کنندگان چینی به سرمایه‌گذاری در بازار املاک این کشور کاسته شد و این موضوع به تضعیف تقاضا برای کالاهای صنعتی انجامید.

به این ترتیب در این سال صنایع چین که تمرکز خود را بر تامین بازار داخل گذاشته بودند با چالش ضعف تقاضا مواجه شدند. اگرچه صنایع صادرات‌محور چین در این سال از رکودی همانند رکود بازارهای داخلی در امان بودند؛ اما بخش عمده‌ای از صنایع چین تامین‌کننده نیاز بازار داخل هستند.

در واقع صنایع داخلی محور بخش عمده اقتصاد چین را تشکیل می‌دهند و اگرچه سهم صادرات‌محورها در بهبود تولید ناخالص ملی چین موثر است؛ اما درمجموع صادرات‌محورها تاثیر به مراتب محدودتری بر دومین اقتصاد دنیا دارند؛ چین بزرگترین بازار مصرف کالا در دنیا است.

صعود دلار به سود صادرات‌محورهای چین

صعود شاخص دلار آمریکا و تضعیف ارزش یوآن نسبت به دلار می‌تواند کالاهای چینی را برای مشتریان خارجی ارزان کرده و بر رقابت‌پذیری محصولات چینی در بازار بیفزاید. نسبت یوآن به دلار آمریکا در سال 2024 در مقایسه با سال قبل افت کرد.

این کاهش بر قدرت رقابت‌پذیری صنایع چینی در بازارهای بین‌المللی افزود و در واقع در حفظ شاخص مدیران خرید Caixin بخش تولید چین موثر بود. در ابتدای سال 2025 نسبت یوآن به دلار در کمترین سطح در بازه بلندمدت بیش از 10 ساله سقوط کرد؛ اگرچه این موضوع می‌تواند بر قدرت رقابت‌پذیری چینی‌ها در بازارهای جهانی بیفزاید؛ اما صنایع صادرات‌محور چین با تهدید ناشی از وضع تعرفه ترامپ مواجه هستند.

Untitled

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.