ورزش فری رانینگ به معنی رد شن از موانع و پشت سر گذاشتن آن هاست. زادگاه این ورزش در کشور فرانسه است و توسط فردی به نام سباستین فوکان پایه گذاری شده است. ورزش فریرانینگ یکی از شاخه های ورزش پارکور هست و هر دو به یک معنی است. پارکور توسط دیوید بل پایه گذاری شد.
اولین حسی که در مورد این ورزش به ما القا می شود ترس است. اگر تا به حال انجام آن را امتحان نکرده اید و نحوه انجام آن را نیز نمی دانید این حس کاملا طبیعی است.
اما حرکاتی که در این ورزش بسیار خطرناک به نظر می رسند در صورت آشنایی با آن ها و تمرینات پی در پی و اجرای اصولی آن ها بسیار راحت و بی خطر است. کافی است برای فرا گرفتن حرفه ای این ورزش تمرینات را به صورت پله به پله و اصولی و صحیح انجام دهید و آن قدر در انجام آن ها مداومت کنید تا مانند حرکاتی مثل راه رفتن و نشستن و برخاستن برایتان عادت شود.
اما در هر صورت و قبل از انجام این ورزش باید دو نکته مهم را مد نظر داشته باشید. اولا انجام حرکات نرمشی و آمادگی و گرم کردن قسمت هایی از بدن که در انجام این ورزش از آن ها استفاده می شود و ثانیا ارزیابی با دقت مکانی که قرار هست این ورزش را در آنجا اجرا کنید حتی در صورتی که قبلا بارها در آن مکان این ورزش را انجام داده باشید.
بین فریرانینگ و پارکور تفاوت بسیار ظریفی وجود دارد. فریرانینگ به معنی دوی آزاد است.
در پارکور ورزشکار سعی دارد از موانع با سرعت و خلاقیت عبور کند اما در فریرانینگ دونده ها با استفاده از چرخش های هوایی و چرخیدن به دور خود باهم رقابت می کنند.
دویدن و سرعت از دو ویژگی های اصلی این ورزش است. دونده در این ورزش با انتخاب راه مستقیم سعی می کند موانع را با مهارت بردارد و با عبور از همه آن ها سلامت به مقصد برسد. در این فعالیت آن چه خیلی اهمیت دارد و باعث افزایش کارایی این فعالیت می شود داشتن آگاهی از فاصله و دوری کردن از آسیب دیدگی های سطحی یا شدید است.
سالم ماندن و اجتناب از آسیب دیدگی در واقع شعار این ورزش است که می گوید بمان و باقی بمان.
در پارکور کارایی حرکات از اهمیت زیادی برخوردار است و وجه تمایز آن از فری رانینگ نیز همین است.
کسانی که تجربه زیادی در این ورزش دارند معتقد هستند که چون در این ورزش فرد باید به طور سریع موانع را پشت سر بگذارد نیاز به قدرت تشخیص و تصمیم گیری سریع دارد. انجام این تمرینات باعث می شود تا قوه تفکر فرد تقویت شده و اعتماد به نفسش افزایش یابد و در مواقع بحرانی قادر به تصمیم گیری به بهترین شکل ممکن باشد و بر موانع ذهنی و جسمی غلبه کند.
بر اساس تحقیقاتی که توسط مؤسسه اختلالات عصب شناسی در فرانسه انجام شد نتیجه گیری شد که پارکور کارها در مقایسه با ژیمناست ها بیشتر به دنبال هدایت کردن و هیجان هستند.
واژه پارکور یک واژه فرانسوی است. این واژه توسط دیوید بل برای این ورزش استفاده شد و اشاره به یک روش قدیمی آموزشی در ارتش دارد. این اصطلاح در ورزش پارکور به معنای هنر جابجایی است.
اصطلاح دیگری که در این ورزش استفاده می شود واژه ترِیس است که به معنی بر جای گذاشتن اثر و رد از خود می باشد و در زبان عامیانه به معنی حرکت سریع است.
نکاتی که باید قبل از انجام ورزش پارکور و فری رانینگ به آن توجه شود
لازمه انجام این ورزش داشتن ماهیچه های قوی می باشد زیرا در غیر این صورت به مفصل ها فشار زیادی وارد شده و باعث ساییدگی و پوکی آن ها می شود. پس ابتدا برای تقویت ماهیچه ها تمرینات بدن سازی را انجام دهید.
نکته دیگر در انجام این ورزش انجام آن با رعایت نکات ایمنی لازم می باشد. این ورزش تنها با داشتن علاقه و شجاعت قابل اجرا نیست و در صورت رعایت نکردن اصول ایمنی باعث بروز خسارت ها و آسیب های جبران ناپذیر به بدن می شود.
انجام این ورزش در مکان های خلوت و آرام توصیه می شود. زیرا اماکن شلوغ و پرهیجانی مانند باشگاه سبب ایجاد حواس پرتی و بروز حادثه می شود.
قبل از اقدام به انجام این ورزش از گرم بودن بدن خود و آمادگی با انجام حرکات کششی اطمینان حاصل کنید زیرا در غیر این صورت ممکن است باعث پاره شدن فیبرهای عضلانی شود.
در این ورزش حرکات زیادی به وسیله دستها و زانو ها قابل اجرا است در نتیجه باید این قسمت ها را تقویت کنید.
سخن پایانی
ورزش و انجام حرکات مختلف ورزشی در زندگی از جایگاه مهمی بر خوردار است. علاوه بر این که ورزش سبب چربی سوزی و تناسب اندام و تقویت عضلات می شود به ما کمک می کند تا از سلامت جسمی و روحی برخوردار باشیم و با داشتن یک ذهن سالم در هنگام تصمیم گیری ها در زندگی دچار مشکل نشویم. اما آنچه که در هنگام انجام ورزش اهمیت دارد انجام حرکات به صورت اصولی و صحیح است و رعایت نکات ایمنی که سبب بروز حوادث جبران ناپذیری نشود. پس لازم است قبل از اقدام به انجام هر نوع فعالیت ورزشی مورد علاقه حرکات لازم و مرتبط به آن را به طور صحیح فرا بگیریم و اجرا کنیم.
همچنین برای دستیابی به هدف ما که همان تناسب اندام و سلامتی است باید در انجام تمرینات ورزشی صبر و مداومت داشته باشیم ضمن اینکه همواره به خاطر بسپاریم ره صد ساله را یک شبه نمی توان پیمود.
گردآوری: بخش ورزش بیتوته