احیای باغات انگور شال در انتظار انتقال آب سد نُهب

خبرگزاری مهر دوشنبه 17 دی 1403 - 09:54
قزوین- بیش از ۵۰ درصد باغات انگور شهر شال به دلیل کمبود آب از بین رفته و مردم شال انتظار دارند با راه اندازی سد نهب و کانال کشی آب، کشاورزی آنها به رونق سالیان نه چندان دور خود بازگردد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: شهر شال یکی از کهن‌ترین و قدیمی ترین شهرها و بخش‌های شهرستان بوئین زهرا است که از دیرباز کوره‌های آجرپزی، دامداری با گوسفند نژاد شال و باغات آباد انگور آن زبانزد مردم بوده است.

اما در سال‌های اخیر با صنعتی شدن صنعت ساختمان و چالش آب در استان قزوین این دو پیشه مهم مردم این شهر با بحران‌هایی جدی روبرو شده است.

خاک مناسب و آب و هوای خاص این منطقه باعث شده تا انگور این شهر از دیرباز انگوری متفاوت و خوشمزه باشد اما در سالهای اخیر کشاورزان این منطقه با بحران آب و چالشی جدی برای برداشت این محصول روبرو شده‌اند.

در چنین شرایطی بدون شک رفع مشکل کم آبی با ظرفیت‌های موجود در این منطقه یکی از ابتدایی‌ترین اقداماتی است که می‌تواند با همت مسئولین به کشاورزی این منطقه رونق دهد.

وجود رودخانه خررود و مهم‌تر از آن استفاده از سد نهب در بالادست این شهر و تلاش برای ساماندهی کانال آب و تلاش برای آبیاری نوین در این منطقه ابتدایی‌ترین اقداماتی است که می‌تواند مشکل مردم این شهر را حل کند.

حجت‌الاسلام قربان باقری امام جمعه شهر شال در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ظرفیت‌های این شهر اظهار کرد: بخش شال جز محروم‌ترین مناطق استان قزوین است و اگر مسئولان در این زمینه عزم جدی داشته باشند از بهترین خدماتی است که دولت می‌تواند در این منطقه داشته باشد و بسیاری از مشکلات مردم این منطقه حل می‌شود.

وی افزود: در این منطقه رودخانه‌ای به نام خررود وجود دارد که از قدیم بخش کشاورزی منطقه از سیلاب‌های آن بهره‌برداری می‌کردند. آب این رودخانه از منطقه آب گرم جدا می‌شود وقتی بارش‌ها کم شد سدی به نام سد نُهب برای بهره‌برداری بهتر از آب در منطقه بالادستی احداث شده است اما مشکل این است که بستر رودخانه از سد نُهب تا زمین‌های کشاورزی رودخانه پهنی را در برمی‌گیرد که برداشت‌های غیرمجاز از بستر رودخانه به شکلی است که وقتی آب در مسیر رودخانه رها سازی می‌شود چیزی به زمین‌های کشاورزی نمی‌رسد.

اجرای پروژه کانال کشی در منطقه شال باغ‌های انگور را زنده می‌کند

وی افزود: بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته از سوی جهاد کشاورزی باید کانالی به طول ۴۰ کیلومتر برای رسیدن آب به منطقه کشیده شود که ۲۰ کیلومتر بر عهده آب منطقه‌ای استان و ۲۰ کیلومتر نیز بر عهده جهاد کشاورزی است.

بیش از ۵۰ درصد باغ‌های بخش شال از بین رفته است

حجت‌الاسلام باقری گفت: این پروژه از پروژه‌های ملی است و درخواست ما از مسئولان این است که کمک کنند تا سریع‌تر این ۴۰ کیلومتر کانال کشی شود تا مردم پایین دست بتوانند از آب بهره برداری کنند.

وی ادامه داد: عمده کشاورزی مردم این منطقه باغ انگور است که از قدیم به صورت دیم کاشته می‌شود و در طی ۱۰ سال گذشته، زمستان از سیلاب استفاده می‌کردند و بهار و تابستان آب به آنها نمی‌رسید و با همان آب زمستان اوایل بهار انگور را کشت می‌کردند. این منطقه مرغوبترین کیفیت کشمش را دارد اما متأسفانه به دلیل احداث این سد و کمبود آب بیش از ۵۰ درصد باغ‌های بخش شال از بین رفته و عملاً کشاورزی در حوزه باغ انگور تقریباً نابود شده و مقداری هم که باقی مانده در حد سبز بودن درختان و محصول مختصر در حد برطرف کردن نیازهای روزمره کشاورزان است و به ندرت کشاورزانی که مجوز برداشت آب از چاه دارند توانستند در باغات خود از آب چاه استفاده کنند.

امام جمعه شال یادآور شد: با توجه به اینکه بخش شال از لحاظ برداشت آب زیرزمینی بسیار محدود است و ۱۱ چاه عمیق آب و برداشت از چاه‌های زیرزمینی دارد در حالی که بخش مجاور ما ۲۰۰ چاه در اختیار دارد و با توجه به اینکه ما توان برداشت آب از چاه‌های زیرزمینی را هم نداریم انجام این طرح فوریت دارد تا آب به کشاورزان برسد و مقداری باغی که برای آنها مانده را زنده نگه دارند و از خشک شدن آن جلوگیری کنند.

اجرای پروژه کانال کشی در منطقه شال باغ‌های انگور را زنده می‌کند

عدم بهره برداری از سد نهب کشاورزی شال را نابود می‌کند

وی تصریح کرد: خشک شدن باغ‌ها و عدم توانایی در بهره‌برداری از آب سد نُهب باعث شده تا کشاورزی نابود شود و بسیاری از جوانان به دلیل بیکاری، گرفتار معضلات یا بزهکاری اجتماعی شدند و آن دسته‌ای که مشغول کار هستند، باید مسیر ۷۰ کیلومتری تا شهرک صنعتی اشتهارد را طی کنند تا کسب درآمد کنند. کمک و تسریع در امر کانال کشی و احیای کشاورزی به اشتغال‌زایی جوانان کمک می‌کند و در کاهش بزهکاری اجتماعی مؤثر است.

وی افزود: مقدار آب کمی که وارد منطقه می‌شود نیز به دلیل نبود کانال و لوله آب در بالادست گرفته می‌شود که بی عدالتی و ظلم در حق مردم پایین دست و بسترساز اختلافات مردم است که اگر کنترل نمی‌شد، چه بسا اختلافات شدیدتر می‌شد و معضل اجتماعی دیگری در کنار مشکل اقتصادی ایجاد می‌کرد.

امام جمعه شال اظهار کرد: بودجه این پروژه از منابع ملی تأمین شده و نیازمند آن است تا استاندار با عزم جدی آن را دنبال کند و وزیر نیرو و جهاد نیز از تهران همکاری لازم را داشته باشند تا این طرح زودتر به نتیجه برسد.

بدون شک تأمین آب منطقه با استفاده از ظرفیت‌های موجود می‌تواند علاوه بر اینکه بخش عمده‌ای از مشکلات مردم این شهر را حل کند زمینه توسعه کشاورزی در استان را نیز فراهم کند.

در چنین شرایطی استفاده از ظرفیت سد نهب می‌تواند به کمک مردم این شهر آمده و نیازهای مردم در حوزه کشاورزی را رفع کند و نیاز است مسئولین برای حل این مشکل برنامه ریزی جدی داشته باشند.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.