حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه کدام بخش از برنامههای فضایی ایران در سال ۱۴۰۳ محقق شده است گفت: بخش زیادی از برنامه فضایی ایران در سال ۱۴۰۳ انجام شده، اما بخشی همچنان در تأمین منابع مالی باقی مانده است. البته کاری یا پروژهای متوقف نشده و پیش میرود، اما برای افزایش سرعت و شتاب آن نیاز به منابع مالی بیشتری داریم.
وی گفت: ما از ابتدای سال، ۵ تا ۶ پرتاب را پیشبینی کردهایم که انجام بشود و هدف آن تثبیت صنعت ماهوارهسازی و تثبیت پرتابگرهای داخلی است. تاکنون سه پرتاب انجام شده است؛ یک پرتاب بینالمللی و دو پرتاب داخلی. طبق برنامهریزی، انتظار داریم تا پایان سال دو پرتاب داشته باشیم.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: پرتابها حوزهای بسیار ظریف و حساس هستند. ممکن است در تستهای نهایی یک نقص فنی مشاهده شود که در نگاه اول کماهمیت به نظر برسد، اما به دلیل ماهیت غیرقابل بازگشت پرتابها، حتی کوچکترین مشکلات باید برطرف شوند. به همین دلیل، در صورت شک به نقص فنی، پرتاب متوقف شده و مراحل بررسی بیشتری انجام میشود.
وی ادامه داد: به عنوان مثال پرتاب ماهواره ظفر و پایا به تأخیر خورده است که البته در اختیار ما نبوده است و پرتاب خارجی بوده است. یا ماهواره های بخش خصوصی ما کوثر و هدهد نیز چندین ماه دچار وقفه شد.
سالاریه تصریح کرد: در حوزه پرتابهای داخلی نیز طبق برنامه حداقل دو پرتاب دیگر تا پایان سال پیشبینی شده است. البته ممکن است به دلایل فنی یا تغییرات زمانی، چند هفته یا حتی یک ماه تأخیر داشته باشند. با این حال، نگرانی خاصی در این زمینه وجود ندارد.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: چندین پروژه ماهوارهای در حال اجرا است. تیمهای فنی با فشار بالا در حال کار هستند و انتظار داریم برخی از این ماهوارهها در دهه فجر رونمایی شوند. البته مسائل فنی همواره وجود دارند و باید با دقت و وسواس مورد بررسی قرار گیرند تا کیفیت پروژهها حفظ شود.
وی تأکید کرد: در زمینه توسعه زیرساختها، پروژه پایگاه چابهار و آزمایشگاههای مرتبط در حال پیشرفت هستند. تمام تلاش ما این است که این زیرساختها به موقع آماده شوند.
سالاریه گفت: برای جلوگیری از تأخیر در برنامهها، تأمین مالی پروژهها باید بهموقع انجام شود. به همین دلیل، علاوه بر موضوعات فنی، تأمین منابع مالی نیز یکی از اولویتهای اصلی است.