آرامستان دارالسلام یکی از قدیمیترین آرامستانهای ایران جز سه قبرستان قدیمی جهان محسوب میشود که جزو داشتههای تاریخی فرهنگی و مذهبی در شهر شیراز بهشمار میرود. در این آرامستان مقبرههایی از قرن اول و دوم هجری دیده میشود و بسیاری از پژوهشگران بر این باور هستند که این قبرستان پیش از اسلام نیز وجود داشته است.
ساماندهی این آرامستان تاریخی و تبدیل آن به یک محور گردشگری معنوی یکی از دغدغههایی است که همواره از تربیونهای مختلف مطرح شده است اما برای ساماندهی این مکان نیاز به وفاق و ایجاد تفاهمنامه میان اوقاف، میراث فرهنگی و شهرداری شیراز دارد.
به راستی که شهر شیراز همواره داشتههای بی نظیری برای جذب گردشگر دارد اما گاهی غفلت به دلیل برخی از هماهنگی بین دستگاهی باعث شده است که در مسیر ساماندهی آرامستان دارالسلام کار تا سالیان قبل آنگونه که باید پیش نرود.
تجربه پرداختن به آرامستان دارالسلام این آرامستان را مانند آرامستان تخته فولاد اصفهان تبدیل به یک جاذبه گردشگری خواهد کرد. نکتهای که در مسیر ساماندهی آثار تاریخی وجود دارد، طلایی بودن زمان برای انجام اقدامات بهسازی است چرا که هر چه بیشتر از عمر این آرامستان بگذرد، بیشتر در معرض تخریب قرار میگیرد.
باید این نکته را یادآور شد که احیای، ساماندهی و جلوگیری از تخریب آرامستان دارالسلام حفاظت از یک دایرهالمعارف فرهنگی و مذهبی و تاریخی شهر شیراز است.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر شیراز امروز، ۱۸ دیماه در جلسه هفتگی کمیسیون با دستور کار ساماندهی آرامستان دارالسلام، گفت: ساماندهی این آرامستان تاریخی به آرامی و بدون حاشیه آغاز شده است و فاز اول این پروژه شامل کفسازی و ساماندهی معبرها و قبور در ۱۰هزار متر مربع از وسعت ۶۸هزار متر مربعی این مکان در حال انجام است.
مسعود زارعی تصریح کرد: این پروژه ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و عملیات بهسازی فاز دوم آن در یک هکتار در مرحله اجراست که امیدواریم تا پایان سال آینده بهسازی ارامستان به پایان برسد.
زارعی اظهار کرد: دارالسلام شناسنامه شهر شیراز است اما گاه مسئله را چنان حساس میکنیم و آن را در افکار عمومی چنان بزرگ میکنیم که کسی جرات نمیکند برای ساماندهی آن وارد میدان شود و کسی کاری برای رفع مشکلات آن نمیکند و نتیجه آسیب رسیدن بیشتر به این ظرفیت بزرگی که در شهر موجود است، میشود.
وی با بیان اینکه دارالسلام میتواند تبدیل به جاذبه گردشگری ـ مذهبی در حوزه ملی شود، تصریح کرد: بسیاری از بزرگان و چهرههای شاخص ملی در این آرامستان آرامیدهاند، چهرههایی که برای خود تاریخ شهر هستند.
زارعی بیان کرد: ساماندهی بقعهها و ابنیه موجود دارالسلام و خروج از حالت مخروبه فعلی و ساماندهی دیوار شمالی و سر درب ورودی از جمله اقداماتی است که برای بهسازی این آرامستان در حال طی کردن مراحل برای شروع اجرا است.
رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر شیراز با تاکید بر اینکه اقدامات در آرامستان دارالسلام بی سر و صدا و هیاهو در حال انجام است، بیان کرد: ایجاد یک مسیر پیاده راه مناسب به نوعی که آسیبی به قبور نرسد، در این آرامستان در حال اجراست.
زیباسازی ونورپردازی از دیگر برنامههای درنظر گرفته شده برای دارالسلام است که زارعی به آنها اشاره کرد و سپس در خصوص جابهجایی برخی سنگهای قبور که در گذشته به دلیل ساماندهی رخ داده است، گفت: در طرح جدید تمامی سنگهای قبور بر اساس نقشه در محل اصلی خود قرار گرفتند و بهسازی دارالسلام با نظارت عالیه میراث فرهنگی انجام میشود.
وی در خصوص اوقافی بودن محل نیز گفت: برای بهسازی این محل یک توافق با اوقاف و میراث فرهنگی صورت گرفته است که در صورت تبدیل این مکان به ظرفیت گردشگری، بهرهبردار این پروژه شهرداری شیراز باشد.
به گزارش ایسنا، در دوره پیشین شورای شهر شیراز به منظور ساماندهی این آرامستان، سنگ برخی از قبور تاریخی جابهجا شده بودند.
انتهای پیام