خودداری ترامپ از پاسخ به سوالی علیه ایران

الف چهارشنبه 19 دی 1403 - 00:36
دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در نشست خبری خود قبل از مراسم تحلیف برای آغاز دور دوم ریاست جمهوری از پاسخ به سوالی درباره ایران خودداری کرد.

به گزارش ایرنا، دونالد ترامپ رئیس جمهور بعدی آمریکا که در ۲۰ ژانویه سوگند یاد می کند، در نشست خبری روز سه شنبه به وقت محلی با خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگاری که از او درباره احتمال اقدام نظامی علیه ایران سوال کرد، گفت که به هیچ سوالی در خصوص راهبردها و استراتژی نظامی پاسخ نخواهد داد.

رئیس جمهور منتخب آمریکا درباره دلیل خودداری‌ خود از پاسخ دادن به سوالی درباره حمله پیشگیرانه به ایران گفت: «من در مورد آن صحبت نمی کنم، این یک استراتژی نظامی است.»

خبرنگار بر سوال خود اصرار کرد که ترامپ پاسخ داد: «خب، نه واقعا. فقط یک فرد احمق به آن پاسخ می دهد. این یک استراتژی نظامی است و من به سوالات شما در مورد استراتژی نظامی پاسخ نمی دهم.»

روز گذشته، یک رسانه آمریکایی به نقل از یک مقام اروپایی و دو منبع مطلع اعلام کرد که مقامات اروپایی در پی توافق جدیدی با ایران هستند که به وضعیت فعلی برنامه هسته ای تهران بپردازد.

تارنمای آکسیوس اعلام کرد: مقامات ارشد سه کشور اروپایی (فرانسه، آلمان وانگلیس) و ایران در اواخر نوامبر در ژنو با یکدیگر دیدار کردند تا درباره احتمال از سرگیری مذاکرات هسته‌ای گفتگو کنند. یک مقام اروپایی و دو منبع دیگر مطلع از این نشست به آکسیوس گفتند، مقامات اروپایی تصریح کردند که توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ دیگر اعتبار ندارد و توافق جدید باید به وضعیت فعلی برنامه هسته‌ای ایران بپردازد.

آکسیوس ادامه داد: آنها همچنین هشدار دادند که اگر توافقی تا تابستان بدست نیاید، تحریم‌ها بر اساس "مکانیسم ماشه" را آغاز خواهند کرد.ایرانی ها از سوی دیگر اعلام کردند که در چنین وضعیتی، ایران از معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای خارج خواهد شد و به تمامی بازرسی ها و نظارت های سازمان ملل بر تاسیسات هسته ای خود پایان خواهد داد.

یکی دیگر از نشست های کشورهای اروپایی و ایران برای ۱۳ ژانویه برنامه ریزی شده است. عباس عراقچی وزیر خارجه ایران هفته گذشته گفت: «۲۰۲۵ سال مهمی در رابطه با موضوع هسته‌ای ایران خواهد بود.»

آکسیوس تصریح کرد: ترامپ با گزینه های کمتری برای مهار یا نابودی برنامه هسته ای ایران نسبت به آنچه در سال ۲۰۱۷ در اختیار داشت مواجه است و زمان کمتری برای تصمیم گیری در این زمینه خواهد داشت.

تارنمای آکسیوس در مطلبی با عنوان «ایران ۲۰۲۵: بحران هسته ای در انتظار ترامپ است»، در ادامه هراس کشورهای غربی و واشنگتن از پیشرفت های برنامه هسته ای ایران در پی بد عهدی اروپایی ها و نقض برجام از سوی ترامپ در دور اول ریاست جمهوری اش، نوشت: پیشرفت‌های اخیر هسته‌ای ایران دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب آمریکا را با تصمیم گیری های مهمی مواجه خواهد ساخت: خنثی کردند تهدید از طریق مذاکره و یا فشار.

این رسانه آمریکایی افزود: تصمیم ترامپ در سال ۲۰۱۸ برای خروج از توافق هسته ای دوران باراک اوباما، تهران را بر آن داشت تا برنامه هسته ای خود را تسریع بخشد، به طوری که اکنون عملاً در "آستانه هسته ای شدن" قرار گرفته است.

این رسانه آمریکایی مدعی شد: مقامات و دیپلمات های آمریکا، اتحادیه اروپا و اسرائیل به آکسیوس گفتند که انتظار دارند ترامپ در سال ۲۰۲۵ با بحران ایران مواجه شود.

ترامپ و مشاورانش قصد دارند به سرعت به کارزار «فشار حداکثری» که بین سال‌های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ علیه ایران انجام دادند، بازگردند.

آکسیوس با اذعان به پیشرفت های برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران ادعا کرد: چند تن از مشاوران ترامپ به طور خصوصی اذعان کرده اند که برنامه هسته ای ایران در حال حاضر آنقدر پیش رفته که ممکن است این رویکرد دیگر موثر نباشد.

آکسیوس اضافه کرد: به رغم همه بحران‌های موجود در دستور کار جهانی، یک مقام ارشد که دو هفته پیش در نشست مجازی کشورهای گروه ۷ شرکت کرده بود، به اکسیوس گفت که نتیجه این نشست این بود که که ایران اولین موضوعی است که باید در سال ۲۰۲۵ به آن رسیدگی کرد. این مقام افزود: «همه توافق کردند که باید کاری انجام دهیم وگرنه بحران بزرگی پیش خواهد آمد.»

این رسانه آمریکایی ادامه داد: این نه تنها به این دلیل است که ایران زمان گریز هسته‌ای خود را به چند روز کاهش داده، بلکه به این دلیل است که توانایی قدرت‌های غربی برای «بازگشت» تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران تحت توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ در اکتبر به پایان می‌رسد. این بدان معناست که آمریکا و متحدان اروپایی آن بخش عمده ای از اهرم های اقتصادی خود را بر ایران از دست خواهند داد و این شرایط به تلاش های دیپلماتیک در نیمه اول سال فوریت می بخشد.

به گزارش ایرنا، پس از امضای توافق برجام، در حالی که ایران با وجود بدعهدی دولت وقت آمریکا به طور کامل به این توافق پایبند بود و گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کاملا به پایبندی ایران اذعان داشت اما در سال ۲۰۱۸ و پس از پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، دولت وی به طور یک‌جانبه از برجام خارج شد و تحریم‌ها علیه ایران را دوباره اعمال کرد.

ترامپ ادعا کرد که توافق به اندازه کافی محدودکننده نیست و به ایران اجازه می‌دهد که در بلندمدت برنامه هسته‌ای خود را گسترش دهد. پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای در مه ۲۰۱۸ (اردیبهشت ۱۳۹۷)، ایران ابتدا به‌طور کامل به تعهدات خود پایبند بود. اما در واکنش به نقض برجام توسط آمریکا و عدم اجرای تعهدات طرف‌های باقی‌مانده، ایران یک سال بعد (اردیبهشت ۱۳۹۸) که سازوکارهای مالی تروئیکای اروپا برای دور زدن تحریم‌ها را ناکارامد دید، گام‌های تدریجی کاهش تعهدات خود را برداشت.

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.