۵-۱ به نفع بورس

دنیای اقتصاد شنبه 22 دی 1403 - 00:04
بازار سرمایه در هفته‌های اخیر نشان ‌داده‌است که مسیر خود را به سمت رشد متعادل و منطقی ادامه می‌دهد. ۱-تصمیمات اقتصادی اخیر، به‌ویژه ایجاد بازار توافقی ارز و حذف تدریجی قیمت‌گذاری دستوری، نقش کلیدی در این روند ایفا کرده‌اند. بازار توافقی ارز امکان کشف نرخ واقعی را فراهم‌کرده و باعث تقویت صادرات در صنایع بورسی شده‌است. این موضوع به شرکت‌های صادرات‌‌‌‌‌‌‌‌محور فرصت داده تا ظرفیت‌های خود را بیش از پیش به‌کار گیرند و این امر در افزایش سودآوری آنها نقش قابل‌توجهی دارد. از سوی دیگر، ۲-مدیریت نسبی نرخ بهره و چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز کاهش آن نیز از عواملی بوده‌است که به اطمینان بیشتر سرمایه‌گذاران منجر شده‌است. تثبیت نرخ بهره که تا پیش از این دچار بی‌‌‌‌‌‌‌‌برنامگی بود، کمک‌کرده تا جریان سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه به شکلی پایدار ادامه یابد، همچنین افزایش ارزش معاملات و ایجاد توازن میان نمادهای بزرگ و کوچک، نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ای از بازگشت اعتماد به بازار است.

در کنار این موارد، ۳-بورس‌کالا نیز نقش مهمی در بهبود وضعیت بازار داشته‌است. رشد قیمت‌ها در این بخش، پس از یک دوره طولانی سرکوب، نشان‌دهنده بازگشت تعادل به معاملات است.گزارش‌های میان‌‌‌‌‌‌‌‌دوره‌‌‌‌‌‌‌‌ای شرکت‌ها، به‌ویژه در فصل پاییز، پیش‌بینی می‌شود که تاثیر مثبت این روند را به‌‌‌‌‌‌‌‌خوبی نشان دهند. در مجموع، ۴-شرایط بنیادی بازار سرمایه مطلوب ارزیابی می‌شود و انتظار می‌رود این روند مثبت تا زمانی‌که اتفاقات غیرمنتظره‌ای رخ ندهد، ادامه یابد. این وضعیت فرصتی را برای سرمایه‌گذاران ایجاد‌کرده تا با تحلیل دقیق‌تر و انتخاب هوشمندانه سهام، از پتانسیل رشد آتی بهره‌مند شوند و ریسک‌های احتمالی را کاهش دهند. با وجود این دستاوردها، ۵- ریسک‌های سیستماتیک همچنان به‌عنوان یکی از چالش‌های پیش‌‌‌‌‌‌‌‌روی بازار سرمایه مطرح هستند. ثبات نسبی در بازارهای موازی مانند دلار و طلا از دیگر عواملی است که به تقویت فضای اعتماد در بازار سرمایه کمک کرده‌است، اما سرمایه‌گذاران باید نسبت به رویدادهای سیاسی و اقتصادی، به‌ویژه تنش‌های منطقه‌ای و تاثیر آنها بر بازار‌ هوشیار باشند.

 

چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز متعادل و متوازن

کامل ابراهیمیان200

کامل ابراهیمیان، تحلیلگر بازار سرمایه، درخصوص وضعیت بازار سرمایه توضیحاتی ارائه داد. او معتقد است؛ چند تصمیم کلیدی اقتصادی در سال‌های اخیر تاثیر مثبتی بر بازار داشته‌است. یکی از این تصمیمات، ایجاد بازار توافقی ارز در دولت پزشکیان بود که به کشف نرخ واقعی ارز برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان کمک کرد. وی گفت: «این اقدام باعث افزایش صادرات، به‌ویژه در شرکت‌های صادرات‌‌‌‌‌‌‌‌محور بورسی، خواهدشد. پیش از این، پایین نگه‌داشتن نرخ نیمایی باعث‌شده بود صادرات برای بسیاری از شرکت‌ها مقرون‌‌‌‌‌‌‌‌به‌‌‌‌‌‌‌‌صرفه نباشد.»

ابراهیمیان همچنین به تصمیمات بانک‌مرکزی در مدیریت نرخ بهره اشاره کرد و افزود: «ثبات نسبی نرخ بهره و چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز کاهش آن از دیگر دلایل اقبال سهامداران به بازار سرمایه است.» وی توضیح داد؛ رشد نسبی قیمت‌ها در بورس‌کالا، به‌ویژه در صنایع فلزات اساسی، پتروشیمی و پالایشی، اثر مثبتی بر گزارش‌های میان‌‌‌‌‌‌‌‌دوره‌‌‌‌‌‌‌‌ای و فصلی شرکت‌ها خواهدداشت. او تاکید کرد: «حذف قیمت‌گذاری دستوری که در برنامه هفتم توسعه و دولت فعلی مورد‌توجه است، باعث خوش‌بینی بیشتر سرمایه‌گذاران شده و امیدواریم این رویکرد در تمامی صنایع اجرایی شود.» وی در پایان اظهار کرد: «چنانچه ریسک‌های سیستماتیک خاصی از خارج بازار به‌وجود نیاید و با توجه به پیش‌بینی سودآوری بیشتر صنایع در سال‌آینده، می‌توان انتظار داشت که روند آتی بازار سرمایه مثبت باشد.»

 

رشد بورس تا کجا ادامه دارد؟

مریم محبی copy

مریم محبی، تحلیلگر بازار سرمایه نیز در تحلیل خود به ورود مستمر پول به بازار سرمایه و رشد ارزش معاملات اشاره کرد. او گفت: «ارزش معاملات در حال‌حاضر بالاتر از ۱۲‌هزار‌میلیارد‌تومان است و ارزش معاملات آپشن نیز بیش از ۵۰۰‌میلیارد‌تومان ثبت شده‌است.» محبی توضیح داد؛ توازن معاملاتی بین سهام مختلف بازار به‌وضوح مشاهده می‌شود و تقاضای صندوق‌های اهرمی به‌صورت مداوم رشد کرده‌است. وی افزود: «بازار سرمایه شاهد رشد آرام و متعادل شاخص‌های کل و هموزن بوده‌است.»

وی با اشاره به تغییرات مثبت در بازارهای موازی مانند ثبات قیمتی دلار و طلا، اظهار کرد: «این ثبات قیمتی به نفع بورس بوده و کمک کرده‌است تا چرخه‌‌‌‌‌‌‌‌ای منطقی در بازار ایجاد شود؛ از تقاضا در نمادهای بزرگ تا تقاضای نمادهای کوچک‌‌‌‌‌‌‌‌تر که سیکلی مطلوب برای بازار سرمایه به‌حساب می‌آید.»

محبی بر اهمیت ثبات مدیریتی در تصمیم‌گیری‌‌‌‌‌‌‌‌ها تاکید کرد و گفت: «مدیریت رفتارهای هیجانی بازار در ماه‌های اخیر، باعث‌شده تا بازار از مثبت‌های غیرمنطقی فاصله بگیرد و به سمت تعادل پیش‌برود.» او افزود؛ رشد آرام و منطقی شاخص‌ها در کنار برخی منفی‌‌‌‌‌‌‌‌های جزئی اخیر، نشان‌دهنده ایجاد تعادل و توازن در بازار است که پیش‌‌‌‌‌‌‌‌نیاز بازگشت اعتماد به بازار محسوب می‌شود.

وی با اشاره به نزدیک‌شدن به پایان دوران ریاست‌جمهوری بایدن و تداوم ریسک‌های سیستماتیک در منطقه خاورمیانه، عنوان کرد: «شرایط بنیادی بازار سرمایه در حال‌حاضر متعادل، مطلوب و منطقی ارزیابی می‌شود. البته این روند تا زمانی‌که شاهد اتفاقات غیرمنتظره سیاسی نباشیم، می‌تواند ادامه‌دار باشد.» محبی پیش‌بینی کرد؛ بازار سرمایه به سمت رشد متعادل و تحلیل‌‌‌‌‌‌‌‌پذیر حرکت خواهد کرد و افزود: «این رویکرد تحلیل‌‌‌‌‌‌‌‌پذیر برای یک بازار پویا ضروری است.»

محبی گفت: ‌‌‌‌‌‌‌‌«بازار سرمایه در هفته‌های اخیر توانسته است تعادل و ثبات نسبی خود را حفظ کند، به‌‌‌‌‌‌‌‌طوری که ارزش معاملات همچنان در سطوح بالایی قرار دارد و روند ورود پول به بازار ادامه‌دار است. این موضوع نشان‌دهنده بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه است که از دستاوردهای کلیدی ماه‌های اخیر محسوب می‌شود. رشد آرام و متعادل شاخص‌کل و هموزن نیز به تقویت این اعتماد کمک‌کرده و از هیجانات منفی پیشین فاصله گرفته‌است.» وی همچنین اشاره کرد؛ یکی دیگر از نکات مثبت قابل‌‌‌‌‌‌‌‌مشاهده در بازار، توازن معاملاتی بین سهام مختلف است. او در این‌باره گفت: « این روند، همراه با تقاضای معقول از سوی صندوق‌های اهرمی و شیفت تقاضا بین گروه‌های مختلف متناسب با اخبار، شرایط مساعدی را برای تحلیل‌‌‌‌‌‌‌‌پذیری و پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌‌‌پذیری بازار فراهم کرده‌است. این تغییرات به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا با اعتماد بیشتری به تحلیل‌های بنیادی و تکنیکال تکیه کنند و تصمیمات بهتری درخصوص سرمایه‌گذاری‌های خود اتخاذ کنند.»

محبی در پایان خاطرنشان کرد: «انتخاب سهام مناسب با پتانسیل رشد آینده و توجه به تحلیل‌های منطقی، می‌تواند حاشیه امنیت سرمایه‌گذاران را افزایش دهد. در عین حال، نادیده‌گرفتن اخبار سیاسی منطقه و مسائل اقتصادی داخلی همچنان می‌تواند ریسک سرمایه‌گذاری را بالا ببرد.»

او تاکید کرد؛ بازار سرمایه وارد دوره‌‌‌‌‌‌‌‌ای از ثبات و رشد مطلوب شده‌است و افزود: «در این شرایط، خریدهای منطقی و مبتنی بر تحلیل، نه‌تنها امن‌‌‌‌‌‌‌‌تر بلکه رضایت‌‌‌‌‌‌‌‌بخش‌‌‌‌‌‌‌‌تر خواهد بود.»

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.