تعیین ضرب الاجل برای تکمیل ثبت نام و انتخاب خودرو از سوی سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی درحالی صورت گرفته است که این سامانه تا چندروز گذشته نه اطلاعیهای روی سامانه بارگذاری کرده بود و نه متقاضیان می توانستند وارد سایت شوند و در حالت «بهروزرسانی» متقاضیان را سرگردان کرده بود. حالا متقاضیان خودروهای وارداتی با طرح فروشی روبه رو هستند که عدم شفافیت در قیمتگذاری، ضعف در اطلاعرسانی و فقر تنوع موجب شده تا استقبال چندانی از این طرح نشود.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، حدود ١٠ هزار دستگاه در این دور از عرضه خودروهای وارداتی وجود دارد که شامل ۱۷ مدل خودرو بوده که دو خودرو با قیمت قطعی در مبادی ورودی و ۱۵مدل دیگر با قیمت علیالحساب است که متقاضیان میتوانند سه اولویت از سبد محصولات اعلامی انتخاب کنند.
خریداران این دوره با سردرگمیهای فراوانی مواجهند و برخی از آنها درشبکه های مجازی انتقادات زیادی درخصوص شرایط ثبت نام و نوع خودروهای موجود مطرح کرده اند برای مثال گفته شده برخی خودروها پس از یک بار بیرون آمدن و مجددا وارد سامانه شدن حذف می شوند . همچنین برخی دیگر از خودروها نیز امکان ثبت نام را نداشته و این بینظمیها مشکلات زیادی را برای خریداران به وجود آورده است.
معضل دیگر خریداران این است که با وجودی که قیمت تمام شده برای واردکنندگان و دولت مشخص است اما این خودروها به مردم با قیمت علی الحساب فروخته میشود و همین امر باعث شده است که مردم هیچگونه اطلاعی از قیمت نهایی خودروها نداشته باشند که همین امر زمینهساز دلالی و بیانضباطی در بازار خودرو میشود.
ضعف اطلاعرسانی یکی دیگر از نقاط ضعف این سامانه و مجریان طرح پیش فروش خودروهای وارداتی است. خریداران اطلاعات دقیقی از خودروهایی که قرار است در سامانه عرضه شوند نداشته و تا دقیقه ۹۰ که مشکلات فنی سامانه حل شود دقیقا خبر نداشتند که قرار است چه خودرویی و با چه قیمتی خریداری کنند که همین امر باعث منصرف شدن بسیاری از خریداران از حضور در این سامانه شد .
معضل دیگر این است که متقاضی نمی داند که از هر خودرو چه تعداد عرضه وجود خواهد داشت و همین باعث می شود شرایط انتخاب چشم بسته ای را برای آنها به وجود می آورد . برای مثال اگر مشتری بداند خودرویی که انتخاب کرده است قرار است به تعداد محدود عرضه شود قطعا به دلیل شانس پایین سراغ آن نمی رود و گزینه دیگری را انتخاب می کند.
از ثبت نام های صوری تا جمع آوری پول های مردم
یکی از متقاضیان به تابناک گفت: لطفا مسئولین سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی اعلام کنند که برای هر مدل خودرو چه تعداد عرضه قرار است عرضه شود تا برآورد کنیم شانسی برای برنده شدن داریم یا خیر. بنابراین تا زمانی که اطلاع رسانی شفاف نشود خیلی از مردم فکر می کنند که اصلا ثبت نام صوری بوده و صرفا با آوردن نام چند ماشین مطرح قصد دارند پول مردم را جمع آوری کنند .
یکی دیگر از متقاضیان خودروهای وارداتی به تابناک گفت: از مسئولین خواهش دارم که نظارتی کنند که آیا واقعا شرکت ها، به افراد ثبت نامی خودروها را تحویل می دهند یا اینکه برای خودی ها خودروهای مطرح را کنار می گذارند ؟
دولت خود به گرانی خودرو دامن می زند
انتقاد یکی دیگر از متقاضیان این طرح به تابناک درمورد عرضه محدود خودروهای بهتر و عرضه بیشتر خودروهای چینی بود و گفته شد که چرا از خودروهای با کیفیت روز دنیا تعداد کمی عرضه می شود که متقاقضیان زیادی دارد اما از خودروهای بی کییفیت چینی که متقاضی کمتری دارد عرضه گسترده تری صورت گرفته است؟ مگر هدف از واردات کاهش قیمت نیست؟ با عرضه محدود و تقاضای زیاد، قیمت این خودروها در بازار نجومی شده و قیمت گذاری آن به دست یک سری افراد معدود می افتد.
سامانه یکپارچه یا محلی برای تبلیغ ؟
سامانه یکپارچه به عنوان یک پایگاه دولتی درحالی که باید اصل بیطرفی را رعایت کند، تبدیل به محلی برای تبلیغ برخی واردکنندگان خودرو شده است. اولین نکته ای که به ذهن می آید این است که این سامانه با این حجم از گردش مالی و تاثیرگذاری در بازار خودرو، آیا نیازمند تبلیغات واردکنندگان بخش خصوصی برای تامین درآمدهای خود است ؟ که اگر چنین باشد جای تردید و تامل دارد.