بورسی‌ها دست‌ به ماشه؟

دنیای اقتصاد یکشنبه 23 دی 1403 - 00:05
معاملات بورس تهران در روز گذشته پس از هفت روز با کاهش ارتفاع نماگرهای سهامی همراه شد. بررسی‏های آماری گویای این نکته است که علاوه بر خروج پول از تالار شیشه‏ای، صندوق‌های درآمد ثابت و طلا نیز با خروج پول همراه شده‏اند و سرمایه‏گذاران در جست‌وجوی بازار جذاب برای کسب بازدهی هستند.

علی عبدالمحمدی: معاملات نخستین روز از هفته در بورس تهران توام با سرخ‌پوشی نماگرهای سهامی بود و ارزش معاملات 18‌هزار ‌میلیارد‌تومانی معاملات روز گذشته بورس تهران، گویای افزایش عرضه‌ها در کلیت تالار شیشه‌ای است. در معاملات دیروز، سرمایه‌گذاران حقیقی اقدام به خارج‌کردن ‌هزار و 640‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام، حق‌‌‌‌‌‌‌‌تقدم و صندوق‌های سهامی کردند. در جریان دادوستدهای روز گذشته بورس تهران، شاخص‌کل بورس تهران 1.14‌درصد از ارتفاع خود را از دست داد و در محدوده 2‌میلیون و 911‌هزار‌واحدی آرام گرفت. شاخص هموزن نیز افت 0.24‌درصدی را تجربه کرد و در سطح 915‌هزار‌واحدی آرام گرفت. در فرابورس نیز شاخص‌کل این بازار با کاهش 0.08‌درصدی همراه شد.

سیگنال ارزش معاملات

نکته مثبت معاملات روز گذشته بورس تهران ثبت ارزش معاملات بالا بود. وقتی ارزش معاملات 18‌هزار‌ میلیارد‌تومانی در بازار به‌ثبت می‌رسد؛ بدین معناست که به‌رغم افزایش عرضه‌ها در بازار که حدود 18‌همت سهام، حق‌‌‌‌‌‌‌‌تقدم یا صندوق سهامی فروخته است، اما در سمت مقابل، چنین تقاضایی نیز در بازار وجود داشته‌است که معامله انجام‌شده و چنین ارزش معاملاتی به‌ثبت رسیده‌است. سرمایه‌گذارانی که در قیمت‌های کنونی و با افق‌‌‌‌‌‌‌‌های سرمایه‌گذاری مختلف اقدام به خرید سهام می‌کنند، طبیعتا در تحلیل‌های خود، قیمت سهام خریداری‌‌‌‌‌‌‌‌شده و نماگرهای سهامی را در سطوح بالاتر از مقادیر کنونی تلقی می‌کنند؛ پس می‌توان ثبت ارزش معاملات بالا در معاملات روز گذشته را که از پنجم دی ماه امسال بی‌سابقه بوده را در زمره یکی از نکات مثبت معاملات روز گذشته بورس تهران تلقی کرد.

اصلاح؛ لازمه ثبات بازار

با خروج ‌هزار و 640‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام، حق‌‌‌‌‌‌‌‌تقدم و صندوق‌های سهامی در روز گذشته، نگرانی‌هایی درمیان سهامداران درخصوص ادامه روند بازار سهام ایجاد شده‌است. بررسی آمار‌های معاملاتی و شاخص‌ها گویای این نکته است که شاخص‌کل از کف تجربه‌‌‌‌‌‌‌‌شده در دوم آبان ماه تا پایان معاملات هفته گذشته، رشد 49‌درصدی را تجربه کرده‌است و شاخص هموزن نیز 39‌درصد بر ارتفاع خود افزوده است. با آگاهی کامل از این نکته که سبد همه سهامداران خرد بازار رشدهای این‌چنینی را تجربه نکرده‌است و رشدهای چند وقت اخیر بازار در نتیجه جبران ریزش‌‌‌‌‌‌‌‌های فجیع بازار در هفت ماهه ابتدایی امسال است، می‌توان گفت؛ بازار در قیمت‌های کنونی نیازمند درجازدن و انتقال مالکیت سهام بین سرمایه‌گذاران است. اگر روند صعودی بازار بدون وقفه ادامه‌دار باشد و مالکیت سهام منتقل نشود، با پدیدار‌شدن نخستین نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها از وقوع ریسک و خطر، سهامداران در سمت فروش سهام مختلف بازار قرار خواهند گرفت، پس لازمه تداوم روند صعودی بازار سهام، استراحت قیمتی سهام در محدوده‌های کنونی است.

خروج پول از کلیه کلاس‌های دارایی

در معاملات روز گذشته، افزون بر خروج پول‌هزار و 640‌میلیارد‌تومانی پول حقیقی از گردونه معاملات تالار شیشه‌ای، 272‌میلیارد‌تومان پول نیز از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شد و برآیند معاملات 17 صندوق طلای فعال در بازار نیز خروج پول 71‌میلیارد‌تومانی بود. در صورت تداوم روند صعودی در بورس، بازار سهام از بیشترین پتانسیل برای جذب این پول‌ها برخوردار است. به‌رغم رشد سطح قیمت‌های تالار شیشه‌ای در دو ماه اخیر، همچنان با درنظرگرفتن برخی ملاحظات و توجه به مفروضات دیگر می‌توان بازار سهام را ارزنده‌‌‌‌‌‌‌‌ترین بازار نسبت به دیگر بازارها قلمداد کرد. اگر ریسک غیرمنتظره و خلق‌الساعه بنیادینی در صحنه معاملات سهام به‌وقوع نپیوندد، بازار سهام قادر به عبور از محدوده و مرز روانی مهم 3‌میلیون‌واحدی خواهد بود.

آزمون بورس در مرز حساس

 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.