آیا واقعا صبحانه مهم‌ترین وعده غذایی است؟

افکار نیوز یکشنبه 23 دی 1403 - 05:12
آیا صبحانه به عنوان مهم‌ترین وعده غذایی در طول روز شناخته می‌شود؟ یک بار برای همیشه پاسخ به این سوال را بدانید.

صبحانه به عنوان نخستین وعده غذایی در یک روز به حساب می‌آید که بعد از چند ساعت خواب در شب، میل خواهد شد. در سال ۱۹۶۰ میلادی، صبحانه به عنوان مهم‌ترین وعده غذایی و جمله صبحانه را مانند پادشاه، ناهار را مانند شاهزاده و شام را مانند یک فقیر باید میل کرد به یکی از عبارت‌های مهم در میان افراد تبدیل شد. با این که برخی مطالعه‌های انجام شده در مجموعه آماری ۳۰ هزار نفری نشان داده ۱۵ درصد آن‌ها مصرف منظم صبحانه را انجام نمی‌دهند، اما هنوز باید این وعده غذایی را یکی از مهم‌ترین وعده‌های غذایی به حساب آورد..

آیا صبحانه مهم‌ترین وعده غذایی در روز است؟

پاسخ به این سوال می‌توانند همانند سایر سوال‌های تغذیه‌ای، پیچیده باشد. تعدادی از تحقیق‌های انجام شده نشان می‌دهند خوردن صبحانه از اهمیت زیادی برخوردار است، اما گروهی دیگر از مطالعه‌های انجام شده نشان‌دهنده نتیجه‌ای متفاوت هستند. خوردن منظم وعده‌های غذایی و میان وعده‌ها همانند صبحانه می‌تواند فرصت‌های بیشتری را در طول روز برای بدن فراهم می‌کند تا بتواند انرژی و مواد مغذی موردنیاز خود را با هدف ارائه عملکرد بهینه تامین کند. با این حال تا زمانی که یک فرد بتواند مواد مغذی خود را از طریق سایر وعده‌های غذایی تامین کند، می‌توان گفت صبحانه نقش بسیار زیادی خواهد داشت. یکی از بررسی‌های انجام شده در میان ۱۴ مطالعه در سال ۲۰۲۱ میلادی نشان داد افرادی که در طول هفته و به صورت مداوم صبحانه میل می‌کنند، موفق شدند خطر ابتلا به بیماری و مشکلات زیر را تا حد زیادی کاهش دهند:

.بیماری قلبی

.دیابت

.چاقی

.فشار خون بالا

.سکته

.چاق شدن از ناحیه شکم

.مرگ مرتبط با بیماری‌های قلب و عروق

.افزایش کلسترول

نکته‌ مهم این است که مطالعه‌های انجام شده فقط می‌تواند نشان دهد مصرف این وعده غذایی مانع از مبتلا شدن افراد به بیماری‌های قلبی و عروقی خواهد شد، اما تایید نشده که فقط وعده غذایی موردنظر مانع از بروز مشکل است. با این حال یکی از آزمایش‌های انجام شده در میان بیشتر از ۳۰ هزار نفر از آمریکای شمالی نشان داد کسانی که صبحانه مصرف نمی‌کنند با خطر از دست دادن مواد مغذی زیر روبه‌رو هستند:

.فولات

.کلسیم

.آهن

.ویتامین A

.ویتامین‌های B1، B2 و B3

.ویتامین C

.ویتامین D

جالب است بدانید افرادی که این وعده غذایی را از وعده‌های غذایی خود حذف کرده بودند، بعد از مصرف غذا در زمان دیگر با افزایش چشمگیر سطح گلوکز خون مواجه شدند.

آیا نخوردن صبحانه باعث افزایش وزن می‌شود؟

در بررسی‌های انجام شده میان آزمایش‌های گوناگون، می‌توان گفت خوردن این وعده غذایی در مقایسه با نخوردن آن، تاثیر زیادی در کاهش وزن نخواهد داشت. یکی از بررسی‌های سال 2019 میلادی از 13 کارآزمایی تصادفی که در منبع BMJTrusted منتشر شده است، نشان می‌دهد مصرف این وعده غذایی ممکن است روش خوبی برای کاهش وزن نباشد. همچنین گروهی از محققان هشدارهایی داده‌اند مبنی بر این که هنگام مصرف صبحانه باید احتیاط کرد، چرا که امکان دارد کاربران شاهد نتیجه معکوس باشند.

توجه داشته باشید که بررسی‌های انجام شده با محدودیت‌هایی همراه بوده‌اند که حائز اهمیت هستند. به عنوان مثال، انواع غذاهای مورد استفاده در آن‌ها مورد توجه قرار نگرفت و مدت زمان مطالعه‌های انجام شده، طولانی نبود. جالب است بدانید یکی دیگر از مطالعه‌های انجام شده نشان داد حذف کامل صبحانه می‌تواند میزان کالری دریافتی روزانه را تا ۲۵۲ کالری کاهش دهد که در نتیجه، کیفیت رژیم غذایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. اگر بخواهیم نتیجه کلی را در پاسخ به سوال بیان کنیم، باید گفت دلایل و نشانه‌های محکمی در زمینه ارتباط میان مصرف صبحانه با افزایش وزن، وجود ندارد.

آیا افراد با مصرف صبحانه سالم‌تر خواهند بود؟

یکی از مطالعه‌های انجام شده در سال ۲۰۱۸ با نتیجه‌ای جالب همراه بود. این آزمایش نشان داد کسانی که به صورت مداوم صبحانه میل می‌کنند، معمولا به مصرف مواد مغذی توجه بیشتری دارند و همواره در فعالیت‌های بدنی شرکت می‌کنند. از طرف دیگر مدیریت استرس در آن‌ها بیشتر از سایر افراد است. از طرف دیگر کسانی که این وعده غذایی را حذف کرده‌اند دارای عادت‌های ناسالم زیاد همانند استعمال دخانیات یا نوشیدن الکل هستند. همچنین مصرف مواد غذایی حاوی چربی، کلسترول و کالری زیاد توسط آن‌ها به مراتب بیشتر است. نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان می‌دهد سبک زندگی در مقایسه با خوردن یا نخوردن صبحانه از اهمیت بیشتری برخوردار است.

از آن جایی که می‌توان گفت صبحانه به عنوان یک وعده غذایی از اهمیت زیادی برخوردار است که این فرصت را می‌دهد تا بتوانیم مواد مغذی بیشتری را به بدن برسانیم. با این حال اگر یک روز مشغول کارهای شخصی بودید و به هر علت خوردن صبحانه را از قلم انداختید، نیازی نیست احساس گناه کنید. بهتر است بدانید مصرف مواد غذایی همانند تخم مرغ، جو دوسر، انواع توت‌ها، نان تست سبوس‌دارد، پنیر، آووکادو و انواع آجیل می‌تواند در صبحانه، باعث افزایش نشاط و سلامت جسمانی می‌شود.

جمع‌بندی

صبحانه یکی از مهم‌ترین وعده‌های غذایی برای افراد در سنین مختلف است. با این که نتایج بسیاری از مطالعه‌های انجام شده ممکن است نشان‌دهنده اهمیت بالای وعده غذایی موردنظر نباشد، اما مصرف آن ضروری است. صبحانه به افراد مختلف اجازه می‌دهد تا بتوانند نیازهای بدن به مواد مغذی برای یک روز را بعد از بیدار شدن از خواب، تامین کنند با این حال، ممکن است به دلایل گوناگون امکان خوردن صبحانه در برخی روزها فراهم نباشد که باید گفت جایی برای نگرانی یا عذاب وجدان نیست.

منبع خبر "افکار نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.