به گزارش ایسنا، پارلمان لبنان سرانجام پس از چند سال شکست در انتخاب رئیسجمهور، در جلسه روز پنجشنبه (۹ ژانویه) «ژوزف عون» را که فرمانده ارتش بود بهعنوان رئیسجمهور این کشور انتخاب کرد.
ژوزف عون در سخنان خود پس از ادای سوگند گفت: نمایندگان محترم با انتخاب من به عنوان رئیسجمهور جمهوری لبنان از من تقدیر کردند. لبنان علیرغم جنگها، بمبارانها و سوء مدیریت بحرانهای ما به همان شکل باقی مانده است. ما به لحظه حقیقت رسیدهایم و در یک بحران حاکمیتی هستیم که نیازمند تغییر در عملکرد سیاسی و اقتصادی است. ویژگی ما شجاعت است، قدرت ما سازگاری است و هر چقدر هم که مخالف باشیم، در شرایط سخت، یکدیگر را در آغوش میگیریم. اگر یکی از ما بشکند، همه میشکنند.
رئیسجمهور جدید لبنان همچنین تاکید کرد: امروز مرحله جدیدی در تاریخ لبنان آغاز میشود. من متعهد میشوم که از تمام اختیارات رئیسجمهور بهعنوان یک داور منصف بین نهادها استفاده کنم. امروز مرحله جدیدی در تاریخ لبنان آغاز میشود که در آن دوره من، شامل کار صادقانه برای دولت لبنان خواهد بود. هیچ گونه حمایت، جانبداری یا مصونیت برای یک جنایتکار، فاسد یا مجرم وجود ندارد و عدالت عامل تعیین کننده است.
انتخاب رئیسجمهور جدید لبنان با استقبال بینالمللی مواجه بود، علاوه بر دبیر کل سازمان ملل، پادشاه اردن،نخست وزیر لیبی، اتحادیه اروپا، وزیر خارجه انگلیس و همچنین گروههای فلسطینی از جمله حماس، جهاد اسلامی، جبهه مردمی برای آزادی فلسطین و جنبش فتح نیز انتخاب عون را تبریک گفتند.
توافق میان میان قطبهای سیاسی لبنان
«صباح زنگنه» در گفتوگو با ایسنا در تحلیل خود از انتخاب رئیسجمهور جدید لبنان و آینده تحولات این کشور اظهار کرد: انتخاب ژوزف عون بهعنوان رئیسجمهور جدید نشانگر توافقی است که میان قطبهای سیاسی این کشور رخ داده در واقع حاکی از توافق سه قطب اصلی یعنی مسیحیان، اهل سنت و شیعیان است.
وی تصریح کرد: در حقیقت بعد از ۲ سال تاخیر این انتخاب حاصل شد، البته مشکل اصلی تاخیر در انتخاب رئیسجمهور عدم توافق بر روی سایر کاندیداهای دیگر مانند «سمیر جعجع» که یک مسیحی تندرو و افراطی محسوب میشود، بوده و یا کاندیدای دیگر که «سلیمان فرنجیه» بود و او مقبولتر و مناسبتر میتوانست باشد، اما رأی کافی نمیتوانست بیاورد.
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین بیان کرد: ژوزف عون نیز از مدتهای قبل مطرح بود، اما به جریانهای سیاسی لبنان تعلق ندارد و بیطرف محسوب میشود، از طرف دیگر مشکل عون نظامی بودن بود که میبایست قبل از کاندیداتوری از ارتش استعفا میداد مگر اینکه در مجلس لبنان بیش از دو سوم آراء نمایندگان را کسب کند. بنابراین در دور اول با دادن کارتهای سفید توسط دوگانه حزب الله و جنش امل، عون نتوانست سقف آرا را بدست آورد.
توافق عون با حزبالله و جنبش امل
زنگنه افزود: توافقی که عون با حزبالله و جنبش امل انجام داد مهمترین بندهای این توافق حمایت از سیادت و حاکمیت تمامیت ارضی لبنان است و او هم این تعهدات را داده، اما از آنجایی که فردی نظامی است در دفاع از لبنان جدیت بیشتری خواهد داشت. علاوه بر این گرایشهای برون مرزی شامل فرانسه، آمریکا و عربستان و سایر کشورهایی که در انتخاب رئیسجمهور موثر هستند با توجه به اقدامی که دوگانه حزبالله و جنبش امل انجام دادند، همه این بخشها متوجه شدند لبنان باید معیار توافق سهگانه را رعایت کند اگرنه دچار مشکل میشود.
این کارشناس مسائل منطقه همچنین اظهار کرد: از طرف دیگر لبنان با وضعیت نامطلوب مالی که دارد از جمله شرایط بانک مرکزی و از بین رفتن سپردههای مردم وضعیت بسیار بحرانی پیدا کرده و نیز خرابیهای ناشی از جنگ کشور را ناگزیر میکند تا از کمک کشورهای کمک کننده استفاده کند و در رأس اینها عربستان سعودی است. در همین راستا حزبالله و جنبش امل در مذاکراتی که با نماینده عربستان داشتهاند تعهد عربستان در بازسازی لبنان را گرفتهاند و عملا پایههای قانونی و اجرایی کشور تکمیل شد.
زنگنه در ادامه در تحلیل خود از تعاملات ایران و لبنان در شرایط جدید گفت: از قدیمالایام ایران نسبت به لبنان حساسیت مثبتی داشته و دارد و روابط اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و دینی همواره محکم بوده است و از هرگونه ضرر و زیان به لبنان، ایران بلافاصله حساس میشد و عکسالعمل نشان میداد و به کمک لبنان میشتافت.
اعلام آمادگی ایران برای حمایت از لبنان
وی در پایان خاطرنشان کرد: اکنون نیز ایران برای حمایت از لبنان اعلام آمادگی کرده و میکند و در مواردی که لبنان نیاز دارد به ویژه در حوزه انرژی، بارها اعلامآمادگی داشته و دارد. همچنین در موضوع روابط سیاسی نیز با توجه به توافقی که حاصل شده مسئولین لبنان به خوبی درک میکنند داشتن حمایت و همراهی کشورهای بزرگ منطقهای مانند ایران بسیاری از مسائل و مشکلات را حل میکند. هم لبنان این رابطه را حسنه نگه میدارد و هم ایران نیز به حمایتش ادامه میدهد. مهم این است که لبنان بتواند در برابر اشغالگری اسرائیل مقاومت کند، سرزمینهای باقی ماندهاش را آزاد و از تکرار جنایتهای اسرائیل جلوگیری شود.
انتهای پیام