همش مال ما!

همشهری آنلاین یکشنبه 23 دی 1403 - 13:52
رئیس جمهور جدید آمریکا چشم طمع به تصرف دیگر کشورها دارد و به فکر کشورگشایی افتاده است.

همشهری آنلاین:‌ شاید ترامپ عجیب‌ترین رئیس جمهور معاصر آمریکا باشد که نه شوخی‌اش معلوم است نه حرف زدن‌های جدی‌اش. همین چند هفته پیش او به شوخی به این موضوع کنایه زد که کانادا می‌تواند یک ایالت دیگر آمریکا باشد، اما این شوخی الان رنگ و بوی جدی به خود گرفته و دیگر ترامپ درباره الحاق کانادا به آمریکا شوخی نمی‌کند، بلکه او خیلی با جدیت تمام بدنبال تصرف کاناداست. حتی نه فقط کانادا، بلکه چشم طمع ترامپ اکنون به دیگر کشورهای اطراف آمریکا نیز دوخته شده است.

چشم طمع ترامپ به کجاهاست؟

رئیس جمهور پرچالش آمریکا که به زودی کار خود را آغاز می‌کند، چشم طمع خود را متوجه کشورها و سرزمین‌های مختلفی کرده است:

کانادا

ادعای ترامپ: ترامپ گفته است که بسیاری از کانادایی‌ها می‌خواهند کانادا به ایالت پنجاه‌ویکم (آمریکا) تبدیل شود . او افزود (به این شکل) در مالیات و حفاظت نظامی مقدار زیادی صرفه‌جویی خواهند کرد. فکر کنم نظر بی‌نظیری است. ایالت پنجاه‌ویکم!!!

واکنش کانادایی‌ها: «جاستین ترودو» نخست وزیر مستعفی کانادا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هیچ امکانی وجود ندارد که کانادا بخشی از ایالات متحده شود.» / «پی‌یر پولیور» رهبر حزب محافظه کار کانادا: «کانادا هرگز پنجاه و یکمین ایالت نخواهد بود.»

چرایی طمع ترامپ به کانادا:

تلاش برای کنترل بیشتر کشورهای غربی توسط آمریکا: براساس گزارش وبگاه آمریکایی هیل، سخنان ترامپ درباره الحاق کانادا نشانه‌ای از امید آمریکا برای کنترل بیشتر نیمکره غربی است.

تامین منابع نفت: وبگاه ان.پی آر تاکید دارد که کانادا بزرگترین تولید کننده نفت وارداتی آمریکا است. ۲۰ درصد پالایشگاه های آمریکا در نیمه شمالی این کشور قرار دارند که همگی به نفت کانادا وابسته هستند.

صادرات عمده نفت و ماشین از کانادا به آمریکا: در گزارش ان.پی.آر آمده است که کشاورزان آمریکایی و همچنین تولید کنندگان خودرو این کشور از حجم زیاد واردات چوپ و خودرو از کانادا گلایه‌مند هستند.

گرینلند (بخشی از دانمارک)

ادعای ترامپ: «دانمارک باید برای محافظت از جهان آزاد در برابر کشتی‌های روسیه و چین، گرینلند را به آمریکا ملحق کند.»

واکنش دانمارک و مقامات محلی گرینلند: «مت فردریکسن»، نخست وزیر دانمارک در واکنش به درخواست دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا: «گرینلند فروشی نیست و متعلق به شهروندان اش است.»

چرایی طمع ترامپ به گرینلند:

ثروت معدنی گرینلند: ذخایر معدنی غنی گرینلند، از جمله فلزات کمیاب و همچنین فرصت‌های اقتصادی ناشی از ذوب شدن یخ‌ها و دسترسی به منابع انرژی جدید، این منطقه را به کانونی برای رقابت قدرت‌های جهانی تبدیل کرده است. «الکس پلیتزاس»، از اعضای شورای آتلانتیک به ذخایر بزرگی از عناصر خاکی کمیاب برای تولیدات حیاتی دفاعی و الکترونیکی در گرینلند اشاره دارد.

موقعیت استراتژیک: گرینلند به دلیل موقعیت استراتژیک خود در نزدیکی قطب شمال، نقش کلیدی در دسترسی به منابع و مسیرهای دریایی این منطقه دارد. این موقعیت می‌تواند به آمریکا مزیت قابل توجهی در رقابت‌های فزاینده بر سر منابع و نفوذ در قطب شمال بدهد.

ارزش ساختاری گرینلند در تولیدات نظامی: «گراسلین بیسکران»، مدیر برنامه امنیت مواد معدنی حیاتی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌الملل به واشنگتن پست گفته است که مواد معدنی کمیاب خاکی در گرینلند در بیشتر جنبه‌های دفاع ملی، فناوری‌ها، موشک‌ها، تانک‌ها، ماهواره‌ها، کشتی‌های جنگی و جنگنده‌ها استفاده می‌شوند و در نتیجه، تأمین آن‌ها به یک ضرورت امنیت ملی تبدیل شده است..

پاناما

ادعای ترامپ: پاناما را دوباره تحت کنترل آمریکا قرار خواهم داد، چون این آبراهه اهمیت فوق‌العاده‌ای برای امنیت ملی آمریکا دارد.

واکنش پاناما: «خاویر مارتینِز آچا»، وزیر امور خارجه پاناما: حاکمیت کانال ما قابل مذاکره نیست و بخشی از تاریخ مبارزات ما و یک فتح برگشت‌ناپذیر است.

چرایی طمع ترامپ به پاناما:

اهمیت موقعیت جغرافیایی کانال پاناما: این کانال یک آبراه است که دریای کارائیب را به اقیانوس آرام متصل می‌کند و باعث صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌های حمل و نقل کالا می شود. کانال در سال ۱۹۱۴ توسط آمریکا ایجاد شد و در سال ۱۹۷۹ در دوران ریاست‌جمهوری «جیمی کارتر» کنترل کانال از ایالات متحده به پاناما واگذار گردید. مشارکت آمریکا در مدیریت این آبراه استراتژیک هم در سال ۱۹۹۹ پایان یافت. اکنون، این آبراه توسط «مرجع کانال پاناما» یک نهاد مستقل دولتی در پاناما، اداره می‌شود.

چالش‌سازی برای چین: «رایان سی برگ»، مدیر برنامه قاره آمریکا در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی، معتقد است که کانال پاناما برای حمل و نقل تولیدات چین بسیار مهم است و ترامپ از طریق کنترل کانال پاناما می‌خواهد فشار بر اقتصاد چین را افزایش دهد. از نظر آماری هم چین دومین استفاده کننده بزرگ کانال پاناما پس از آمریکاست.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.