فرارو- دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا اخیرا، یک کلیپ ویدئویی را در حساب کاربری خود بازنشر داده است که حاوی انتقاداتی تند علیه نتانیاهو است. این کلیپ با واکنش نتانیاهو همراه شده است.
به گزارش فرارو، در ویدئوی بازنشر شده، جفری ساکس کارشناس امور اقتصادی انتقادات شدیداللحنی را علیه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، مطرح میکند. مدتی کوتاه پس از انتشار این ویدئو، یکی از دستیاران ارشد نتانیاهو اعلام کرده است که نخست وزیر اسرائیل، برای مراسم تحلیف دونالد ترامپ در ۲۰ ژانویه (یکم بهمن) به واشنگتن سفر نخواهد کرد.
این موضوع در شرایطی مطرح میشود که با توجه به مسائل اخیر خاورمیانه و درگیریهای گسترده اسرائیل با شبه نظامیان، لزوم اتحاد نتانیاهو و ترامپ از دید برخی تحلیلگران سیاست خارجی، بیش از هر زمان دیگری حس میشود. با توجه به این شرایط و در آستانه حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید پرسشهایی مطرح است از جمله این که آیا روابط ترامپ و نتانیاهو دستخوش تغییر شده است؟ فرارو در گفتوگو با علی بیگدلی، کارشناس ارشد سیاست خارجی و تحلیلگر روابط بین الملل به بررسی این موضوعات پرداخته است:
علی بیگدلی به فرارو گفت: «بر اساس اصول و قواعد روابط بین ایالات متحده و اسرائیل، با توجه به این که هر ۲ منافع مشترکی دارند، اتحاد بین اسرائیل و آمریکا در سطحی بسیار فراتر از ریاست جمهوری ترامپ و نتانیاهو قرار دارد. داماد ترامپ؛ کوشنر نیز یهودی است و اتفاقا ترامپ با یهودیان نیز روابط بسیار نزدیکی دارد. بخشی از اختلافهای اندکی که بین آمریکا و اسرائیل رخ داده، به مسئله غزه باز میگردد. اما با همه این ها، اسرائیل بدون ایالات متحده نمیتواند ادامه حیات دهد. روابط صمیمانه ترامپ و نتانیاهو عمیق است و کاملا بعید به نظر میرسد که این روابط به خاطر مسائل اینچنینی متزلزل شود.»
وی افزود: «نتانیاهو، داخل اسرائیل وضعیت خوبی ندارد و وی و همسرش متهم هستند به فساد و اخیرا نیز در دادگاه شرکت کردند؛ بنابراین همه تحولات اخیر منطقه و به ویژه آن چه در هفتم اکتبر رخ داد، کاملا به نفع نتانیاهو، بود، اما وجود گروگانها مثل یک داغ بر سینه نتانیاهو است و نمیتواند به استناد گروگانها جنگ را تمام کند، بلکه به دنبال این است که غزه دیگر چیزی به نام حماس نداشته باشد و از همین طریق نیز اسرائیل به آرامش و امنیت برسد. تصمیم نتانیاهو دقیقا این است. نتانیاهو به خوبی از وضعیت داخلی نامطلوب خود و خطر زندانی شدن آگاه است و بنابراین، میخواهد دست پر یا به عبارتی دست بالا را کسب کند تا حرفی برای گفتن به مردم خود داشته باشد. اما این شرایط فقط به نتانیاهو فشار وارد نمیکند، بلکه ترامپ را نیز در شرایطی حساس قرار میدهد. ترامپ سعی کرده با روش خود به جنگ شرایط فعلی برود. برای مثال گفته تا قبل از مراسم تحلیف، باید گروگانها آزاد شوند، هدف ترامپ از گفتن این حرف این است که بتواند موقعیت مناسبی را برای لابیهای یهودی در اسرائیل داشته باشد، اما به نظر نمیرسد که این تهدید کاملا تاثیرگذار باشد و گروگانها آزاد شوند. از این جهت ممکن است کار ترامپ در غزه و در منطقه سختتر از چیزی باشد که تصور میکند.»
این تحلیلگر ارشد سیاست خارجی در ادامه گفت: «درباره ایران، شرایط بسیار پیچیده است چرا که یک موج وسیع رسانهای علیه ایران در سطح بین الملل شکل گرفته و حتی رسانههای فارسی زبان خارجی نیز به این موضوع دامن زدهاند. رزمایش اخیر در ایران نیز با این هدف انجام شد که مبادا فضای داخل کشورمان تحت تاثیر این موج قرار گرفته و به سمت سردی و ناامیدی برود. سخنان اخیر رهبری نیز حاوی نکات مهمی بود و اگرچه ایشان در خصوص مذاکره سخت گیریهایی دارند، اما متوجه شرایط اقتصادی مردم نیز هستند. این نکته را نیز در ذهن داشته باشیم که کشور ما نمیتواند بیش از این درگیر تعطیلیهای اجباری شود. اخیرا چندین استان کشور همزمان تعطیل شد و این موضوع بسیار زیان آور است و نقطه ضعف بزرگی محسوب میشود. مردم تا چه زمانی میتوانند چنین شرایطی را تحمل کنند؟ با همه اینها باید منتظر بمانیم و ببینیم نتیجه دیدارهای هیئت اروپایی و ایران به چه نتیجهای خواهد رسید. البته قرار است گفتوگو شود نه مذاکره، اما هیچ راهی نداریم به جز این که شرایط را تغییر دهیم.»
وی افزود: «فضای منطقهای نیز کاملا تغییر کرده و انتخاب آقای جوزف عون کاملا به زیان ما است، چرا که حزب الله، دیگر نفوذ سابق را در لبنان ندارد و همه این ها، نکاتی بسیار مهم است. مسئله موشکها حساس است، اما در وضعیتی قرار داریم که باید تصمیم گیری کنیم. ما از طریق اروپا میتوانیم با امریکا ارتباط برقرار کنیم. ما اول باید ارتباطمان را با اروپا بهبود ببخشیم بعد از طریق اروپا با امریکاییها ارتباط برقرار کنیم. امیدوارم نشست جدید با تروئیکای اروپا بتواند روزنههای جدیدی را باز کند، چرا که هیچ راهی نداریم به جز رفتن به سمت سازش و ادامه این وضعیت میتواند به ضربه زدن به کل نظام منتهی شود.»