به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ برنامه صف اول میزبان علی قاسم زاده، شهردار اصفهان بود تا در خصوص عملکرد شهرداری اصفهان و برنامه های آتی آن با مخاطبان گفتگو کند.
سوال: برای رفع آلودگیهایی که در شهر اصفهان اتفاق میافتد چه اقدامات و برنامههایی را در دستور کار دارید؟
قاسمزاده: همانطور که اشاره کردید یکی از مشکلات بسیاری از کلان شهرها از جمله اصفهان و حتی شهرهای کوچک ما در این شرایط و ایام بحث آلایندهها و آلودگی هوا است، اصفهان به اقتضای شرایطی که در آن قرار گرفته یک مقدار اوضاعش نسبت به بقیه جاها شدیدتر و وخیمتر است از این حیث که تعداد روزهای پاکش در طول سال نسبت به بقیه شهرها کمتر بوده است علت اینکه چرا ما در این شرایط قرار گرفتیم یک دلیل واحد ندارد یک بخشی از آن برمیگردد به تغییرات اقلیمی که از اختیار من و شما خارج است و طبیعتاً ما خیلی امکان مداخله در تغییرات اقلیمی را الان نداریم ممکن است تاوان اشتباهات بشر را میدهیم به علت مداخله در طبیعت، اما به هر حال الان در این شرایط قرار گرفتیم.
در اصفهان چند مطالعه قوی و عمیق توسط دانشگاههای صنعتی و اصفهان انجام شده است، منبع آلایندگی را دو منبع کلی و کلان تشخیص دادهاند یکی منابع ثابت که کارخانجات هستند که میدانید اصفهان یک شهر صنعتی است کنار آن هویت تاریخی، هنری، فرهنگی و آن سابقه فرهنگی غالب خودش در طی شاید نیم قرن اخیر در احاطه صنایع هم قرار گرفته و بخشی از این آلایندهها ریشه در صنایع دارد، اما بخش دوم آن که از اینجا ما به عنوان شهرداری یک مقدار ورود پیدا میکنیم مربوط به منابع آلاینده متحرک است یعنی خودروهایی که در سطح شهر تردد میکنند و باعث آلایندگی هوا میشوند در فصلهایی مثل زمستان که هوا سرد است و پدیده وارونگی شکل میگیرد یک مقدار تشدید میشود.
سوال: بخشی از همین آلایندگیهای خودروها که شما فرمودید منابع متحرک آلاینده هستند برمیگردد به حوزه مدیریت شهری، شما چه اقدامی انجام دادید مثلاً برای نوسازی ناوگان اتوبوسرانی تان که اگر فرسوده است که حتماً هم است، برای نوسازی ناوگان تاکسیرانی تان آن چیزی که حیطه مدیریت شهری است چه اقدامی انجام دادید که تا جایی که میشود از این آلایندهها کم شود؟
قاسمزاده: ما برنامه جامعی را در شهرداری تدوین کردیم برنامه مقابله با آلایندگی و حفظ شرایط زیست محیطی که همه این مداخلهها را در آن پیش بینی کردیم و مشخص است در هر زمینه چه کاری باید انجام بدهیم. من از ابتدا شروع کنم اولین کاری که ما روی آن متمرکز شدیم بحث باغ شهر اصفهان است حفظ فضای سبز اصفهان به عنوان فیلترینگی که میتواند تا حد زیادی جلوی آلایندهها را بگیرد و باعث تصفیه هوا شود. میدانید اصفهان از قدیم الایام معروف به باغشهر بوده و همین الان حدود ۶۰۰۰ هکتار فضای سبز اکولوژیک دارد سرانه فضای سبز ما نسبت به خیلی از شهرها الان بهتر و بالاتر است سرانه فضای سبز اکولوژیک ما حدود ۲۸ است. اولین دغدغهای شهرداری اصفهان، حفظ فضای سبز است که در ادامه بحث عرض خواهم کرد که چه تدابیری اندیشیده شده، در ارتباط با ناوگان حمل و نقل عمومی هم در کاهش سن ناوگان اقدام کردیم و هم در حرکت به سمت حمل و نقل پاک که آن را هم توضیح خواهم داد.
سوال: در حال حاضر سن ناوگان اتوبوسرانی میانگین چند سال است؟
قاسمزاده: از ۱۴ سال تدریجاً الان روی ۹ سال آمده ولی باز به نظر من برای کلان شهری مثل اصفهان که درگیر مسائل زیست محیطی است باز باید این را کاهش بدهیم وقتی که من آمدم شهرداری اصفهان حدود ۵۰۰ اتوبوس ما در مدار خدمت به مردم داشتیم که آنها هم عموماً میانگین سنشان بالای ۱۴ سال بود و از آن موقع تا الان سعی کردیم با خرید اتوبوسهای جدید و اضافه کردن آنها به ناوگان که الان روی هزار تا قرار داریم با خریدهای جدیدی که آخرینش را هفته گذشته ما در اصفهان رونمایی کردیم به نظر میآید یعنی براساس مطالعاتی که انجام شده اگر بتوانیم تعداد ناوگان را به ۱۲۰۰ واحد افزایش دهیم هم سن ناوگان یک سن استانداردی خواهد شد هم کمک میکنیم به استفاده مردم از حمل و نقل عمومی و طبیعتاً کاهش تردد خودروهای شخصی در سطح شهر.
سوال: برای آن انرژیهای تجدید پذیر برنامهریزی دارید؟ چون بخشی از این آلایندگیها به استفاده از انرژیها برمی گردد.
قاسمزاده: کاری که در حال حاضر انجام میدهیم به عنوان زیرساخت اساسی، توسعه مترو است به عنوان یک حمل و نقل پاک، میدانید شهر اصفهان ۳ خط مصوب دارد یک خطش قبلا اجرا شده است از ۲۰ سال پیش شروع شد و حدود ۲۰ سال طول کشید تا به بهرهبرداری رسید، ۱۵ سال بود که شروع شد و تا الان هنوز کامل نشده، الان ما مشغول راهاندازی خط دوم قطار شهری هستیم که به با سرعت خیلی خوبی در حال پیشرفت است و پیشبینی میکنیم برای اواسط سال آینده بتوانیم این خط را بهرهبرداری کنیم نقطه پایانی که مشخص کردیم حدود خرداد ماه است که تست گرم میشود و در نیمه سال بتوانیم برای حمل و نقل مسافر از آن استفاده کنیم.
سوال: با چند ایستگاه خط دوم راهاندازی خواهد شد؟
قاسمزاده: خط دوم اصلش که طراحی شده حدود ۲۴ کیلومتر طول و ۲۰ ایستگاه، اما فاز اول روی ۱۶ کیلومتر با ۱۶ ایستگاه بسته شده که در حال حاضر در حال احداث و در آستانه بهرهبرداری است، البته در سال آینده از این ۱۶ کیلومتر یک بخشش را که حدود ۸ کیلومتر است ما بهرهبرداری میکنیم.
سوال: برگردم به پرسش نخستم پیرامون آلایندهها صحبت کنیم، بخشی را فرمودید که از دست ما خارج است به دلیل تغییرات اقلیمی، اما به نظر میرسد میشود کارهایی هم صورت داد مثلاً زاینده رود همیشه زیبا و سرافرازی که همه آرزو میکنیم آب همیشه در آن جاری و ساری باشد در بخشی از ایام سال خشک است، این ریزگردها بر اساس وزش بادها ممکن است خودشان آلایندگی ایجاد کنند آیا میشود کاری کرد؟ اگر قرار است آن رودخانه پاکسازی شود یا بهسازی شود در آن ایامی که خشک است اصلا به این سمت رفتهاید؟
قاسمزاده: بله، کارهایی که باید در شرایط خشکی زاینده رود انجام شود انجام شده اصلاح بندها و غیره.
سوال: برای خود کف رودخانه چه پیشبینی و برنامهریزی کردهاید؟ توانستهاید ورود کنید یا نه از حیطه کار شما خارج است و باید یک موضوع چند وجهی و چند بخشی به آن نگاه کرد؟
قاسمزاده: مدیریت آن با آب منطقهای استان است اگر قرار باشد مداخلهای در مسیر رودخانه انجام شود حتماً باید با درخواست آب منطقهای باشد و شهرداری ابتداً و راساً خیلی نمیتواند در مسیر رودخانه مداخلهای داشته باشد.
سوال: تا الان نشست و هماندیشی با عزیزان برای بهبود اوضاع داشتهاید؟
قاسمزاده: بله، مرتب جلسات پیوستهای در سطح استان داریم دغدغه اول استان همین است، دغدغه اول شهر و دغدغه اول مردم ما بحث زاینده رود است، اما آن چیزی که مردم خواهان هستند بیشتر جریان آب است، حالا اینکه ما مداخلهای روی بستر کنیم خیلی کمکی به جریان آب نمیکند، اما میتواند در این فرصتی که زاینده رود خشک است اگر قرار است کاری انجام شود به تعبیر شما انجام شود که شده است، چون سالهاست که ما خشکی زاینده رود را داریم و اگر اقداماتی باید روی بستر انجام میشد همه اینها انجام شده و مشکلی از این جهت ما در حال حاضر نداریم.
سوال: برسیم به اتفاقات دیگری که در شهر اصفهان رقم میخورد بخشی از آن برمیگردد به مدیریت پسماندها، در این زمینه که خودش هم بخشی از آلودگیها را میتواند مدیریت کند چه اقداماتی انجام دادهاید؟
قاسمزاده: یک مقدار برگردم به بحث قبل و توضیح بیشتری بدهم و بعد وارد بحث پسماند هم خواهیم شد، اشاره کردید به خشکی زاینده رود به تبع وقتی زاینده رود خشک باشد چاههای شهر هم خشک خواهد شد من اشاره کردم ما ۶۰۰۰ هکتار فضای سبز اکولوژیک داریم فضای سبزی که ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار اصله درخت در این فضای سبز وجود دارد، درختانی که عمر ۱۰۰ ساله و بعضاً ۲۰۰ ساله و بیشتر دارند اگر فرض کنید من به عنوان کشاورز امسال نتوانم کشت کنم، سال بعد اگر آب بیاید کشت میکنم خیلی خسارت اساسی به من نمیخورد، چرا کشت امسال را از دست دادم، اما اگر درختان با قدمت ۱۰۰ سال و ۲۰۰ سال خشک شد یعنی ۱۰۰ سال زمان نیاز است که دوباره این درخت به این زیبایی و قد و قامت برسد، این سوال نمیدانم آیا برای شما مطرح نیست که وقتی رودخانه خشک است و چاهها هم خشک میشود ما چطور ۶۰۰۰ هکتار را نگهداری میکنیم؟
سوال: همه شش هزار هکتار درخت است یا نه گونههای گوناگون هستند؟
قاسمزاده: گونههای گوناگون هستند ولی غالبش درخت است، از ادبیات کمک بگیرم و وارد بحث اینکه چه کار میکنیم بشویم، واژه تاب آوری را شما شنیدید؟ میدانید معنیش چیست؟
سوال: یعنی تحمل مضاعف.
قاسمزاده: تاب آوری واژهای است که هم به فرد اطلاق میشود و هم به شهر اطلاق میشود فرد تاب آور، شهر تاب آور، ملت تاب آور اتفاقاً تاب آوری مفهومش صبر نیست، مفهومش مقاومت نیست، مفهومش سازگار شدن با شرایط نیست، مفهومش فرار از موقعیت نیست اینکه من الان رودخانه شهرم خشک است مهاجرت کنم بروم شهر دیگری زندگی کنم این نیستها خیلی زیاد است، تاب آوری یک تعریف زیبا دارد یعنی بهترین عملکرد در سختترین شرایط، ما سعی کردیم بهترین عملکرد را در این سختترین شرایطی که از حیث مسائل زیست محیطی در اصفهان داریم به خصوص در زمینه آب داشته باشیم.
امروز اصفهان شهری است که میتواند ادعا کند دو شبکه آب دارد یک شبکه آب شرب و یک شبکه آب خاکستری یا پساب، شبکه آب پساب شبکهای است که ما آمدیم هزینه سنگینی کردیم در خرید پساب احداث تصفیه خانه، احداث مخازن و منابع ما یک شبکه پساب داریم که خود آن حلقه احداثی اش که لوله گذاری شده حدود ۱۰۰ کیلومتر حلقه اصلی است یک رینگ دور شهر اصفهان که از این رینگ انشعاب گرفته میشود مویرگی به همه محیطهایی که ما فضای سبز و درخت و گیاه داریم پساب را تهیه کردیم، در شرایطی هستیم که الان دیگر میتوانیم کل فضای سبز خودمان را با پسابی که خریدیم اگر به موقع تحویل ما دهند و طرفهای قرارداد متعهد باشند در سال آینده ما هیچ مشکلی برای آبیاری فضای سبز نخواهیم داشت، الان هم داریم از این شبکه استفاده میکنیم منتها به صورت ناقص.
سوال: چند تصفیه خانه برای این اقدام پیشبینی شده است؟
قاسمزاده: هفت تصفیه خانه، تصفیه خانههایی که با استفاده از آخرین فناوریهای نوین برای تصفیه پساب استفاده میکنند کاملا با محیط زیست و بهداشت هماهنگ هستیم، با علما هم برای بحث پاکیزه کردن آب هماهنگ هستیم، چون آب پساب است گاهی شبهه ایجاد میشود که حالا بحث نجس یا پاک بودنش چه میشود، روی همه اینها کار کارشناسی انجام شده آب پساب هم که میگویم توضیح بدهم خدمتتان ما یک آب سفید داریم که یک بخشی از آن شرب است و یک بخشی هم ممکن است برای چیزهای دیگر هم استفاده شود، یک آب سیاه داریم که به آن میگوییم فاضلاب و یک آب خاکستری یا پساب داریم که اینها با هم متفاوت است وقتی من میگویم پساب منظور آن آب سیاه یا آب فاضلاب نیست.
سوال: چگونه تفکیک میکنید یعنی از خود آن مبدا تصفیه خانه تفکیک میکنید؟
قاسمزاده: بله، بخش عمدهاش را وقتی که مبدا به ما تحویل میدهد آب خاکستری تحویل میدهد خودشان گند زدایی و رسوب زدایی میکنند و آبی که ما تحویل میگیریم تصفیه ثانویه بر روی آن انجام میدهیم.
سوال: هشدارهای لازم را هم حتماً پیش بینی کردید که خدای نکرده شهروندان دچار آسیب و خطا و اشتباه نشوند، این آبها اگر قرار است پارک یا فضای سبز با آن آبیاری شود این علائم هشدار دهنده را پیش بینی کردهاید؟
قاسمزاده: اشاره کردم استانداردهایی که رعایت کردیم آب را در سطح الف قرار داده سطح الف یعنی آبی که هیچ مشکل بهداشتی و سلامت ندارد البته آشامیدنی نیست ولی برای کشت و کشاورزی و فضای سبز کاملاً مجاز است.
سوال: بحث ناترازیها بحث داغ این روزها است بفرمایید شما در مدیریت شهری اصفهان برای مقابله با ناترازیها و استفاده از انرژیهای نو و تجدید پذیر چه اقدامی صورت دادهاید؟
قاسمزاده: شهرداری از سالهای دور شاید از ۲۰ سال قبل وارد مدیریت انرژی شده هم در منابع آب به علت سختیهایی که داشتیم و هم انرژی الکتریسیته را وارد شدیم نویدی بدهم خدمت همه مردم عزیز حالا بحثهایی که مطرح میکنم یک بخشی از آن اشتراک تجربه است خود من مقید شدم از وقتی فهمیدم صف اول شهرداران عزیز میآیند هر چند ماه جلساتی با هم داریم تبادل تجربه میکنیم ولی مقید هستم بشینم ببینم و از تجربیاتشان برای بهبود شرایط شهر خودم استفاده کنم، این هم که من میگویم اشتراک تجارب است ما پیش بینی کردیم تا سال ۱۴۱۰ کلا نسبت به انرژی برق بینیاز شویم ما الان ۲۴ مگاوات برق مصرف میکنیم برای روشن نگه داشتن ساختمانهای خودمان و فضای سبز شهر که میدانید اصفهان جزو شهرهایی است که فضای سبز گستردهای دارد، طی یک برنامه زمانبندی که از سال گذشته شروع کردیم این ۲۴ مگاوات را از طریق سلولهای خورشیدی تامین میکنیم سال گذشته جشن دو و چهار دهم را گرفتیم امسال جشن چهار و هشت دهم را خواهیم گرفت و حتی پیشبینی کردیم اگر منابع اجازه داد این زمان را از ۱۰ سال حتی به ۵ سال کاهش دهیم و از حیث انرژی برق ما کاملا خودکفا شویم و باری را از دوش دولت محترم برداریم.
سوال: یکی از موضوعاتی که مبتلا به همه شهرهای ما است جمع آوری پسماندها و زبالهها است و چطور اینها باید مدیریت و بازیافت شوند، بفرمایید در کلانشهر اصفهان شما چه برنامهریزی برای مدیریت این موضوع انجام دادید؟
قاسمزاده: نمیدانم هفته گذشته نطقی آقای دکتر قالیباف در مجلس داشتند شنیدید یا نه، موضوعش موضوع پسماند بود ظاهرا طرحی در مجلس مورد گفتوگو بود آقای دکتر قالیباف به عنوان کسی که سالها شهردار تهران بودند، رئیس جلسات کلانشهرها بودند اشراف کامل روی مسائل شهر و مدیریت شهری دارند فرمودند تنها شهری که الان در مدیریت پسماند درست عمل میکند و موفق بوده و کمترین سطح دفن زباله را دارد شهرداری اصفهان است.
سوال: چه کار کردید، بگویید شاید شهردارهای شهرهای دیگر هم الان نشستند و میخواهند از تجربیات شما استفاده کنند.
قاسمزاده: کار اولی که ما انجام دادیم آمدیم تفکیک پسماند را فرهنگ سازی کردیم از مبدا، مبدا کجاست، منازل مردم، اداره جات، کارخانجات این تبدیل به یک رفتار شهرنشینی شده است، مردم ما در شهر اصفهان نمیدانم شما تا به حال به اصفهان تشریف آوردهاید؟
سوال: بله، بارها.
قاسمزاده: آیا آن جا اقوام و خویشاوند هم دارید؟
سوال: بله.
قاسمزاده: اگر آنجا منزل خویشاوندان رفته باشید و اگر حریم و محدوده طوری بوده که میتوانستید به آشپزخانهها بروید معمولاً آنجا نگهداری میکنند ظرفهای مخصوص تفکیک پسماند را تقریبا در همه خانههای مردم اصفهان وجود دارد از مبدأ پسماندتر و خشک را مردم جدا میکنند. ما دیگر دغدغه تفکیکتر و خشک را نداریم، چون تبدیل به رفتار شهری شده است و خود مردم عزیز این کار را انجام میدهند. کار جدیدی که ما شروع کردهایم و فکر میکنم این میتواند یک تجربه قابل انتشار و اشتراک باشد، تفکیک زبالهتر است. زبالهتر آمیختهای است از منابع غنی که اگر ما بتوانیم اینها را همانجا در مبدأ تفکیک کنیم، بسیار ارزشمند و قیمتی است.
سؤال: مثلاً آن طرحی که تبدیل میشد به کود کمپوست، بازماندههای میوهها و سبزیجات؟
قاسم زاده: وقتی که به کارخانهها میآید، آنجا تبدیل به کود کمپوست میشود.
سؤال: اگر از مبدأ جدا شود میتواند آن انرژی را با خودش داشته باشد؟
قاسم زاده: بله، ما در تأمین دادهها متوجه شدهایم از هزار تن زبالهای که هر روز در سطح شهر اصفهان جمع آوری میکنیم، ۳۰ تن میوه دست نخورده است. مردمی که میوهها را خریدهاند، یا به علت اینکه مثلاً یک لک کوچک روی آن بوده است یا به هر علتی در شبانه روز ۳۰ تن میوه در کیسههای زباله وجود دارد.
سؤال: خیلی است؟
قاسم زاده: از هزار تن، ۳۰ تن میوهتر در کیسههای زبالهای که ما میرویم هر شب درب منازل مردم جمع میکنیم، وجود دارد.
سؤال: یعنی در دریافت از مبدأ این را آموزش دادهاید که مردم حتی بتوانند میوه هایتر یا از این اقلام را جداسازی کنند؟
قاسم زاده: آموزشها شروع شده است، مقدمات و تمهیدات آن فراهم شده است، مردم عزیز ما مانند پسماند خشک که ازتر جدا کردهاند، به این هم ورود پیدا میکنند و زباله هایتر را از خشکالهها جدا میکنند. خشکالهها شامل آن چیزهایی است که ما میتوانیم در خانه خشک کنیم و بعنوان مواد غنی از آن استفاده کنیم. یا خودمان استفاده کنیم یا بفروشیم، اولین مشتری آن خود ما هستیم، یک سامانهای را راه اندازی کردهایم به اسم اصپاک، اصفهان پاک، درگاه اصلی ارتباط ما با مردم عزیز است، وارد سامانه اصپاک میشوند، اعلام میکنند ما خشکاله داریم، پیک ما توافق میکنیم که چه ساعتی بیاییم تشریف دارید، میگویند مثلاً ۱۰ صبح یا ۱۰ شب، پیک ما میرود درب منزل، این خشکاله یا زبالهتر را تحویل میگیرد، اگر وزن آن به ۲۵ کیلو رسید مشوقی میدهیم، بیمه آتش نشانی منزل در سطح یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان.
سؤال: یعنی امتیازی به آنها تعلق میگیرد؟
قاسم زاده: بسته امتیازی داریم که این بسته شامل بیمه، مشوقهای تفریحی و غیره.
سؤال: اگر ۲۵ کیلو نشود چه؟
قاسم زاده: ذخیره میشود، یا میتوانند از مشوقهای کمتر استفاده کند یا میتواند امتیازش را ذخیره کند، ۲۵ کیلو که شد، بیمه را دریافت کند. این موضوع سال قبل به صورت آزمایشی شروع شد، الان حدود ۳۰ هزار خانوار ما عضو شبکه اصپاک هستند. حدود ۳ هزار نفر از این بیمه استفاده میکنند.
سؤال: چه استفادهای؟
قاسم زاده: منزل شان بیمه آتش سوزی شده است.
سؤال: منظورم این است که وقتی مأمورین شما مراجعه کردند و آن زباله هایتر و خشکالهها و میوهها را با هر میزان و مقداری دریافت کردند، آن را شما چه کار میکنید؟
قاسم زاده: وقتی وارد شبکه ما میشوند، آنجا یک بانک امتیاز میشوند، امتیازهایشان ثبت میشود.
سؤال: وقتی شما دریافت کردید، شما چه کارکردی با آن زباله انجام میدهید؟
قاسم زاده: زباله هایتر را میآوریم، تبدیل به خشکاله میکنیم، یکی از مصرف اینها خوراک دام است، خوراک فوق العاده غنی که دامداران استفاده میکنند.
سؤال: محوطههایی برای خشک کردن آنها دارید در بحث آلایندگی؟
قاسم زاده: بخش خصوصی، ما تسهیل گر هستیم.
سؤال: چقدر روی بخش بهداشتی نظارت کافی است؟
قاسم زاده: اینها کاملاً تحت نظارت است. این کار را خود مردم هم میتوانند در منزل هم انجام بدهند.
سؤال: خشک شود و بخواهند تحویل بدهند، وزن پایین میآید؟
قاسم زاده: بله، یک نمونه دیگر هم اینکه مبتلا به همه ما نسبت به این فهم روشنی دارند. یکی از نوشیدنیهای مردم ایران چای است، وقتی چای را استفاده میکنید، اصطلاحاً توفاله آن را در کیسه زباله میریزید، یکی از آن خشکالهها همین تفالههای چای است. تفاله چای را اگر بخشکانید، یک چهارم تفاله چای، سه چهارم خاک، یک کود فوق العاده مؤثر است، یکی از مشتریهای آن هم خود ما هستیم برای پرورش گل و گیاه در گلخانههایی که داریم.
سؤال: یک مقدار ممکن است در ذهن شهروندان دیگر سایر شهرها این سؤال پیش بیاید مثلاً یک خانم خانه دار که در منزل میخواهد همه اینها را تفکیک کند، یک مقدار تنوع این تفکیکها زیاد میشود، چطور محفظهها را مدیریت کردهاید؟ به هر حال خانهها کوچک است، ممکن است آشپزخانهها کوچک باشد. پیش بینی شما چه است که مردم بتوانند این تفکیک را در مبدأ این کار را انجام دهند؟
قاسم زاده: ما کیسههای مخصوص، کارتن پلاستهایی است که حالت جعبه دارد که تحویل مردم عزیز داده شده است.
سؤال: در چند گونه است؟
قاسم زاده: الان خشک وتر است. اما بحث خشکاله ها، ببینید شما میوه را میخورید، به جای اینکه به کیسه زباله بریزید، همان موقع روی سبد میگذارید یا روی شوفاژ یا جلوی آفتاب، هم بوی عطر پوست میوهها در محیط خانه میپیچد که معطر است. بعد از اینکه خشک شد، بسته بندی میکنند و اصپاک را خبر میکنند، میآیند بستهها را تحویل میگیرند و مشوق را میدهند. یک خبر اینکه میدانید الان ما در اصفهان ۲ هزار خانواده زباله صفر داریم، یعنی هیچ زبالهای از خانه بیرون نمیدهند، زبالهها را بازیافت میکنند. اولاً کم تولید میکنند، ثانیاً زبالهها را خودشان در خانه بازیافت میکنند، تبدیل به اشیاء و موارد قابل استفاده میکنند.
سؤال: پلاستیک و شیشه و نان خشک هم جزء زبالههای خشک هستند؟
قاسم زاده: بله، آنها جزء زبالههای خشک است که میبریم و استفاده میکنیم.
سؤال: آن مشوقها به جزء آن بیمه آتش سوزی، دیگر چه مشوقهایی دارید که مردم تشویق شوند؟
قاسم زاده: انواع بیمه داریم، بیمه اشخاص داریم، میتوانیم اصفهان کارت را تقدیم آنها کنیم که به اقتضاء شارژ کنیم از اماکن تفریحی شهر اگر خواستند استفاده کنند، از کلاسهای آموزشی در سطح فرهنگسراها استفاده کنند. حتی میتوانیم به صورت نقد کارت آنها را شارژ کنیم، بگویند ما نه بیمه میخواهیم، نه میخواهیم کلاس آموزشی برویم. عدد و رقم در آن سامانه مشخص و منو برای مردم باز است، میروند انتخاب میکنند، به اقتضای حجم زبالهای که میدهند، آن عدد مشوق در حساب شان شارژ میشود.
سؤال: یکی از موضوعات مهم همه شهرداران به ویژه کلان شهرها، موضوع بازیافت شهری است. نوسازی و بهسازی بافت فرسوده. اصفهان یک مقداری شرایط اش خاصتر است، بخاطر ابنیه تاریخی که ممکن است در بافت فرسوده باشد. شما در این سه سال و اندی که شهردار اصفهان هستید چه برنامه ریزی برای بازآفرینی شهری داشتهاید؟
قاسم زاده: اصفهان ۲۴ هزار هکتار مساحت دارد، ۱۰ درصد آن حدوداً بافت فرسوده است. یعنی ۲ هزار و ۳۸۰ هکتار ما بافت فرسوده داریم. این ۲ هزار و ۳۸۰ هکتار، ۵۰۰ هکتار آن بافت تاریخی است که محدودیتهای خاص خودش را دارد. برای احیای بافت تاریخی، شورای اسلامی شهر، ضوابط را مشخص کرده و مشوقهایی را تعریف کرده که به شدت تأثیرگذار بود. از وقتی مشوقها اعلام شد، طبق آماری که من امروز قبل از برنامه گرفتم، ما ۲۳ درصد افزایش صدور پروانه در بافت تاریخی در ۹ ماهه اول داشتهایم.
سؤال: پروانهها را رایگان را صادر میکنید؟
قاسم زاده: ۷۰ درصد بخشودگی برای پروانه قائل هستیم، یک طبقه مازاد و اگر تجمیع کنند، دو طبقه که البته این طبقات مازاد بخشنامه ملی است، اختصاص شهر اصفهان نیست. سطح اشغال اضافی از ۶۰ به ۷۰ درصد میدهیم، اگر موقعیت پلاک و ملک جایی باشد که استعداد تجاری داشته باشد، تجاری میدهیم.
سؤال: با چه رویکرد هزینهای، چون ماجرای تجاری با مسکونی فرق میکند؟
قاسم زاده: ۷۰ درصد بخشودگی کاملاً شامل آنها میشود.
سؤال: ما در قانون برنامه ششم هم این بخش و حمایتها را داریم، در قانون برنامه هفتم هم است، آنها را شما مطالعه کردهاید و در بودجه سال آینده پیش بینی کردهاید؟
قاسم زاده: بله، یک بخش آن ملی است و یک بخش آن بر عهده شهرداریها به تشخیص شهرداری و شورای اسلامی شهر گذاشتهاند. ما سعی کردهایم که حداکثر مشوقهای لازم را برای احیای بافتهای فرسوده در نظر بگیریم که مؤثر هم بوده است و ۲۳ درصد اشاره کردم، ۹ ماهه امسال نسبت به سال گذشته افزایش صدور پروانه در بافتهای فرسوده داشتهایم.
سؤال: یکی از معضلات دیگری که اصفهان هم با آن دست به گریبان است، بحث ساخت و سازهای غیرمجاز و حاشیه نشینی شهرها که معضلهای خودش را دارد. چقدر به سراغ حاشیه شهر و ساخت و سازهای غیرمجاز رفتهاید؟
قاسم زاده: سعی کردهایم کنترل و مدیریت کنیم که سکونتگاههای غیر رسمی را نگذاریم شکل بگیرد. میدانید مرتب در محدوده و حریم شهر، مدیریت و نگهداری برعهده شهرداری است. پدیده جدیدی نداریم، پدیدههایی است که از قبل شکل گرفته است. از آنهایی که بخشی شان استعداد داشت را به محدوده اضافه شود، پیگیری کردیم، با رعایت تشریفات قانونی به شهر الحاق شد. الحاق آن به شهر باعث شد که ما به دنبال احیای آن برویم و هم از حیث فضای شهری و شهرسازی و هم از حیث ایمن سازی و غیره، روی آن سرمایه گذاری کنیم. یک بخشی را هم که کماکان در حریم شهر قرار دارد، فقط کنترل میکنیم که توسعه پیدا نکند.
سؤال: اصفهان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران عزیز ما است با مردمی هنرمند و شهری که جزء مقاصد اصلی گردشگری گردشگران داخلی و خارجی، درست است که اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به وظیفه خودش در این استان و در این شهر عمل میکند. اما سهمی هم برای شهرداریها مدنظر است به ویژه شهر اصفهان که میزبان گردشگران است. در این حوزه چه اقدامها و برنامهها و اهدافی در پیشرو دارید؟
قاسم زاده: سعی کردهایم که جذابیتهای لازم را برای کسانی که علاقمند هستند که به اصفهان سفر کنند را فراهم کنیم. البته شاید واژه جذابیت واژه خوبی نباشد، چون اصفهان به اندازه کافی جذاب است، به خودی خود یک شهر فرهنگی، تاریخی و هنری است. ما سعی کردهایم تسهیلاتی را فراهم کنیم برای کسانی که به عشق و دیدن این شهر به اصفهان میآیند دچار سختی و مشقت نشوند آن هم در سطوح اجتماعی، اولاً برای ساخت و ساز هتل و توسعه فضاهای اقامتی، مشوقهایی را قرار دادهایم، این را هم بگویم که ممکن است تعجب کنید، حدس بزنید ما چقدر بخشودگی برای احداث هتل کردهایم.
سؤال: هیچ حدسی ندارم، خودتان بفرمایید؟
قاسم زاده: به کسی که در اصفهان هتل احداث کند ۹۹ و نیم درصد بخشودگی میدهیم.
سؤال: یعنی الان دارید دعوت میکنید از سرمایه گذاران داخلی و خارجی که بیایند و از این بخش استفاده کنند؟
قاسم زاده: دقیقاً بله، مؤثر هم بوده است، سال گذشته ما یک هتل ۵ ستاره احداث کردهایم، پایان امسال دومین هتل ۵ ستاره افتتاح میشود، سال آینده هتلهای ۵ ستاره دیگری افتتاح میشود. سرمایه گذارهای عزیز که اغلب اصفهانی هستند ولی ما استقبال میکنیم از هر نقطه کشور و هر نقطه جهان، مخصوصاً ایرانیانی که علاقمند به سرمایه گذاری در سرزمین مادری خودشان هستند، اصفهان این شرایط را فراهم کرده است. زمین مناسب، چون کاربری گردشگری دارد، قطعاً خیلی ارزانتر از زمینهای دیگر تقدیم میشود خدمت آنها، پروانه با ۹۹ و نیم درصد تخفیف شامل آنها میشود و نه تنها شهرداری، میراث و گردشگری، استانداری، راه و شهرسازی، همه آماده هستند کمک کنند برای کسانی که علاقمند هستند در اصفهان احداث هتل داشته باشند. این برای کسانی است که علاقمند هستند به اصفهان بیایند و در هتل اقامت کنند. اما یک بخشی از مردم عزیز هستند که علاقمند هستند در اقامتگاههای ارزانتر یا طبیعیتر باشند، برای کسانی که علاقمند هستند که خانههای قدیمی را تبدیل به بوم گردی کنند هم تسهیلاتی را فراهم کردهایم.
سؤال: آن سرمایه گذاران کلان هستند، آن ۹۹ و نیم درصد خیلی مشوق خوبی است. بخشی از فعالان گردشگری در حوزههای پایینتر هستند که اینها نیاز به حمایت بیشتری دارند. برای آنها چه کار میکنید؟
قاسم زاده: برای آنها ما تسهیلاتی فراهم کردهایم. البته برای آنها گره طرح اولیه شان را باید میراث تأیید کند.
سؤال: مثلاً آن منزلی که میخواهد به بوم گردی تبدیل شود، شهرداری چه کمک و حمایتی میتواند کند؟
قاسم زاده: عدد بخشودگی آن را حضور ذهن ندارم، ولی مانند بافتهای فرسوده برای آن هم بخشودگی پیش بینی شده است. اگر اینها در بافت فرسوده باشند، آن تسهیلات بافت فرسوده را هم میتوانند استفاده کنند. غیر از هتل و بوم گردیهایی که اصفهان استعداد بالایی هم در این زمینه دارد، هزار و ۲۰۰ منزل و میراث بعنوان واجد ارزش شناسایی و شناسنامه دار کرده است که این هزار و ۲۰۰ پلاک، میتوانند هر کدام تبدیل به یک خانه بوم گردی شوند. غیر از این ما مردمی داریم که علاقمند هستند با ماشین شان بیایند، کنار ماشین شان چادر بزنند و در یک پارک طبیعی یا یک پارک شهری اقامت کنند.
اقامت در پارکهای درون شهری را ممنوع کردهایم، اما برای اینکه مسافران عزیز اذیت نشوند، باغ فدک را پیش بینی کردهایم، ۸۵ هکتار مساحت دارد، انواع تسهیلات، سکوی اقامت، تسهیلاتی مثل آب و خورد و خوراک و نظارت و امنیت را مخصوصاً در ایام خاص مثل نوروز یا تابستان، تیمهای آتش نشانی و انتظامی هم مستقر هستند و مردم در امنیت و آرامش کامل با یک هزینه فوق العاده پایین که ورودی پارکینگ است، آنجا اقامت میکنند. به علت استقبالی که در سالهای گذشته شد، و یک شبهایی ما دیگر حتی در باغ فدک امکان اقامت و پذیرش نداشتیم، برای سال جاری یک کمپ جدید را پیش بینی کردهایم، در شرق اصفهان که حدود ۷۰ هکتار مساحت دارد، الان به سرعت در حال آماده سازی هستیم.
سؤال: یکی از موضوعات دیگری که همیشه مدنظر شهرداران است، بحث ایجاد درآمدهای پایدار است. بفرمایید در شهرداری اصفهان چه اقدامهایی انجام دادهاید که به سمت داشتن یک درآمد پایدار بروید؟
قاسم زاده: عمده درآمد شهرداری مبتنی بر صدور پروانه است. بیش از سه سال و نیمی است که من شهردار شدهام، با شورا توافق کردهایم که آرام آرام از درآمد مبتنی بر صدور پروانه برویم به سمت منابع جدید درآمد. با ۳۳ درصد درآمد متکی بر تراکم شروع کردیم، الان خدا را شکر در سال ۱۴۰۳ هستیم به ۲۷ درصد کاهش پیدا کرده است. چه چیزی را جایگزین کردهایم، رفتیم به سمت یک مشارکت، استفاده از ظرفیتهای مشارکت، مشارکت با سرمایه گذاران، مشارکت با مردم عزیز و از مسیر این مشارکت هم درآمد نصیب سرمایه گذار عزیز میشود، هم درآمد نصیب شهرداری میشود.
سؤال: در چه حوزههایی مشارکت انجام شده است؟
قاسم زاده: یکی از هتلهای ۵ ستارهای که دارد احداث میشود و امسال عید جذب مسافر خواهد داشت، مشارکت شهرداری است با یک سرمایه گذار. بیش از ۴ هزار میلیارد هزینه احداث و بهره برداری این هتل شده است.
سؤال: پس آن زمانی که مشوق به هتل دادهاید، به خودتان هم مشوق دادهاید و خودتان را هم تشویق کردهاید؟
قاسم زاده: به هرحال با سرمایه گذار کنار آمدهایم و این کار را فعال کردهایم. مولدسازی که دولت هم از دوره شهید رئیسی کار را شروع کردند، ما هم در شهرداری این را جزء منابع درآمدی دیدهایم.
سؤال: این مولدسازی وقتی که شما آن ساختمان یا ماشین آلات و آن چیزی که اضافه است و به قانون مولدسازی بفروشیم، پول اش میآید و آن دیگر پایدار نیست؟
قاسم زاده: پایدار به مفهوم استمرار در طول زمان نیست.
سؤال: پیش بینی کردهاید، یعنی خرج حقوق و مزایا نشود و از بین برود؟
قاسم زاده: نه، وارد سرمایه گذاری در همان پروژههای مشارکتی میشود. غیر از آن ما از مسیر حل مشکلات شهری هم پیش بینی درآمدهای پایدار را کردهایم. پسماند را که اشاره کردیم، الان هر زبالهای که وارد کارخانه پسماند ما میشود، بخش عمدهای از آن یا تبدیل به مواد میشود، یا تبدیل به انرژی میشود و در نهایت این مواد و انرژی تبدیل به سرمایه میشوند. در روز ۲هزار تن ما نخاله ساختمانی داریم، اینها جمع آوری میشدند و قبلاً در کنار جادههای ورودی شهر تخلیه میشدند و تصویر زشتی ایجاد میکردند. درحال احداث کارخانه بازیافت نخاله ساختمانی هستیم، اینها به مصالح تبدیل میشوند و قابل فروش میشوند. از فناوری پیرولیز استفاده کردیم، یک بخشی از ضایعات مثل پلاستیک و ... که اشاره کردید، تبدیل میشود به یک مادهای شبیه گازوئیل که قدرت احتراق و سوخت را دارد. کربن خالصی از آن میگیریم که در لوازم آرایشی مورد مصرف دارد و جزء موارد صادراتی محسوب میشوند. به انحای مختلف سعی کردهایم، چیزی که یک روز مشکل کلان شهر ما بوده است، الان به منابع درآمد پایدار ما تبدیل شود.
سؤال: اگر نکتهای حضرتعالی صلاح میدانید که هم خطاب مردم اصفهان و هم بینندههای عزیز دارید را بفرمایید؟
قاسم زاده: شاید بینندگان عزیز انتظارشان این بود که امشب اصفهان مهمان برنامه است، بیشتر راجع به تاریخ و فرهنگ و تمدن اصفهان گفتوگو کنیم، به اقتضای هویت غالب این شهر. اما به علت شرایط خاصی که همه ما درگیر آن هستیم بیشتر بحث معطوف به مسائل زیست محیطی شد. بگذاریم ختم کلام را یک هدیه به مردم عزیز اصفهان داشته باشم، یک مصوبه فوق العادهای از جنس زیست محیطی داشتهایم، کسی که خانه سازگار با محیط زیست احداث کند یا کلاً ابنیه سازگار با محیط زیست، چه مسکونی، چه تجاری و غیره، تا ۵۰ درصد بخشودگی پروانه خواهد داشت.
سؤال: اینها چه فاکتورهایی دارند؟
قاسم زاده: سه فاکتور را ما چک میکنیم، اینها چک لیست دارند، یک توسعه فضای سبز، بام سبز، محوطه سبز.
سؤال: متناسب با بافت و بوم اصفهان؟
قاسم زاده: بله، پس یک توسعه فضای سبز، دوم مدیریت انرژی، انرژی آب و برق. ما الان در اصفهان انرژی صفر داریم، یکی از ساختمانهای شهرداری الان انرژی اش صفر است. یعنی تولید انرژی آن با مصرف انرژی آن برابری میکند. در منازل مسکونی الان منزلی داریم در اصفهان که از انرژی صفر که ایده آل تراز انرژی است، عبور کرده است و به انرژی مثبت رسیده است. یعنی مازاد مصرف خودش دارد تولید انرژی میکند. پس توسعه فضای سبز، دوم در مدیریت انرژی آب و برق و سوم در مدیریت پسماند که مفصل صحبت کردیم. کسی که این سه استاندارد را رعایت کند در منزل مسکونی خودش یا در محیط اداری خودش، تا ۵۰ درصد میتواند از بخشودگی دریافت پروانه استفاده کند.
سؤال: مخصوصاً شهر اصفهان که بافت تاریخی خودش را باید حفظ کند، این شکل نماها و اینها هم باید جزء اولویتها و فاکتورهای شما برای مشوقهای شما باشد. یعنی هر کسی نیاید با هر سازه یا مصالحی بخواهد یک ساختمان نامتناسب با هویت شهری را بالا بیاورد. برای این چه کار کردهاید؟
قاسم زاده: سعی کردهایم وفادار به شخصیت شهر باشیم. در دورههای مختلف هم این تعهد بوده است و فکر میکنم شما گفتید اصفهان آمدهاید، چون اهل کاشان هستید، زیاد رفت و آمد به اصفهان داشتهاید، اصفهان جزء شهرهایی است که هویت خودش را حفظ کرده است. در یک زمانی در جریان مدیریت شهری از دست ما رفت، نماهای رومی و نماهای غیر روسی و اینها در شهر احداث میشد، اما سالها است که کارگروه سیما و منظر شهری کاملاً اینها را کنترل و مدیریت میکند و کنار نقشه سازه و عمرانی که بررسی و تصویب میشود، سیما و منظره باید نقشه اش بیاید و در شهرداری به تأیید و تصویب برسد؛ لذا شما اصفهان را بعنوان یک شهر افسارگسیخته از حیث هویت بصری نمیبینید، نسبتاً توانسته است آن هارمونی خودش را حفظ کند.