به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، رزمایش اقتدار امنیتی پیامبر اعظم ۱۹ نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از صبح شنبه ۱۵ دی ماه با انتقال تیپ نیرو مخصوص میرزا کوچک خان از فرودگاه رشت به فرودگاه کرمانشاه آغاز و عصر پنجشنبه 20 دی ماه با دستیابی به اهداف مدنظر در منطقه عمومی ازگله در غرب کشور به پایان رسید.در این رزمایش، تمریناتی از قبیل انهدام اهداف با پهپادهای رزمی، عملیات شناسایی و جنگ الکترونیک، عملیات گردان ویژه تکتیرانداز، تمرین قطع ارتباط مخابراتی تیمهای تروریستی، شلیک موفق موشکهای ضدزره دهلاویه و الماس، اجرای آتش سنگین یگان های توپخانه و نفوذ به تجمع تروریستها انجام گرفت.خبرنگار دفاعی خبرگزاری فارس برای کسب اطلاعات بیشتر با سردار محمدهادی سفیدچیان سخنگوی رزمایش اقتدار امنیتی پیامبر اعظم ۱۹ نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به گفتوگو پرداخته است.
متن این گفتوگو در ادامه آمده است.
سردار سفیدچیان: برگزاری رزمایشها جزو برنامههای عادی سالانه ما است و طبق سنوات پس از جنگ این رزمایشها با اسامی و در جغرافیای مختلف برگزار شده و میشوند. رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ نیروی زمینی سپاه پاسداران در منطقه غرب کشور در جدار مرز برگزار شد. تمایز این رزمایش با دیگر رزمایشها این است که اقداماتی توسط گروهکهای تروریستی در غرب کشور و همچنین در عراق و سوریه داشتیم و داریم که هم اکنون نیز در حال ظهور و بروز است. اعتقاد داریم این گروهها پیاده نظام شیطان بزرگ آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند و بدون پشتیبانی آنها به هیچ وجه قادر به انجام هیچ اقدامی در منطقه نیستند.از آن جایی که این تهدیدات جدی بود و مطابق دستور ستاد کل نیروهای مسلح یکی از ماموریتهای نیروی زمینی سپاه مقابله با گروهکهای تروریستی است، لذا رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ را با نگاه امنیتی در این منطقه برگزار کردیم.
باید عنوان کنم که چندین اقدام مختلف طی سالهای اخیر توسط گروهکهای تروریستی در این منطقه رخ داد که همه آنها با شکست مواجه شده بودند. بزرگترین اقدامی که توسط تروریستها انجام شد، در سال 96 با نفوذ یک تیم ۲۱ نفر از داعش از سمت منطقه عمومی ازگله بود که ۵ نفر از آنها وقتی قافیه را تنگ دیدند با جلیقههای انتحاری به هلاکت رسیدند و ۱۶ نفر نیز، دستگیر میشوند. افرادی که در سوریه در حال جنگیدن با محور مقاومت بودند با همان شمایل با هدف ایجاد ناامنی وارد ایران شده بودند که در ۲ یا ۳ کیلومتری جدار مرزی توسط مدافعان وطن کشته و زمینگیر شدند یا در اقدامی دیگر گروهی از کردهای ترکیه و کردستان به نام پاک که در حال ستیز به جمهوری اسلامی ایران هستند یک گروهک ۱۲ نفره از آنها به هلاکت میرسند.موقعیت جغرافیایی اجرای رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ طی سالهای اخیر یک منطقه بسیار ناامن و دارای لکههای حضور گروهکهای تروریستی دشمن بوده است. بر اساس تهدیدات و حساسیت جغرافیایی این منطقه، رزمایش ما به صورت امنیتی در این منطقه شکل گرفت.
سردار سفیدچیان: ما در سناریوهای رزمایشها معمولاً برخی موضوعات که احتمال آن را میدهیم، به طور مثال دشمن تروریستی اقدامی انجام دهد و یک ارتشی از نیروهای فرامنطقهای به او کمک کند و به عنوان پشتیبان اصلی او حاضر شود. اینجاست که یک حالت امنیتی دفاعی ایجاد میشود ما برای این نوع عملیات ترکیبی که با چند دشمن متفاوت از لحاظ اجرا روبرو شویم خود را آماده و برای آن تمرین میکنیم. بسیاری از رزمایشهای ما در جنوب کشور که در مناطقی مانند خوزستان و خلیج فارس برگزار میشود، حالت دفاعی دارد نه حالت امنیتی اما رزمایش پیامبر عظیم ۱۹ نیروی زمینی سپاه بعد امنیتی نیز داشت.
ما میتوانیم در برههای از زمان اگر دشمن با ایادی، پیاده نظام و نوکران خود اقدامی در داخل، لبه مرز و خود اقدام کند سناریوی رزمایش را به گونهای طراحی کنیم که هم جنبه دفاعی و هم جنبه امنیتی را دارا باشد. این قابلیت در یگانهای رزم ما وجود دارد که با کمک بسیج مردمی، یگانهای مردم پایه، نیروی مخصوص، هوابرد و زرهی مکانیزه عملیات مشترک دفاعی و امنیتی را به صورت ترکیبی انجام دهند.
سردار سفیدچیان: یکی از ابعاد پنهان رزمایشهای ما که چندان به آن پرداخته نشد، همکاری نیروهای مختلف سپاه با یکدیگر است. نمونه آن در انتقال نیروهای تیپ میرزا کوچک خان بود که با همکاری نیروی هوافضای سپاه پاسداران و انجام یک پرواز ترابری نظامی در حجم گسترده نیازمند هماهنگیهای خاص و تکنیک و تاکتیک است که نیروها از چه نقطهای وارد هواپیما و در کجا پیاده شوند.همه این اقدامات نیازمند هماهنگیها و همکاریهای دو نیرو است که به خوبی طی سالهای گذشته انجام شده و برای اولین بار نیست که رخ میدهد. برخی اوقات بسیج و سپاههای استانی نیز در کنار ما قرار میگیرد. یعنی نیروهای بسیاری هستند که میتوانند در کنار یکدیگر همکاری داشته باشند تا یک رزمایش در یک نقطه مرزی در کشور ما شکل بگیرد. تیپ میرزا کوچک خان که در لنگرود در استان گیلان مستقر است از رشت به کرمانشاه منتقل میشوند و برای استقرار به منطقه رزمایش انتقال داده میشوند. البته قبل از این استقرار گروههای پیشرو با حضور در منطقه رزمایش و بررسی منطقه نقاط استقرار را مشخص کرده و سپس این یگان و سایر ردههای نیروی زمینی سپاه در منطقه استقرار یافتهاند. اینگونه نبوده است که تعدادی نیرو بدون برنامه از رشت به کرمانشاه منتقل شود و سریعا به منطقه رزمایش برود. در حالی که همه این موارد از قبل شناسایی و برنامهریزی شده است که نیروها با چه استعداد و چه ترکیبی در منطقه مستقر شوند.
سردار سفیدچیان: نیروی زمینی سپاه پاسداران دارای انواع ترکیبهای رستهای در ساختار و سازمان خود است. ما در نیروی زمینی سپاه دارای یگان ویژه مانند صابرین، چند یگان نیروی مخصوص، نیروهای هوابرد، مکانیزه، زرهی، توپخانه، موشکی و پدافند هوایی هستیم.ترکیب این نیروها و رستهها برای یک رزمایش نیاز به یک طرحریزی دارد. به گونهای که بتواند در مرحله اجرا، با کمترین و شاید بتوان گفت بدون هیچ اشکال و ایراد انجام گیرد. یقیناً انجام این هماهنگی نیازمند یک مسئول است که این کار در نیروی زمینی سپاه بر عهده معاونت عملیات قرار دارد. با نگاه برای اجرا و نوع سناریو یک رزمایش که میخواهیم آن را طراحی کنیم، محل انجام هر کدام از عملیاتها به صورت انفرادی یا ترکیبی را طراحی خواهیم کرد.
به طور مثال، در عملیات تاخت و تازش در رزمایش نیاز به هلیبرن نیروها وجود دارد، نیروی مخصوص در منطقه هلیبرن انجام میدهد اما یگان ویژه یک سطح بالاتر قرار دارد. لذا نیروهایی از یگان ویژه صابرین مامور میشوند و بخشی از هلیبرن یا راپل از بالگرد را نیروهای یگان ویژه انجام میدهند اما کار و عمل اصلی در رزمایش با تیپ میرزا کوچک خان بود. کار اینگونه است که یگان ویژه صابرین ما به تیپ نیرو مخصوص میز کوچک خان مامور میشود و فرمانده نیروهای مامور شده تحت امر فرمانده تیپ میرزا کوچک خان قرار میگیرد. یعنی فرمانده یگان صابرین در این عملیات نقشی ندارد. البته این اولین بار نیست که چنین اتفاقی رخ میدهد، در دوران دفاع مقدس نیز شاهد چنین مواردی بودیم به نحوی که حتی از ارتش به ما مامور میشدند و در عملیات والفجر ۸ توپخانه ارتش به ما مامور و در اختیار سپاه قرار گرفته بود. ما در رزمایشها این تمرینات را انجام میدهیم که اگر نیاز باشد در روز مبادا یگانهایی که مامور میشوند این نوع هماهنگی را تمرین کرده باشند و اگر هماهنگی وجود نداشته باشد در روز مبادا انجام این نوع هماهنگی سخت خواهد بود.
سردار سفیدچیان: ما در رزمایشها آنچه در اختیار داریم و میخواهیم در روز اصلی در جنگ از آن استفاده کنیم را رونمایی نمیکنیم که تاکتیکها، تکنیکهای تجهیزاتی و سرجنگی از این جمله هستند. ما در رزمایشهای خود سعی میکنیم آن دسته از اقلام و تجهیزاتی که قبلاً رونمایی شده را دخیل کنیم و تمام توان نیروی زمینی سپاه این است که با توجه به نوع تهدیدات و تغییراتی که در تکنیکها در صحنههای جنگ رخ داده، فعالیت کند.ریز پرندهها در جنگ اوکراین که اعتقاد داریم جنگ روسیه و ناتو در زمین اوکراین است. آنچه در این جنگ، خودنمایی میکند نقشآفرینی ریز پرندهها است. در جنگ قره باغ نیز با تعداد کمتر و بیشتر پهپادهای تاکتیکی این اتفاقات افتاد.ما با توجه به این رویکرد و تغییراتی که در عرصه جنگها طی سالهای اخیر در حال وقوع است باید به روز شویم و یقیناً این اقدام در حال انجام است.
پیش از این، توپخانه با چشم و دیدهبان، اهداف را شناسایی و با نقطهیابی و دادن اطلاعات آن به مرکز هماهنگی پشتیبانی آتش (مهپا) شلیک را انجام میداد. در حالی که امروز ما در حال شناسایی مواضع مورد نظر با پهپاد هستیم. میزان مدت لازم برای چرخه درخواست و آتش بسیار کاهش یافته است. همچنین؛ دقت اصابت گلولهها بهبود پیدا کرده است.نحوه عملکرد نقطهیابی برای توپخانه توسط پهپادها اینگونه است که دیدهبان در آسمان حضور دارد و در حال نقطهیابی است و اصلاح تیر نیز از همان تصویری که در مانیتور مرکز (مهپا) قرار دارد، انجام میشود.امروز توپخانه ما علاوه بر داراییهای گذشته خود در حال تقویت موشکها با بردهای بسیار بالا هستیم. این موشکها در ساختار نیروی زمینی سپاه ورود کرده و بسیاری از عملیاتهای اخیر خود با نام ربیع را با موشکهای موجود در سازمان رزم خود انجام دادهایم در حالی که پیشتر هوافضای سپاه به ما کمک میکرد اما ماموریت متعلق به نیروی زمینی بود. اکنون خود کافی شدهایم و روز به روز در حال ارتقای وضعیت پرتابگر و پرتابه و گلولههای توپخانه هستیم که در این راستا هم سازمان صنایع دفاع و هم جهاد خودکفایی نیروی زمینی سپاه در حال فعالیت هستند تا این موضوع ارتقا پیدا کند.
سردار سفیدچیان: یکی از راههای کشف، پایش، رصد و تغییر هدف امروز در جنگها توسط پهپادها است. اما حوزه عمل پهپادها در توپخانه متفاوت است.ما یک رزم نزدیک داریم که با کوادکوپترها و ریز پرندهها انجام میگیرد اگر چه باید از لحاظ صیانت جنگالی به گونهای عمل شود که با آن مقابله صورت نگیرد. یک حوزه رزم دور نیز داریم که در فواصل بالای ۳۰، ۷۰ یا ۱۰۰ کیلومتر انجام میگیرد، یعنی محلی که دشمن خود را برای تقویت نیروی در خط و درگیر خود منسجم میکند. همچنین؛ نقطهای نیز وجود دارد که محل پشتیبانیهای مختلف از دشمن است. این نقاط نیازمند اصابت گلولههای راکتی سنگین و توپخانه دارد که اینجا پهپادهایی با برد، مداومت و شعاع عملیاتی بیشتر نیاز داریم که عملیات شناسایی را انجام دهد. در کنار این پهپادها که میتوانند به توپخانه کمک کنند، پهپادهای رزمی نیز در اختیار داریم که برای اهدافی کاربرد دارند که در مدت زمان کمی ظاهر و مخفی میشوند، اینجا چون زمان عملکرد توپخانه کمتر است خود پهپادهای رزمی ضمن شناسایی موضع دشمن اقدام به بمباران و موشک باران این موضع میکند.
سردار سفیدچیان: چندین سال است که هوانیروز ما به راکتهای سبک S8 و S24 و از قبل نیز کالیبر ۲۰ و راکت ۷۰ میلیمتری را در اختیار داشت. این مهمات برای تسلیح بالگردهای تک یا هجومی ما کاربرد دارند. ما در بسیاری از عملیاتها نیاز به آتش پشتیبانی هوایی نزدیک داریم. پشتیبانی هوای نزدیک از یگانهای مانوری در زمین با بالگرد صورت میگیرد گرچه قسمتی از این مسئولیت امروزه در جنگهای اخیر به پهپادها واگذار شده است. البته میتوان در مقاطع و نقاطی از هوانیروز به خوبی بهره برد.ما در رزمایش قبلی خود که امنیتی بود، توان رزم دشمن تروریستی را شناسایی میکنیم که برای مقابله با بالگرد چه قابلیتی دارد. اگر دشمن توانایی بالا برای مقابله با بالگرد داشته باشد یقیناً کمتر از بالگرد استفاده خواهیم کرد. براساس توانمندی و میزان مقدورات دشمن بررسی میشود که بالگرد در یک صحنه عملیاتی ورود کند یا خیر.
سردار سفیدچیان: رهبر انقلاب جمله درباره نیروی زمینی سپاه دارند که میفرمایند؛«آنچه همیشه اعتقاد داشتم این است که سرنوشت درگیریهای اساسی با نیروی زمینی سپاه تعیین میشود.» یقیناً منظور رهبر انقلاب در رزم نزدیک و تصرف، پاکسازی و تسلط بر یک منطقه است. یکی از افرادی که میتواند در این حوزه نقش آفرینی کند تکتیرانداز است. اهمیت دارد که تکتیراندازهای حرفهای چگونه آموزش داده شوند و مهارتهای لازم را کسب کنند. تک تیرانداز غیرحرفهای یک هدف برای دشمن است. در مقابل، تک تیرانداز فوق حرفهای میتواند چه کارهای متعدد انجام دهد و در صحنه عملیات بقا داشته باشد و به راحتی توسط دشمن کشف نشود.نیروی زمینی سپاه به دنبال کیفیسازی این بخش از توان رزم خود است. به نحوی که در حال تربیت تکتیراندازانی هستیم که میزان ماندگاری آنها در صحنههای رزم نزدیک بالا باشد. در این رزمایش، تعدادی از نیروهای بسیار جوان با سن زیر ۲۲ سال تمرینات بسیاری انجام دادند که تمرینات بسیار سخت غیر تخصصی را علاوه بر تمرینات تخصصی در حوزه سلاح و تیراندازی انجام دادند.
آمادگی جسمانی، تمرینات عمومی و تابآوری در صحنه میدان به طور مثال به مدت دو روز در یک سنگر یا کمین بدون هیچ فعالیتی حضور داشته باشند تا یک هدف را شکار کنند. لذا نقش تیرانداز فقط در مقوله شلیک به اهداف نیست بلکه آمادگی جسمانی و تابآوری بسیار بالا درباره تک تیراندازها حائز اهمیت است.نیروی زمینی سپاه پاسداران به دنبال پرورش چنین تکتیراندازانی است که در رزم نزدیک بتوانیم در روز مبادا دشمنان خود را از پای دربیاوریم. معمولاً هر یگان ما در ساختار و سازمان خود تعداد بسیاری تک تیرانداز دارد. اما افراد خاصی وجود دارند که عملکلی هستند و میزان مهارت آنها در به کارگیری انواع سلاحهای سبک، نیمه سنگین و سنگین تک تیرانداز مانند اشتایر و آرش بسیار بالاست. مجموعه این سلاحها سبدی است برای استفاده تک تیراندازهای حرفهای و این توانمندی امروز در نیروی زمینی سپاه به قوت بسیار بالا و با الطاف خداوند در حال شکلگیری است.
سردار سفیدچیان: حضور تک تیراندازهای عملکلی و ویژه ما بود که به تک تیراندازهای تیپ نیروی مخصوص میرزا کوچک خان که در منطقه اصلی رزمایش کمک کردند. به نحوی که در بردهای بالای ۸۰۰ متر با سلاحهای سازمانی خود اهداف خود که تعدادی صفحه (سیبل) آهنی ۴۰ در ۴۰ که به دنگی معروف است را مورد اصابت قرار دادند.ما در این رزمایش از سلاحهای تک تیرانداز جدید نیز استفاده کردیم اما تعدادی از سلاحها و تجهیزات است که در مراحل بعدی رزمایش پیامبر اعظم تا آخر سال رونمایی خواهد شد.
سردار سفیدچیان: در خصوص جنگال و سایبر الکترونیک، چند ماموریت در رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ اجرا شد. یکی از این ماموریتها رهگیری سیگنالی دشمن بود که در تعداد بالا انجام گرفت. شنود فرکانسهای مختلف دشمن در منطقه پیرامون بود که همه نیروها آن را ضبط کردند. همچنین؛ رصد ریز پرندههای خودی نیز انجام گرفت و توسط دشمن فرضی سقوط کردند.انواع تمرینات تکنیکی و تخصصی سایبر الکترونیک را در این رزمایش انجام دادیم. ما باید در حوزه سایبر الکترونیک مطابق با جریانی که به صورت ارتقای تکنیکی در جهان در حال رخ دادن است، هماهنگ و به روز باشیم.
در این راستا، نیروهای سایبر الکترونیک در سپاه پاسداران اقدامات خوبی در این راستا انجام دادند و توانمندیهایی دارند که از آنها رونمایی نکرده و نخواهند کرد چرا که برای استفاده در روز مبادا آن را حفظ خواهیم کرد. در این رزمایش مباحثهای الکترونیک را هم به صورت آفندی برای دشمن و هم پدافندی برای دفاع از خود تمرین کردیم. در یک لحظه همه بیسیمهای ما قطع شده بود و باید با علائم قراردادی عمل میکردیم. این اقدام برای برخی از نیروها سخت بود و میگفتند که نیازمند ارتباط هستیم، در پاسخ به آنها میگفتیم که فکر کنید اکنون در جنگ حضور داریم و دشمن این اقدام را انجام داده است. ساعاتی از رزمایش اختصاص به این عملیات داشت که نتیجه خوبی را از آن دریافت کردیم.
سردار سفیدچیان: این نوع پهپادها از انواع پهپادهای تاکتیکی و رزم نزدیک هستند که در فواصل زیر ۷۰ الی ۱۰۰ کیلومتر عملیات میکنند. یکی از موارد مهم که درباره پهپادها توسط فرمانده نیروی زمینی سپاه پیگیری میشود موضوع دقت است و یک موضع باید با یک پرواز هدف قرار بگیرد. موضوع دوم، میزان قدرت انفجار یا سرجنگی است، موضوع سوم، مداومت پروازی است.صنایع داخل نیروی زمینی سپاه پاسداران شامل موسسات دانشبنیان و سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی زمینی سپاه دست به دست یکدیگر داده و پرندههایی طراحی کرده و به تولید انبوه رساندهاند. در مرحله اول رزمایش پیامبر اعظم ۱۹، دو فروند از این پهپاد با اسم جهادی رضوان و اسم ایرانی رعد از آن شلیک و دقیق به نقطه اصابت کرد.میتوان گفت پهپاد رعد یکی از پرندههای تاکتیکی نیروی زمینی سپاه پاسداران در انهدام اهداف مد نظر در حوزه رزم نزدیک است.
سردار سفیدچیان: یکی از تهدیداتی که قطعاً در آینده در رزم نزدیک خواهیم داشت وجود ریز پرندهها است. یکی از اقداماتی که میتوانیم علیه ریز پرندهها انجام دهیم اقدام فیزیکی و انفجاری است در حالی که اقدام اصلی ما در حوزه سایبر الکترونیک با امواج الکترومغناطیسی و امواج مختل کننده رادیویی است. اما آنچه میتواند فیزیکی و انفجاری صورت بگیرد مینهای جت پلاسما در این رزمایش بود که ۳۰۰ متر برد دارد. اگر وجود ریز پرنده در یک محیط را احصا کنیم، باید زمین را به مینهای جت پلاسما مسلح کنیم و در صورت نیاز اگر پرنده تاکتیکی پهپادی یا ریز پرندهای را شاهد بودیم با این نوع مینها منهدم کنیم.یکی از بخشهای رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ نیروی زمینی سپاه عملکرد مینهای پرنده جت پلاسما بود که در هماهنگی با یکدیگر عمل میکردند. البته عملکرد این مینها با مینهای ضد بالگرد متفاوت است.
سردار سفیدچیان: ویژگی رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ نیروی زمینی سپاه پاسداران این بود که ما در کمترین زمان ممکن در یک منطقه آلوده به دشمن بوده، استقرار یافتیم ولی امکان این وجود دارد که مجدداً آلوده شود. این منطقه در نوار مرزی قرار دارد و زمان برگزاری رزمایش نیز دمای منطقه نیز بسیار پایین بود. همچنین؛ جغرافیای بسیار خشن دارد.نیروهای حاضر در رزمایش تمام سختیها را به بهترین نحو و بدون هیچ حادثه به انجام رساندند که از ویژگیهای رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ نیروی زمینی سپاه بود که با لطف و عنایت خداوند متعال حاصل شده است.تامین بسیاری از عقبههای ما در آزمایش توسط بسیجیان کرد غیور بومی در منطقه صورت گرفت. البته برخی از رزمایشهای ما نیز در سیستان و بلوچستان با تامین بسیجیان بلوچ منطقه انجام شد حتی طی ماههای اخیر که رزمایش نیروی زمینی سپاه در منطقه راسک، چند نفر از بسیجیان بلوچ به شهادت رسیدند.یکی دیگر از ویژگیهای رزمایش پیامبر اعظم ۱۹ نیروی زمینی سپاه با وجود نگهبان و تامین در منطقه حضور بسیجیان کرد غیور بومی از مناطق جوانرود، ثلاث باباجانی، ازگله، سرپل ذهاب و کرند بود.
سردار سفیدچیان: این رزمایش به بیش از ۹۰ درصد اهداف خود دست پیدا کرد. البته فاصله ۱۰ درصدی با ۱۰۰ احتمالأ ناشی از موضوعاتی است که شاید به خوبی تحقق پیدا نکند. اما تلاش میکنیم نقاط ضعف در این رزمایش را مرتفع کنیم.