در شرایط عادی و طبق قوانین فعلی، حقوق بازنشستگی در ایران از پرداخت مالیات معاف است و هیچ نوع مالیاتی مستقیم از آن کسر نمیشود. مستمری بازنشستگان کشوری، تأمین اجتماعی و سایر صندوقهای بازنشستگی را میتوان ازموارد مشمول مالیات بازنشستگان دانست.
بااینکه چیزی تحت عنوان مالیات حقوق بازنشستگان از مستمری آنها کسر نمیشود، استثنائاتی وجود دارد که امکان کسر مالیات از این مبلغ را قانونی میکند. یکی از این موارد اشتغال مجدد بازنشستگان است؛ برای مثال، اگر این عزیزان در شرکت خصوصی استخدام شوند یا کسبوکار شخصی خود را راه بیندازند، درآمد حاصل طبق قانون مشمول مالیات خواهد بود.
همچنین گاهی تغییر قوانین مالیاتی باعث میشود به سؤال «ایا مالیات شامل بازنشستگان میشود» پاسخ مثبت دهیم. برای مثال یک سال دولت شاید میزان مالیات بر ارزشافزوده را افزایش میدهد. این موضوع مستقیم تأثیری بر مستمری بازنشستگان ندارد اما غیرمستقیم روی اقتصاد و قدرت خرید آنها تأثیر میگذارد. در واقع، افزایش مالیات بر ارزشافزوده میتواند قیمت کالاها و سرویسهای خدماتی را بالا ببرد که در نتیجه قدرت خرید بازنشستگان کاهش مییابد.
به طور کلی درصورتیکه بازنشستهای پس از بازنشستگی مشغول به کار شود، نحوه محاسبه مالیات بر درآمد او مشابه مردم شاغل خواهد بود؛ پس از محاسبه معافیتهای لازم، نرخ مالیات براساس میزان درآمد مشخص میشود. افزایش مالیات بر ارزشافزوده هم ممکن است قدرت خرید این قشر جامعه را تحتتأثیر قرار دهد.