رشد ۵۰درصدی در نماگر اصلی بازار سهام در یک بازه ۸۰ روزه در حالی بهوقوع پیوست که بخشی از این رشد صرف جبران زیانهای تحمیلشده به سهامداران در ۷ماهه نخست سالجاری شد و گروهی از سرمایهگذاران بازار سهام که عمدتا مالک سهام کوچک و متوسط بازار بودند؛ اعتقاد دارند؛ بازار هنوز رشد خاصی را تجربه نکرده و ارزش سبد سهام آنها در قیاس با ابتدای سالرشد خاصی را تجربه نکرده و این در حالی است که دلار در بازار آزاد از ابتدای سال رشد بیش از ۳۰درصدی را بهثبت رسانده و در بازار طلا و سکه نیز بازدهیهای قابلتوجهی بهثبت رسیدهاست؛ بهگونهای قیمت هرگرم طلای ۱۸عیار در ۱۰ماهه نخست سالجاری رشد بیش از ۶۰درصدی داشته و قیمت سکه امامی نیز افزایش ۴۵درصدی را تجربه کردهاست.
در چنین شرایطی نماگرهای سهامی از قله ثبتشده در نوزدهم دی ماه فاصله گرفتهاند و شاخصکل در معاملات دیروز کانال ۲میلیون و ۸۰۰هزارواحدی را نیز از دست داد. حال در این اثنا دیدگاه این گروه از فعالان بازار سهام این است که بازار سهام نسبت به دیگر بازارها دچار جاماندگی شده و با توجه به اخبار مثبت بنیادی مخابرهشده و چشمانداز مثبتی که درخصوص آینده بورس وجود دارد، بازار سهام در ماههای آتی از بیشترین پتانسیل برای رشد درمیان بازارهای دارایی برخوردار خواهد بود.
در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخصکل بورس با افت ۱.۵درصدی همراه شد تا در هر سه روز معاملاتی هفتهجاری در محدوده سرخ قرار بگیرد. نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است با افت ۰.۹۷درصدی همراه شد و به سطح ۸۷۸هزارواحدی بازگشت. در فرابورس نیز شاخصکل این بازار با افت ۰.۴درصدی همراه شد و به میانههای کانال ۲۶هزارواحدی رسید. در معاملات روز دوشنبه، ۹هزار و ۵۳۱میلیاردتومان سهام، حقتقدم و صندوق سهامی میان خریداران و فروشندگان دست بهدست شد و هزار و ۸۶میلیاردتومان پول حقیقی نیز از بازار خارج شد. در پایان معاملات روز گذشته، ۸۲درصد از نمادها در بخش سرخ و ۱۸درصد از نمادها نیز در محدوده سبز تابلوی معاملاتی جایگرفتند.
نکته قابلتوجهی که از رصد روند ارزش معاملات و تغییر مالکیت در بازار سهام استنباط میشود این است که فعلا خریدار قدرتمندی در بازار وجود ندارد و کاهش میل به خرید سهام، سمت تقاضا را ضعیفکرده و این موضوع منجر بهثبت ارزش معاملات پایین و سرخپوشی بازار شدهاست. تفاوت بازار سهام و بازارهایی مثل مسکن یا خودرو در این است که اگر در بازارهای مذکور خریداری برای دارایی وجود نداشتهباشد؛ به دلیل چسبندگی قیمتها با افت قابلتوجهی همراه نمیشوند و این بازارها گرفتار رکود معاملاتی میشوند. اتفاقی که در سالجاری در بازار مسکن بهوقوع پیوسته و نبود قدرت خرید در خانوارها، تقاضای مصرفی را از این بازار دورکرده و تقاضای سفتهبازانه نیز فعلا محرک خاصی را برای جهش قیمت مسکن احساس نمیکند و تقاضای فعالی در این بازار ندارد، بههمیندلیل فقدان تقاضا موجبات رکود عمیق معاملاتی را در این بازار فراهم کردهاست، اما در بازاری مثل بازار سهام که بهصورت لحظهای قیمت سهام مشخص است و خرید و فروش در بازار نیز به سهلترین حالت ممکن است؛ بازار در صورت عدمتقاضا گرفتار راکدبودن نمیشود و سهام با افت قیمتی قابلتوجهی همراه میشود.
در معاملات روز گذشته، سکه امامی در قیمت ۵۶میلیون و ۷۰۰هزارتومان میان خریداران و فروشندگان دست بهدست شد. نیمسکه به ۳۱میلیون و ۳۰۰هزارتومان رسیدو ربع سکه نیز در قیمت ۱۷میلیون و ۳۰۰هزارتومان معامله شد. هرگرم طلای ۱۸ عیار نیز در قیمت ۵میلیون و ۲۸۳هزارتومان خرید و فروش شد. دلار نیز همچنان در کانال ۸۱هزارتومان قرار دارد. بررسی بازدهی بازارهای دارایی از ابتدای سالنشان میدهد که طلای ۱۸ عیار در صدرجدول کسب بازدهی قرار دارد و با رشد ۶۲درصدی همراه شدهاست. شاخصکل بورس رشد ۲۶درصدی و شاخص هموزن نیز رشد ۱۸درصدی را تجربه کردهاست.