میزان بارش در ایران ۴۴ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بوده است

الف سه شنبه 02 بهمن 1403 - 22:11
رئیس مؤسسه تحقیقات آب ایران گفت: میزان بارش در ایران ۴۴ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بوده است.

به گزارش مهر، محمدرضا کاویان‌پور رئیس مؤسسه تحقیقات آب ایران در اختتامیه مدرسه زمستانه آب و محیط‌زیست در بندرعباس اظهار کرد: در سال‌های اخیر، ایران با افزایش قابل‌توجه دما و کاهش بارندگی روبرو بوده که این مسئله باعث شده کشور با کمبود آب‌دست و پنجه بزند و به گفته کارشناسان، میانگین دمای کشور در پنجاه سال اخیر دو درجه افزایش و توزیع جغرافیایی این افزایش دما نیز نامتوازن است. به‌طوری‌که استان یزد پارسال هشت درجه افزایش دما را تجربه کرده است.

وی با بیان اینکه کاهش بارندگی طی ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر به‌شدت محسوس بوده است، افزود: میانگین بارش در پنجاه سال اخیر از حدود ۲۵۰ میلی‌متر به ۲۰۰ میلی‌متر کاهش‌یافته و این کاهش بارندگی در کنار افزایش تبخیر و تعرق باعث تشدید خشکسالی در کشور شده که میزان بارش در ایران ۴۴ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بوده است.

رئیس مؤسسه تحقیقات آب بیان کرد: به‌منظور افزایش آگاهی و توانمندی در زمینه مدیریت منابع آب، مدارس فصلی در حوزه آب و بحران‌های آبی برگزار می‌شود که این مدارس با همکاری دانشگاه‌ها و بخش صنعت آب و فاضلاب بر روی موضوعاتی مانند بحران‌های آبی، آب‌های نامتعارف، مهندسی سازه‌های آبی و… تمرکز دارند.

کاویان‌پور ادامه داد: این برنامه باهدف افزایش انگیزه در بین دانشجویان و ایجاد حلقه اتصال بین دانشگاه و صنعت آب و فاضلاب طراحی شده است.

وی هدف اصلی مدارس را تربیت کارشناسان متخصص و آگاه برای مقابله با چالش‌های پیشروی منابع آبی کشور و تهیه راهکارهای جدید برای مدیریت بهینه آب در شرایط بحرانی دانست و اضافه کرد: این مدارس در استان‌های مختلف کشور و با حمایت وزارت نیرو در حال گسترش هست.

رئیس مؤسسه تحقیقات آب اظهار کرد: افزایش گازهای گلخانه‌ای و خروج آمریکا از توافق پاریس، باعث شتاب گرفتن روند افزایش دمای زمین شده است. در سال ۲۰۲۳، میانگین دمای زمین به ۱.۴۸ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از انقلاب صنعتی رسید و در سال ۲۰۲۴ این عدد به ۱.۶ درجه سانتیگراد افزایش یافت.

کاویان‌پور با بیان اینکه افزایش دما تأثیر مخربی بر چرخه آب در جهان و به‌خصوص در ایران داشته است، گفت: افزایش دما، کاهش بارش، افزایش تبخیر و تعرق، و تشدید خشکسالی، از جمله پیامدهای این پدیده در ایران هستند که افزایش روزهای بالای ۴۰ درجه سانتیگراد و قرار گرفتن ۷ شهر بزرگ ایران در فهرست گرم‌ترین شهرهای جهان در سال ۲۰۲۴، نشان‌دهنده شدت این بحران است.

وی خاطرنشان کرد: کاهش سرانه آب در ایران، به دلیل افزایش جمعیت و کاهش منابع آبی، نگرانی‌های جدی را در خصوص تأمین آب در آینده ایجاد کرده است.

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.