معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور در این مراسم، با اشاره به حمایت از تحول دیجیتال در عرصه پولی و بانکی به کمک فناوریهای نوظهور، عنوان کرد: معاونت علمی به عنوان متولی حمایت از تجاریسازی، بازارسازی و توسعه فناوریها و نوآوریها، از کاربست حوزههای حاکمیتی برای استفاده از نوآوریها و فناوریهای نوظهور، محصولات و خدمات شرکتهای دانشبنیان و فناور در عرصههای مختلف حکمرانی حمایت میکند و با توجه به اینکه بخش عمدهای از تحولات نوآورانه و فناورانهای که امروز شاهد آن هستیم در حوزه پولی و بانکی اتفاق میافتد، این معاونت همکاری ویژهای را با بانک مرکزی و سایر ارکان نظام پولی و بانکی کشور در دستور کار قرار داده است.
افشین، با اشاره به همسویی معاونت علمی و بانک مرکزی برای رشد و توسعه فناورانه نظام پولی و بانکی کشور گفت: در همین راستا، توافقنامه معاونت علمی و بانک مرکزی، با محوریت استفاده از ظرفیتهای قانونی بهویژه قانون جهش تولید دانشبنیان، برای تسهیل سرمایهگذاری در توسعه فناورانه و نفوذ نوآوریها به عرصه پولی و بانکی، گامی در تحول نوآورانه این حوزه خواهد بود. ماده ۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان این اجازه را به شرکتهای بزرگ میدهد که از مالیاتی که باید بپردازند، در مسیر تحقیق و توسعه استفاده کنند.
در این مراسم، افشین از راهاندازی و آغاز فعالیت نئوبانک مبتنی بر هوش مصنوعی همزمان با روز کارآفرین در ۶ مرداد ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: در قالب این توافقنامه همکاری، نئوبانک هوشمند با هدف ارائه خدمات مالی نوین و فناورانه به عموم جامعه و فعالان زیستبوم فناوری و نوآوری مورد حمایت قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه ایجاد و راهاندازی این زیستبوم مدرن، از فناوری هوش مصنوعی به کمک شرکتهای دانشبنیان استفاده میشود، عنوان کرد: با حمایت و همکاری معاونت علمی ریاستجمهوری و بانک مرکزی ذیل این توافقنامه همکاری، نئوبانک هوشمند و مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی قادر خواهد بود تحول جدیدی را در ارائه خدمات پولی و بانکی به مجموعههای نوآور و دانشبنیان رقم بزند.
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی همچنین در این نشست با اشاره به همکاری با معاونت علمی و رویکرد بانک مرکزی برای توسعه کسبوکارهای دانشبنیان حوزه مالی، گفت: یکی از اصلیترین اولویتهای بانک مرکزی، حمایت از راهاندازی و رونق یک کسبوکار مالی موفق است که البته این مهم، الزامات و شرایط خاص خود را دارد. یکی از پیششرطهای اصلی این کار، توجه و تمرکز بر توسعه دانش نوین مالی است که در این توافقنامه بهخوبی این موضوعات مورد توجه قرار گرفته است. در این توافقنامه مشترک، دو محور اساسی شامل تسهیل و حمایت از تجاریسازی که دو رکن اساسی برای توسعه کسبوکارهای دانشبنیان مالی و بانکی هستند، مورد توجه قرار گرفته است.
وی با اشاره به حمایت بانک مرکزی برای بهرهمندی از محصولات و خدمات دانشبنیان مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی در بخشهای مختلف نظام پولی و بانکی کشور، افزود: با توجه به اهمیت روزافزون و توسعه فزاینده کاربردهای این فناوری، در بانک مرکزی ادارهای با محوریت فناوری هوش مصنوعی فعال شد که بر کاربردهای فناوری هوش مصنوعی، شناسایی و استفاده از ابزارها و خدمات مبتنی بر این فناوری تمرکز دارد. فناوری هوش مصنوعی دارای ظرفیتی گسترده است و میتواند در حوزههای مختلفی همچون پایش، رصد و نظارت فرآیندهای بانک مرکزی کارآمد باشد. با توجه به توسعه بازارهای دیجیتال پولی و مالی، این فناوری همچنین در پیشبینی بازارها نیز میتواند کمککننده باشد.
رئیس بانک مرکزی، با اشاره به نقش فناوری هوش مصنوعی در بهبود عملکرد، ثبات و ارتقای امنیت سامانههای پولی و بانکی گفت: امنیت سایبری یکی از نیازهای اصلی نظام مالی و بانکی است و حفظ عملکرد سامانههای خدماتی، شناسایی و مقابله با تهدیدهای امنیتی و کمک به بهبود عملکرد سامانهها، برای ما اهمیتی بالا دارد و به هر میزان که در این حوزهها سرمایهگذاری کنیم، قطعا شاهد بازدهی و اثرگذاری آن خواهیم بود.
فرزین ادامه داد: حوزه فینتکها، بازارهای نوین و فناور مالی نیز جزو محورهای اولویتدار بانک مرکزی است. در این توافقنامه پیشبینی لازم برای حمایت از این بخشها تحت نظارت بانک مرکزی نیز صورت گرفته است و آمادگی داریم در موضوعات و محورهای یادشده، با معاونت علمی تعامل و همکاری کافی را داشته باشیم. وی، با اشاره به تعریف بانکداری سبز در ذیل این توافقنامه تصریح کرد: بانکداری سبز یکی از الزامات این روزهای حوزه مالی است و اینکه سازوکارهایی تعریف شود تا از فعالیتهای سبز و دوستدار محیطزیست در نظام مالی و بانکی حمایت شود، بسیار مفید فایده خواهد بود و امیدواریم رویکرد تحولگرایانهای که در این توافقنامه مورد توجه قرار گرفته، به تحول جدی در نظام مالی و بانکی کشور بینجامد و به کمک شرکتهای دانشبنیان، ابزارهای نوآورانه مورد نیاز پیشبرد این حوزه در اختیار بانک مرکزی قرار بگیرد.