به گزارش بهداشت نیوز، راهکارهای خانگی و طبیعی این روزها همهجا هستند و توصیه میشوند، از ویتامین C گرفته تا زینک (روی)، همه افراد وقتی دچار سرماخوردگی یا آنفلوانزا میشوند فوراً سراغ راهکارهای طبیعی میروند که زیاد در موردشان شنیدهاند و خواندهاند. اما ممکن است سؤالهایی پیرامون این راهکارهای طبیعی برای بیماریهای تنفسی داشته باشید.
آیا ممکن است راهکارهای طبیعی برای سرماخوردگی و سرفه مضر باشند؟
بله ممکن است. مثلاً اخیراً بحثهای زیادی در مورد عصاره الدربری وجود دارد، زیرا از لحاظ تئوری این راهکار ممکن است منجر به طوفان سیتوکین در بدن شود که یک واکنش شدید و غیرعادی در سیستم ایمنی است. سیتوکینها نوعی پروتئین هستند که به بدن ما کمک میکنند واکنشهای التهابی سیستم ایمنیاش را آغاز کند تا بتواند با بیماری و آسیب مبارزه نماید. وقتی بیمار میشویم، علائمی مانند گرفتگی بینی و سرفه و تب بیشتر ناشی از واکنش خود بدن است تا بیماری. مثلاً طی اپیدمی آنفلوانزا در سال ۱۹۱۸ در اسپانیا، بیشتر افرادی که از پای درآمدند، دلیلش واکنش شدید سیستم ایمنی بدن خودشان نسبت به بیماری و عفونت بود که باعث شد مایعات فراوانی در ریههایشان جمع شود.
شواهدی وجود دارد که محصولات الدربری میتوانند علائم آنفلوانزا را تسکین دهند و به سیستم ایمنی کمک کنند، اما در واقع الدربری میتواند منجر به واکنش شدید سیستم ایمنی شود که اگر کووید - ۱۹ داشته باشید، مضر و خطرناک است. پس توصیه میکنیم تا زمانی که خواص الدربری اثبات علمی نشده است، برای علائم کووید از آن استفاده نکنید.
آیا ویتامین D به سرماخوردگی و سرفه کمکی میکند؟
یافتههای مطالعاتی نشان میدهند سالمبودن سطح ویتامین D میتواند به محافظت از بدن در برابر عفونت و پیشگیری از طوفان سیتوکینی کمک کند. مصرف مکمل ویتامین D ظاهراً برای کسانی مفید است که سطح این ویتامین در بدنشان پایین است. در مورد میزان اثر ویتامین D در مبارزه با عفونتها هنوز به مطالعات بیشتری نیاز است. اما باتوجهبه اینکه تقریباً ۵۰ درصد از جمعیت، ویتامین D کافی در بدن خود ندارند (به دلیل زیاد در محیط بسته و دور از نور خورشید ماندن)، بهتر است از پزشک سؤال کنید که آیا به مصرف مکمل این ویتامین نیاز دارید یا خیر.
آیا درمانهای طبیعی دیگری وجود دارند که باید از آنها اجتناب کنیم؟
نقره کلوئیدی نیز یکی از درمانهای پرکاربرد است که برای عفونتها و بیماریهای زیادی استفاده میشود، از سرماخوردگی معمولی گرفته تا بیماری لایم. اما هیچ سند و مدرک علمی برای تأیید این درمان وجود ندارد. حتی بدتر اینکه وقتی افراد طولانیمدت از نقره کلوئیدی استفاده میکنند، پوستشان دچار رنگ آبی میشود که از بین نمیرود.
لازم است یادتان باشد که «طبیعی» بودن به معنی ایمن و بیضرر بودن نیست. تا زمانی که در مورد بیضرر بودن راهکاری مطمئن نشدهاید نباید آن را مصرف کنید و دلیل نمیشود هر دارو و درمانی که در فروشگاهها فروخته میشود مورد تأیید و سالم باشد. ضمناً هر درمان طبیعی که برای سرماخوردگی و آنفلوانزا خوب است، مثل ملاتونین و اکیناسه، لزوماً برای کووید - ۱۹ هم خوب نیست.
آیا مکملی وجود دارد که تأثیر آن برای پیشگیری از عفونتهای تنفسی ثابت شده باشد؟
اطلاعاتی موثق در مورد تأثیر ویتامین C وجود دارد و درمانی بیضرر است، البته هشدارهایی به افرادی که سنگ کلیه دارند داده شده است. شواهد نشان میدهند مصرف روزانه دوز ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیگرم ویتامین C طی فصل سرماخوردگی و آنفلوانزا ممکن است به پیشگیری از ابتلا به این عفونتها کمک کند.
دیگر درمانهای طبیعی معروف
. سرکه سیب: اگر بهدرستی مصرف شود (مقدار کم و رقیق شده با آب) ضرری ندارد و ممکن است فوایدی هم داشته باشد. هنوز شواهدی مبنی بر مؤثربودن سرکه سیب در درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا و کووید - ۱۹ وجود ندارد.
. سیر: شواهد مربوط به مؤثربودن سیر تازه برای درمان عفونتهای تنفسی بسیار قدیمیاند اما بهطورکلی مصرف سیر ضرری ندارد، مگر اینکه به آن حساسیت داشته باشید.
. چای سبز: چای سبز سرشار از آنتیاکسیدانها و پلیفنولهاست که ممکن است به مبارزه با بیماری کمک کنند. همچنین چای سبز دارای آمینواسید ال - تیانین است که برای تسکین اضطراب مفید میباشد؛ بنابراین دلایل خوبی برای نوشیدن چای سبز وجود دارد؛ اما بعضی از مکملهای چای سبز به کبد آسیب میزنند و توصیه میکنیم از مصرفشان پرهیز کنید.
. عصاره قارچهای دارویی: قارچهای دارویی ممکن است به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند و شواهدی مبنی بر اینکه موجب طوفان سیتوکینی شوند وجود ندارد.
. زینک (روی): خیلی از افراد طی فصل سرماخوردگی و آنفلوانزا سراغ مکمل زینک (روی) میروند؛ اما اغلب فکر میکنند هر چه بیشتر زینک مصرف کنند بهتر است. اما اینطور نیست و مصرف زیاد زینک عوارض جانبی دارد. زینک به مقدار زیاد بهمرورزمان باعث پایین آمدن سطح مس شده و این دو شرایط در کنار هم میتوانند منجر به افسردگی شوند، بهجای اینکه سیستم ایمنی را تقویت کنند. سازمان غذا و دارو نیز هشدار داده افرادی که از اسپریهای بینی زینک استفاده میکنند ممکن است حس بویایی خود را از دست بدهند.
کلام پایانی
شاید قدیمی به نظر برسد؛ اما بهترین راه سالم ماندن، گوشدادن به توصیههای مادرها و مادربزرگهاست: غذای سالم بخورید، بهاندازه کافی بخوابید، زیاد آب بنوشید و استرس خود را مدیریت کنید. همچنین با این پروتکلها آشنا هستیم که باید فاصله اجتماعی را رعایت کنیم، مکرراً دستها را بشوییم و در اماکن عمومی ماسک بزنیم تا از انتشار ویروسهای تنفسی جلوگیری کنیم. ضمناً پیش از انتخاب هر نوع دارو و درمانی، حتی طبیعی با پزشک مشورت کنید.