آلرژی یا عوارض آلودگی هوا؛ چگونه تشخیص دهیم به کدام دچار شده‌ ایم؟

رکنا چهارشنبه 03 بهمن 1403 - 23:27
رکنا: با رشد شهرنشینی و صنعتی شدن، آلودگی هوا به یک معضل جدی تبدیل شده است. در نتیجه، مشکلات مربوط به آلرژی ناشی از آلودگی هوا نیز در حال افزایش است.
آلرژی یا عوارض آلودگی هوا؛ چگونه تشخیص دهیم به کدام دچار شده‌ ایم؟

به گزارش رکنا، مطالعات نشان می‌دهند که آلودگی هوا به‌طور مستقیم می‌تواند عامل بروز رینیت آلرژیک (آلرژی بینی) در ۴۰ درصد از جمعیت جهان باشد.

ارتباط آلودگی هوا و آلرژی

اما این سوال مطرح می‌شود که آیا آلودگی هوا می‌تواند باعث حساسیت و آلرژی شود؟ به گفته متخصصان، آلودگی هوا به‌طور مستقیم باعث آلرژی نمی‌شود، اما می‌تواند با افزایش التهاب و آسیب به دستگاه تنفسی، زمینه‌ساز یا تشدیدکننده آلرژی باشد. افراد با سابقه خانوادگی آلرژی، بیشتر از دیگران در معرض اثرات منفی آلودگی هوا قرار دارند.

دکتر محمدحسن بمانیان، متخصص آلرژی، توضیح می‌دهد که آلودگی هوا به‌طور مستقیم باعث ایجاد آلرژی نمی‌شود. او می‌گوید که آلرژی یک واکنش سیستم ایمنی به عوامل محیطی است، ولی آلاینده‌ها به‌طور غیرمستقیم و از طریق تحریک دستگاه تنفسی، پوست و چشم، علائمی مشابه آلرژی ایجاد می‌کنند.

او اضافه می‌کند که افرادی که سابقه آلرژی ندارند، ممکن است با آلودگی هوا دچار سوزش بینی، گرفتگی بینی، سوزش چشم‌ها، سردرد، خستگی، سرفه خشک و تحریک حلق شوند. این علائم به‌طور موقت از بین می‌روند وقتی که فرد از هوای آلوده دور شده و به هوای تازه دسترسی پیدا کند.

آلودگی هوا و تشدید آلرژی

آلودگی هوا می‌تواند علائم آلرژی را در افرادی که از قبل به آن مبتلا هستند، تشدید کند. دکتر بمانیان توضیح می‌دهد که در فصول سرد سال، به دلیل تغییرات دما و وارونگی جو، ذرات معلق تا سطح زمین سقوط کرده و با آلرژن‌ها ترکیب می‌شوند، که می‌تواند علائم آلرژی را در افراد حساس شدیدتر کند. برای مثال، افرادی که در فصول گرم فقط به گرده گیاهان حساس بودند، در فصل‌های سرد که آلاینده‌ها به گرده‌ها اضافه می‌شوند، علائمشان شدت می‌یابد.

آلودگی هوا و آلرژی؛ رابطه پیچیده

اگرچه آلودگی هوا به‌طور مستقیم عامل ایجاد آلرژی نیست، اما می‌تواند علائم رینیت آلرژیک را تشدید کند. رینیت آلرژیک می‌تواند آن‌قدر آزاردهنده باشد که بر کیفیت زندگی تاثیر بگذارد. افراد مبتلا به آلرژی در روزهای آلوده ممکن است با مشکلاتی همچون سوزش چشم، خارش گلو، آبریزش بینی و عطسه مواجه شوند.

دکتر سید احمد طباطبایی، متخصص بیماری‌های ریه کودکان، تاکید می‌کند که گرچه آلودگی هوا به‌طور مستقیم باعث بروز آلرژی در کودکان نمی‌شود، اما می‌تواند در افرادی که زمینه آلرژی دارند، علائم را تشدید کند.

آلودگی هوا: عامل تشدیدکننده آلرژی و آسم

آلودگی هوا عامل مستقیمی برای بروز آلرژی نیست، بلکه یک عامل تحریک‌کننده است که می‌تواند علائم آلرژی و آسم را در افراد مبتلا تشدید کند. دکتر سیدعلیرضا مهدویانی، متخصص آلرژی و آسم، اشاره می‌کند که عوامل مختلفی از جمله آلودگی هوا، تغییرات اقلیمی، ساختمان‌سازی و استفاده از مواد شیمیایی در ساخت و ساز، به افزایش شیوع آلرژی و آسم کمک می‌کنند.

این متخصص توضیح می‌دهد که آلرژی و آسم بیماری‌های مزمنی هستند که دوره‌های حمله و بهبودی دارند. آلودگی هوا یکی از عواملی است که می‌تواند این دوره‌ها را تحریک کند، زیرا آلاینده‌ها و ذرات معلق موجود در هوا می‌توانند مجاری تنفسی را تحریک کرده و علائم را تشدید کنند.

وبگردی

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.