به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، مریم اخگری درباره پروندههای ارجاعی به سازمان پزشکی قانونی کشور در رابطه با مسمومیتها گفت: مواردی که در خصوص مسمومیتها به سازمان پزشکی قانونی ارجاع میشود، در آزمایشگاههای این سازمان بررسی میشود. موارد مسمومیت در رابطه با استفاده افراد از انواع داروها، سوء مصرف مواد، الکلهای تقلبی و داروهای تقلبی است که منجر به مسمومیت و فوت مصرفکننده میشود که برای تعیین علت فوت در هر یک از موارد، پروندهای تشکیل میشود.
وی ادامه داد: مسمومیت با مشروبات الکلی تقلبی که عمدتا حاوی متانول هستند، در برخی از مقاطع زمانی اتفاق میافتد. بزرگترین حادثه مسمومیت جمعی بر اثر مصرف مشروبات الکلی تقلبی حاوی متانول در کشور همزمان با شیوع ویروس کرونا در برخی استانها مشاهده شد. از اسفنده ماه ۱۳۹۸ بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هموطنان ما به علت مسمومیت حاد بر اثر متانول به بیمارستانها و مراکز درمانی در کشور مراجعه کردند. در نتیجه مصرف متانول، کوری یا مرگ برای هموطنان ما اتفاق افتاد.
اخگری با بیان اینکه بر اساس آمار سازمان پزشکی قانونی کشور موارد متعدد از مرگ بر اساس شواهد و مستندات بالینی و آزمایشگاهی در اثر مسمومیت با متانول در کشور گزارش شده است، گفت: تمامی متوفیات پس از ارجاع به سازمان پزشکی قانونی کشور بررسی شده و برای تعیین علت فوت انواع الکلها، داروها، سموم و مواد مخدر و محرک در نمونههای اخذ شده مورد بررسی قرار میگیرند. آزمایشگاههای سمشناسی قانونی در ۳۱ استان کشور مجهز به دستگاههای پیشرفته بوده و مسئولیت بررسی و آنالیز نمونهها را به عهده دارند. در واقع مشروبات الکلی تقلبی از غیرتقلبی قابل تشخیص نیستند و با دیدن، بوییدن و آتش زدن نمیتوانیم آنها را از هم تشخیص دهیم و تنها راه شناسایی انواع الکلها بررسی به روشهای دستگاهی آزمایشگاهی است.
وی با بیان اینکه از مکملهای موجود در بازار سیاه دارویی ایران میتوان به مکملهای گیاهی نیروزا و افزایندۀ وزن، کاهندۀ وزن، افزایندههای قوای جنسی و مکملهای مورد استفاده در ترک اعتیاد اشاره کرد، گفت: افراد سودجو با هدف دستیابی به نتیجۀ سریع و مورد پسند بیمار مبادرت به تهیۀ فرآوردههای گیاهی با قیمتهای گزاف میکنند که نه تنها حاوی گیاهان مختلف هستند بلکه حاوی مقادیر نامشخصی از داروها بوده که نام هیچ یک از آنها روی برچسب دارو ذکر نشده است.
اخگری درباره پروندههای مربوط به داروهای لاغری که حاوی مواد مخدر شیشه است، گفت: جلسات متعددی در بررسی این داروها با وزارت بهداشت برگزار شد. متاسفانه افراد سودجو برای اینکه بیماران یا افراد مصرف کننده در فاصله زمانی کوتاهی به نتیجه دلخواه خود که همان کاهش وزن است، برسند، مبادرت به افزودن ترکیبات محرک مانند ترکیبات آمفتامینی یا به اصطلاح شیشه به کپسولهای دستساز میکنند و آنها را به عنوان داروهای لاغری توزیع میکنند. عمدتا بانوان و قشر جوان متقاضی این داروها هستند. در خصوص این داروها در سازمان پزشکی قانونی کشور تحقیقاتی انجام شد. عمده اشکال دارویی با ظاهر زیبا که در اختیار بیماران به قصد کاهش وزن قرار میگیرند حاوی متآمفتامین (شیشه) است.
وی افزود: متآمفتامین با تأثیر بر میانجیهای شیمیایی در مغز موجب کاهش اشتها، کاهش خواب، تپش قلب و سایر عوارض میشود. این داروها به شکل کپسولهای دست ساز حاوی گیاهان خشک شده مانند آویشن، جعفری و ... بوده که به آنها پودر یا کریستال متآمفتامین نیز افزوده شده است. معمولاً این داروها در ظروفی با برچسب تقلبی بدون مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بسته بندی می شوند. روی برچسب این بسته ها عباراتی مانند "کاملاً گیاهی"، "بدون هرگونه ماده دارویی یا شیمیایی" و "کاملاً بی خطر" و ... ذکر می شود؛ لذا به هموطنان توصیه می شود که به هیچیک به این تبلیغات توجه نکرده و از مصرف این داروها جداً خودداری کنید. همچنین جوانان عزیز به هیچ عنوان از داروهای دستساز و تقلبی به قصد افزایش وزن، افزایش توده عضلانی و بدنسازی استفاده نکنند تا دچار عوارض جبران ناپذیر این داروها نشوند.
وی در پایان درباره نگهداری داروها در منازل ضمن توصیه به شهروندان گفت: در خصوص نگهداری داروها در منزل توصیه می شود داروها حتما از دسترس کودکان دور نگه داشته شوند. از قرار دادن داروها در بطریهای آشامیدنی خوراکی مانند آبمیوه، آب معدنی و ... جداً خودداری شود. شربت های دارویی عمدتاً طعم شیرین دارند و چنانچه توسط کودکان استفاده شوند مسمومیتهای حاد و مرگ را به دنبال خواهند داشت.