به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام محمدتقی سبحانی ظهر پنجشنبه در همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم که در تالار شیخ طوسی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد اظهار کرد: پس از سالها تلاش پیگیرانه و مستمر، سرانجام موفق به برگزاری نخستین رویداد جامع و بزرگ مرتبط با موضوع مرجعیت علمی قرآن کریم شدهایم.
رئیس همایش مرجعیت علمی قرآن کریم با اشاره به اینکه دهههای گذشته در تاریخ جهان به عنوان دوره خیزش اسلام شناخته شدهاند، بیان کرد: جامعه جهانی اسلام امروز یک بار دیگر، با تفکر تازه و بیداری سیاسی و شناختی، در عرصه جدید تاریخ ظهور یافته است و این بیداری فکری نهتنها در کشورهای مسلمان بلکه در جهان معاصر نمایان شده است.
وی با تأکید بر نقش جریانهای مختلف اسلامی که هرکدام سعی داشتند با شعارهایی متفاوت پیام این بیداری را برجسته کنند، ابراز کرد: شعار مرجعیت علمی قرآن کریم یکی از آن مفاهیمی است که تأکید میکند محور این بیداری باید عمیقاً و اساساً بر قرآن کریم استوار باشد و این نگاه نشان از اهمیت جایگاه قرآن در شکلدهی مسیر امت اسلامی دارد.
حجت الاسلام سبحانی با اشاره به نظریههایی که در این سالها تحت عنوان بازگشت به قرآن کریم مطرح شدهاند، تصریح کرد: هرچند این اندیشهها پیامآور بازگشت به اصول قرآنیاند، اما در بسیاری موارد از توجه کافی به چگونگی نقشآفرینی قرآن در فضای علمی و معرفتی امروز غافل شدهاند.
وی با بیان اینکه نظریه مرجعیت علمی قرآن کریم گواه بر این واقعیت است که حیات انسان معاصر، بیش از هر زمان دیگری، تحت تأثیر علوم و دستاوردهای دانش بشری قرار دارد، گفت: صرف اعتقاد و باور به اهمیت قرآن بدون بازتعریف و بازاندیشی در مبانی علمی آن، قادر نخواهد بود دستاوردهای مورد انتظار را محقق سازد و این موضوعی کلیدی برای تفکر در رابطه با قرآنیسازی بنیادین حیات جوامع است.
رئیس همایش مرجعیت علمی قرآن کریم بر ضرورت نوسازی قرآن در عرصههای مختلف تاکید کرد و افزود: تا زمانی که این نوسازی عمیق به وقوع نپیوندد، شکلگیری تمدن نوینی بر پایه اسلام امکانپذیر نخواهد بود ضمن اینکه نوسازی مفهومی و معنایی قرآن یکی از الزامات حیاتی برای ایجاد تمدن آینده اسلامی به شمار میآید.
حجتالاسلام سبحانی تصریح کرد: در موضوع مرجعیت علمی قرآن کریم شش چالش کلیدی پیش رو داریم و این چالشها شامل مفهوم مرجعیت، مؤلفههای فلسفه علمی نظریه، حجیت قرآن کریم در علوم مختلف، تأثیر نسبیت دانشها بر تعامل با قرآن، روششناسی ویژه این نظریه، و نیز تطبیق عملی آن در حوزههای کاربردی هستند.
وی خاطرنشان کرد: اگر نتوانیم به صورت موشکافانه و عملی از این چالشها عبور کنیم، احتمال شکست عملی نظریه مرجعیت علمی قرآن کریم وجود خواهد داشت.