به گزارش خبرگزاری مهر، آیتالله عبدالله جوادی آملی در دیدار با شورای سیاست گذاری همایش ملی «مرجعیت علمی قرآن کریم» بر جایگاه والای قرآن کریم در حیات انسان و جامعه تأکید کرد.
معظم له ضمن تقدیر از تلاشهای اساتید و پژوهشگران حاضر در این همایش بیان کرد: قرآن نهتنها یک کتاب علمی است که درباره آن پژوهش انجام میشود، بلکه خود قرآن انسان را یاری میکند و عامل حیات اوست.
وی با اشاره به آیه شریفه اسْتَجِیبُوا لِلّهِ وَ لِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاکُمْ لِمَا یُحْیِیکُمْ ابراز کرد: این آیه شریفه، نشاندهنده این است که قرآن حقیقتاً مایه حیات انسان است، این حیات تنها یک مفهوم ظاهری نیست، بلکه به گوهر ذات انسان مربوط میشود و قرآن در گوهر انسان نقشآفرین است.
آیتالله جوادی آملی با اشاره به اتمام تفسیر گرانسنگ «تسنیم» افزود: تفسیر تسنیم محصول حوزه است و این تلاش چهلساله به برکت تلاش اساتید، شهدا و نظام اسلامی بوده است. خون شهدا برکتی بزرگ برای جامعه اسلامی است و حیات علمی و دینی ما مرهون آن است.
این مرجع تقلید تصریح کرد: این دستاورد حاصل کار جمعی حوزههای علمیه است ضمن اینکه حوزه میتواند با بهرهگیری از توان علمی خود، هم نظام را حفظ کند و هم در برابر جاهلیت مدرن و دشمنان اسلام بایستد.
مفسر قرآن بر ضرورت تولید آثار علمی پایدار و جهانی تأکید و عنوان کرد: ما باید آثاری تولید کنیم که به کتاب درسی تبدیل شوند و برای نسلهای آینده باقی بمانند، نه صرفاً مقالاتی که پس از مطالعه کنار گذاشته شوند. کتابهایی مانند شرح لمعه باید الگوی ما در نگارش آثار علمی باشد.
معظم له همچنین به اهمیت علم و نقش علما در تربیت جامعه اشاره کرد و گفت: خونی پاکتر از خون شهید نداریم، اما خداوند در قرآن حتی به خون شهید قسم نخورد، بلکه به قلم و مرکب قسم یاد کرد، زیرا این مرکب است که شهیدپرور است، چراکه علم و دانش است که جوامع را متحول میکند.
آیتالله جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت جهانیاندیشیدن در ارائه معارف قرآنی و نقش حوزه علمیه در تحقق این هدف تاکید کرد.
وی با تأکید بر جهانی بودن پیام قرآن بیان کرد: قرآن کتابی برای تمام جهانیان است و پیام آن نیز باید جهانی باشد. اگر جهانی سخن میگوئیم، باید جهانی نیز بیندیشیم و علوم انسانی تنها به مباحثی مانند فقه و اخلاق محدود نمیشود؛ بلکه تمام نظام هستی، از آسمانها تا زمین، کتابخانهای است که برای فهم انسان و بهرهگیری او از آن آفریده شده است.
این مرجع تقلید با اشاره به آیه خَلَقَ لَکُمْ ما فِی الْأَرْضِ جَمیعا تأکید کرد: شناخت عمیق جهان و بهرهبرداری از آن بر عهده انسان است. در این مسیر، علم باید انسان را به سمت شناخت خداوند و بهرهگیری از نشانههای الهی هدایت کند.
آیتالله العظمی آملی به اهمیت نقش قرآن و نهجالبلاغه در تمدنسازی و هدایت جامعه تاکید و تصریح کرد: اگر قرآن است، نهجالبلاغه نیز باید همراه آن باشد؛ چراکه این دو، مکمل یکدیگر در ایجاد تمدن الهی هستند ضمن اینکه نهجالبلاغه به دنبال جاهلیتزدایی است، نه صرفاً جهالتزدایی یا جهلزدایی و این وظیفه فردی هر انسان است، اما هدف اصلی امیرالمومنین علی (ع)، برطرف کردن جاهلیت و ایجاد جامعهای الهی، متمدن و آبرومند است.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که تلاشهای پژوهشگران و علمای اسلامی، علاوه بر جهلزدایی و جهالت روبی، زمینهساز تمدنسازی و جاهلیت روبی نیز باشد.